Etnisk dansk kvinde taget til fange i Syrien - har to børn med IS-kriger

Hun er 29 år, konvertit og har to børn med en IS-kriger. Politikerne er uenige om, hvorvidt de skal hjælpe den danske kvinde hjem.

Fangelejren er omkranset af to meter høje trådhegn, og inde blandt det, der ligner nødhjælpstelte, går kurdiske vagter rundt med tunge våben.

TV 2 er rejst til et område i det nordlige Syrien, som er kontrolleret af syriske kurdere, der har etableret deres eget selvstyre langs grænsen til Tyrkiet. Inde i lejren holdes kvinder og børn, der har været en del af Islamisk Stat, fanget.

Blandt andet en dansk, 29-årig kvinde.

Kvinden er fra Storkøbenhavn og etnisk dansk konvertit. Hun rejste til Syrien i 2014 for – efter eget udsagn – "at prøve at leve i et islamisk samfund og lære arabisk", siger hun til TV 2.

I dag har hun to børn med en udenlandsk IS-kriger; en pige på to år og en dreng på tre.

Den danske konvertit har fået to børn med en udenlandsk IS-kriger. Her står hun med sin datter på 2 år på armen.
Den danske konvertit har fået to børn med en udenlandsk IS-kriger. Her står hun med sin datter på 2 år på armen. Foto: Rasmus Nielsen / TV 2

Hun ønsker ikke at stå frem i et interview, men siger, at hun gerne vil hjem til Danmark, og at hendes børn mangler medicinsk behandling.

V: - Hvis hun er dansker, er hun dansker

TV 2 møder den tilfangetagne kvinde i forbindelse med optagelserne til dokumentaren 'Fanget i Syrien', hvor man kommer tæt på 24-årige Ömer Kücükavci, der er født og opvokset i Danmark, tidligere IS-kriger og nu sidder indespærret i et kurdisk fængsel på 13. måned.

Næsten alle partier på Christiansborg er enige om, at Danmark ikke har pligt til at hjælpe ham hjem, fordi han er tyrkisk statsborger. Men politikernes holdning er anderledes, hvad angår den etnisk danske kvinde:

- Hvis hun er dansker, så er hun dansker, og så har hun et retskrav til at komme tilbage til det land, hun kommer fra. Det er en svær situation, men også dybt ulykkelig, for de stakkels børn er jo totalt uskyldige, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Børnene er syge og har brug for medicin

Den 29-årige konvertit bor i samme lejr som Ömer Kücükavcis kone, ikke langt fra den kurdiske militærbase. Den etnisk danske kvinde fortæller til TV 2s journalist, at hun ikke havde intentioner om at tilslutte sig Islamisk Stat, og at hun i dag fortryder, at hun rejste til Syrien.

TV 2 har ikke haft mulighed for at efterprøve hendes udsagn og ved derfor ikke, om det er en sandfærdig forklaring.

Det er ikke et miljø for børn at vokse op i, og hvis vi skal sørge for, at børnene ikke bliver radikaliserede - og det skal vi - så skal de hentes hjem til Danmark

Rosa Lund, Enhedslisten

Hun fortæller, at hun har siddet i fangelejren i fem måneder med sine børn, efter at have overgivet sig til de kurdiske YPG-styrker, der har bekriget Islamisk Stat, og inden fangelejren sad hun og børnene otte måneder i et kurdisk fængsel.

Ifølge den danske kvinde har hendes børn symptomer på bronkitis og har brug for medicin og bedre behandling, end den kurderne tilbyder. Derfor vil hun gerne hjem.

I takt med, at kurderne har fordrevet Islamisk Stat fra det nordlige Syrien, arresterede de tusindvis af IS-folk, mænd og kvinder, som enten overgav sig frivilligt eller blev taget til fange.
I takt med, at kurderne har fordrevet Islamisk Stat fra det nordlige Syrien, arresterede de tusindvis af IS-folk, mænd og kvinder, som enten overgav sig frivilligt eller blev taget til fange. Foto: Rasmus Nielsen / TV 2

Vendt Danmark ryggen

Men det er langt fra alle på Christiansborg, der ønsker hende hjem. Hendes situation deler nemlig politikerne.

