Også havens dyr tørster i varmen - muldvarp labbede hjælpen i sig

I samarbejde med TV 2 Østjylland

Vanddepoterne er væk, og det er et problem for havens dyr. Se, hvad du kan gøre nederst i artiklen.

Regn har indtil videre været en sjælden gæst i de danske haver, og det er ikke kun planterne, der lider under tørken.

Den manglende regn kan koste flere dyr livet, hvis man ikke hjælper dem, advarer Dyrenes Beskyttelse på Facebook.

- Jo mere vand, jo bedre. For både fugle, pindsvin og andre dyr har glæde af det - tørken koster desværre flere og flere vilde dyr deres liv på grund af dehydrering, skriver organisationen i opslaget.

Sådan er vilkårene

Normalt kan dyrene finde vand i den fugtige jord eller i form af dug, men det tørre vejr giver store udfordringer for de dyr, der ikke kan flytte sig langt for vand, forklarer naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard til TV 2.

Det dryppede lidt fra vandslangen ned på jorden, og så begynde jorden at bevæge sig helt vildt.

Rikke Henchel Vinther, Odder

- Det er klart, at den manglende regn får omkostninger for flere af havens dyr. De vil dø af det, men sådan er vilkårene, siger han.

Selvom naturvejlederen understreger, at man kun kan hjælpe meget lokalt, så er der altså flere ting, man kan gøre.

Lappede i sig

For det kan gøre en stor forskel for de dyr, der færdes i de udtørrede haver landet over. Det oplevede Rikke Henchel Vinther fra Odder, da en muldvarp, der normalt gemmer sig, kom frem for at drikke.

- Jeg skulle til at vande jordbærplanter udenfor. Det dryppede lidt fra vandslangen ned på jorden, og så begynde jorden at bevæge sig helt vildt. Så kom den op, og den var meget tørstig, siger hun til TV2 Østjylland og fortsætter:

- Der er ikke et eneste muldvarpeskud i miles omkreds, men jeg tror, det var en lille unge. Den var mega nuttet og meget tørstig.

Den lille muldvarp var så dehydreret, at den kom op i lyset for bedre at kunne lappe de dyrebare dråber i sig. Se videoen øverst i artiklen.

Fjerner uønsket dyr

Der er dog ikke noget, der så skidt, at det ikke er godt for noget. Og det gælder også i dette tilfælde.

Det varme vejr betyder nemlig, at dræbersneglene tørrer ud, hvis de bevæger sig ud i solen. Derfor er de i stedet gået i dvale. 

- De har gravet sig ned til der, hvor der er en smule fugt endnu. Der ligger de og venter på, at der kommer vådere tider. Men lige nu er det sådan, at man kan gå en tur i haven om aftenen uden at skulle kigge på de slimede bæster, siger Jes Aagaard.

Det kan du gøre for dyrene

Sæt vand ud

Man kan hjælpe mange mindre dyr ved at sætte en skål med vand ud og have et fyldt fuglebad. Det vil dyr som pindsvin, muldvarpen, små gnavere og småfugle især have glæde af.

Sørg for fugtige ting

Insekterne kan også have svært ved at finde vand i varmen, og her hjælper det ikke altid med en skål. Der er stor sandsynlighed for, at det kan koste dem livet, hvis de forsøger at slukke tørsten i en skål eller et badebassin. I stedet kan man lægge en fugtig svamp eller avis ud, som de kan suge fra. Ellers kan man sørge for, at der er noget, de kan sidde på i vandskålen - det kunne for eksempel være et lille stykke flamingo.

Placeringen

Det kan være fristende at placere vandet på steder, hvor man selv kan se, når dyrene får slukket tørsten. Men det er også vigtigt at sætte drikkemuligheder op i kanten af buskadser og i skygge. På den måde hjælper man de mere sky dyrearter.
Derudover er det godt at placere vandskålene hele nede på jorden for at hjælpe flest mulig.