Samfund

Mor til afdød dansk syrienkriger: - De er hjernevaskede og skal hjem og have hjælp

Det er for nemt for politikerne at skubbe ansvaret fra sig og sige, at de danske syrienkrigere er andres problem, siger Karolina Dam.

Den tidligere IS-kriger Ömer Kücükavci er blevet radikaliseret i Danmark, og derfor har Danmark også et ansvar i forhold til at få ham hjem.

Sådan lyder det nu fra Karolina Dam, der er stifter af ’Sons and Daughters of the World’; en forening for forældre, hvis børn er draget ud for at kæmpe for Islamisk Stat.

Hun har hørt politikernes udtalelser om, at den 24-årige Ömer Kücükavci, der er født og opvokset i Danmark og lige nu sidder fanget i et kurdisk fængsel på 13. måned, ikke er Danmarks problem, fordi han er tyrkisk statsborger.

Men så simpelt er det ikke, siger hun:

- Han er et dansk barn, han er opvokset i Danmark, har gået i dansk skole, og han har båret skraldet ud som andre danske unge, så selvfølgelig skal han hjem. Det er ikke i orden bare at sige, at nu har Tyrkiet lorten. Vi har nogle forpligtelser i Danmark. Der er også familie, der venter herhjemme.

Ingen føder en terrorist

Karolina Dam mistede selv sin søn, Lukas, i december 2014. Han var rejst til Syrien under påskud af, at han skulle lave nødhjælpsarbejde, men i virkeligheden havde han meldt sig under Islamisk Stats faner.

Han blev dræbt af en bombe i den syriske by Kobane, 18 år gammel.

Karolina Dam havde ikke mulighed for at få sin søn hjem i live, men det har Ömer Kücükavcis forældre, og det må den danske regering hjælpe med, siger hun. For det er i Danmark, svigtet er foregået:

- De unge bliver radikaliseret og hjernevasket. Der er ikke nogen af de her mødre, der har født en terrorist. Det er noget, de har tilegnet sig ved hjælp af dem, der går rundt på de danske gader og rekrutterer. At sige, at Ömer ikke er vores problem – det er ikke i orden. De har brug for hjælp, siger Karolina Dam.

DF: - Han må bare blive, hvor han er

Det er flertallet af politikerne på Christiansborg dog uenige i.

- Han er endt dernede, fordi han er draget i krig for Islamisk Stat, og vi har altså ingen forpligtelser over for sådan en person. Han må bare blive, hvor han er, og så må han jo ærgre sig over det. Længere er den ikke, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Og både Socialdemokratiet og Venstre bakker op:

- Personen har jo valgt side og har støttet et system, som har været i direkte krig mod Danmark, og derfor kan man ikke bare komme kravlende tilbage, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

De hæfter sig særligt ved, at Ömer Kücükavcis pas er tyrkisk.

Familien venter på ham

Men det er en fejl, mener Karolina Dam. Ligesom Enhedslisten og Alternativet mener hun, at danske IS-krigere skal retsforfølges i Danmark og ikke i Syrien.

- Han har sit liv herhjemme, og han har sin familie her. Jeg er ikke naiv… Selvfølgelig skal der være en konsekvens af deres gerninger. De skal over for en domstol og i fængsel. Men vi er nødt til at gå længere end at sende dem i fængsel og smide nøglen væk. Vi er nødt til at forholde os til, hvad de har været ude i. De skal resocialiseres og tilbage i samfundet.

Karolina Dam mistede sin søn, Lukas, i december 2014. Han var dansk syrienkriger. Nu håber hun, at Ömer Kücükavci kommer hjem til Danmark, hvor han er vokset op.

Karolina Dam fortæller, at hendes søn - ligesom mange andre udenlandske syrienkrigere - havde en autismediagnose, og derfor havde han svært ved at reflektere og benytte sig af de sociale spilleregler.

Som 15-årig kom han i praktik på et autoværksted, hvor flere af de ansatte var muslimer, og en af dem begyndte at interessere sig for Lukas Dam, der som autist hurtigt blev tiltalt af de stramme regler inden for den ekstreme udlægning af islam.

Hun sammenligner rekrutteringen blandt de danske syrienkrigere med rekrutteringen blandt bandekriminelle:

- Der er mange af de samme narrativer blandt de to; der foregår rekruttering, og det handler om broderskab. Vi giver mange millioner til at resocialisere bandekriminelle, fordi det er et ansvar, vi har påtaget os. Men hvad med de andre? Hvad med Lukas og Ömer?

Se dokumentaren 'Fanget i Syrien' onsdag aften klokken 21:20 på TV 2 eller på TV 2 Play.