Der er dem, der slet ikke ønsker hende hjem:

- Når man vender ryggen til Danmark på den måde, som de her mennesker har gjort, så mener jeg ikke, at vi bare skal stille os til rådighed som en eller anden varmestue, hvor folk kan komme og få trøst, hvis det, der foregår ude i verden, er lidt for hårdt, siger Peter Koefod Poulsen, retsordfører i DF.

Og dem, der ikke har travlt med at hjælpe:

- Jeg har den grundlæggende holdning, at jeg ikke mener, vi skal etablere luftbroer eller andet for folk, der har tilsluttet sig islamisk stat. Hverken dem, der er danske statsborgere og sidder dernede, eller folk, der er udrejst uden dansk statsborgerskab, siger Morten Bødskov, der er vikarierende retsordfører hos Socialdemokratiet.

Politikere splittet omkring IS-børnene

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti mener - i modsætning til Alternativet og Enhedslisten - heller ikke, at man skal hjælpe børnene:

- Danmark skal ikke gøre noget ekstraordinært for at hente hende eller børnene til Danmark. Sagen må gå sin gang, siger Morten Bødskov.

Det er Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, uenig i. Hun mener, at det er særlig vigtigt at hjælpe netop dem:

- Det er ikke et miljø for børn at vokse op i, og hvis vi skal sørge for, at børnene, der også er danske, ikke bliver radikaliserede - og det skal vi - så skal de hentes hjem til Danmark.

Lejren er udelukkende beboet af kvinder og børn, der er kommet ud fra Islamisk Stat.
Lejren er udelukkende beboet af kvinder og børn, der er kommet ud fra Islamisk Stat. Foto: Rasmus Nielsen / TV 2

Også Venstre vedstår, at Danmark har et ansvar for kvinden.

- Det her er jo også en historie, der kan tjene til skræk og advarsel for andre, der kunne få den vanvittige tanke at tage afsted for at kæmpe for Islamisk stat. Og det har hun. Men det ændrer altså ikke ved, at hun stadig er dansk statsborger, så der er ikke et andet land, vi kan tørre hende af på, siger Jan E. Jørgensen (V).

Kurdisk appel preller af

Siden sommeren 2012 er mindst 150 personer udrejst fra Danmark til Syrien og Irak for at støtte Islamisk Stat eller andre militante grupper i borgerkrigen. Og ifølge TV 2s oplysninger befinder mindst syv af disse sig i fangenskab i Syrien.

Den kurdiske udenrigsminister i det nordlige Syrien mener, at Danmark skal tage imod IS-krigere fra Danmark. Video: Carina Buus

Under besøget i Syrien møder TV 2s journalist det kurdiske selvstyres udenrigsminister, Abdelkraim Omar. Og han har en appel til Danmark om at tage imod de danske IS-folk. De kan nemlig ikke selv håndtere de tusindvis af IS-folk, som de er efterladt med efter kampen mod Islamisk Stat, lyder det:

- De er en del af den danske befolkning. I burde rejse jer op og tage imod jeres folk. Det handler ikke om at have lyst eller ej. Det går jo ikke, at alle siger, at de ikke vil tage imod deres eget folk. Så sidder vi tilbage med den her krudttønde. Hvad skal vi så gøre?

Men det er en appel, som meget få politikere har tænkt sig at reagere på.

Preller det her af på dig?

- Nej, det gør det selvfølgelig ikke. Vi var allierede og er allierede og har hjulpet meget, men den her situation er helt særlig, og der må sagerne gå sin gang, siger Morten Bødskov (S).

Grænsen for regeringspartiet Venstres hjælp går - uanset selvstyrets udfordringer - ved et dansk statsborgerskab.

- De har nogle gevaldige udfordringer, ingen tvivl om det, men altså folkeretten er jo sådan, at det er det land, som man har statsborgerskab i, som også har den diplomatiske forpligtelse til at hjælpe. Og det bliver vi nødt til at holde fast i, også selvom det er en særlig situation, siger Jan E. Jørgensen (V).

Både Alternativet og Enhedslisten mener, at Danmark skal gøre noget aktivt for at få den danske konvertit hjem, men det danske udenrigsministerium ønsker ikke at svare på, hvorvidt de arbejder på, at hun får en dansk rettergang.

Du kan se dokumentaren 'Fanget i Syrien' på TV 2 onsdag aften kl. 21.20 eller på TV 2 Play.