Vandværker kalder situationen 'alvorlig' - flere har indført vandingsforbud

Mindst 13 vandværker har udstedt helt eller delvist vandingsforbud - eller en kraftig opfordring til brugerne om at spare på vandet.

Flere af Danmarks 3000 vandværker har så store problemer med vandmangel, at de har udstedt et fuldstændigt eller delvist vandingsforbud.

Hos brancheforeningen har de nu kendskab til 13 vandværker, der har udstedt en blanding af vandingsforbud og kraftige opfordringer til forbrugerne om at spare på vandet.

- Det er en ganske alvorlig situation, hvor vandværkerne må indse, at der skal ske noget drastisk for at få skruet ned for forbruget, fortæller pressemedarbejder Dorthe G. Rasmussen fra Danske Vandværker

De 13 vandværker på Danske Vandværkers liste ligger i Vestjylland eller i den nordligste del af Sjælland.

De første mærkede allerede til vandmanglen for en mĂĄned siden, da varmen fik vandforbruget til at stige hurtigere end pumperne kunne følge med.

Allerede dengang begyndte bestyrelsesformand for Alsønderrup Vandværk i Hillerød Jan Richelsen at tale om muligheden for et vandingsforbud.

- Situationen er alvorlig. Det her er ikke normalt. Det er tĂĄbeligt, at man ønsker sig grĂĄvejr. Men det er faktisk der, jeg er. Det er en lidt speciel situation, sagde Jan Richelsen dengang til TV 2.

Tørkeindekset helt i top

Behovet for vanding er rekordhøjt i øjeblikket. DMI’s tørkeindeks, der går mellem 0 og 10, ligger i øjeblikket på 9 eller 10 for hele landet – og så højt har det aldrig ligget før på denne årstid.

Tallet afspejler, hvor meget vand planterne har til rådighed, regnet ud som nedbøren minus fordampning og nedsivning til lavere jordlag. Uden regn, men med høj fordampning på grund af varmen og blæsten, er tørkeindekset helt i top over hele landet.

Men selvom det er tørt, vil vandværkerne have deres kunder til at lade være med at vande. Især opfordres kunderne til at lade være med at vande den gule, afsvedne græsplæne.

- Det er fuldstændigt unødvendigt at vande græsplænen. Skal man endelig vande andre ting i haven, så gør det tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Og brug en vandkande. Ikke noget med at lade vandslangen ligge og hygge sig, siger Dorthe G. Rasmussen.

Vand til mennesker og dyr

FormĂĄlet er naturligvis at reservere vandressourcerne til de vigtigste formĂĄl, nemlig husholdningernes og dyreholdenes behov for vand.

Og Danske Vandværker glæder sig over, at forbud og henstillinger faktisk virker.

- Det vi hører fra vores medlemmer er, at borgerne er utroligt flinkt til at følge de opfordringer, der kommer fra vandværkerne, siger Dorthe G. Rasmussen.

Her må vandværkerne spare på vandet

Vandværkerne er ikke alene om at løfte en formanende pegefinger overfor brugerne.  I dag meddelte Danske Beredskaber, at der med virkning fra onsdag er indført afbrændingsforbud i hele landet. Det er en situation, som Danske Beredskaber ikke kan huske, man nogensinde har været i før.