T√łrken forv√¶rres - √•ben ild forbudt i hele landet fra i morgen

T√łrken i Danmark er nu s√• slem, at der nu - vist nok for f√łrste gang i historien - er afbr√¶ndingsforbud i hele landet.

Fra onsdag middag beh√łver du ikke l√¶ngere tjekke listerne hos Beredskabet for at finde ud af, om du m√• t√¶nde b√•l i din kommune. Det m√• du nemlig ikke l√¶ngere nogen steder.

Danske Beredskaber oplyser, at afbrændingsforbuddet udvides til at dække alle landets 98 kommuner.

- Det er s√• vidt vi ved f√łrste gang, det nogensinde er sket i Danmark. Den eneste gang i nyere tid, vi har haft en lignende t√łrke, var tilbage i 1992. Dengang var der ogs√• afbr√¶ndingsforbud mange steder. Men dengang var der mange flere kommuner og mange flere lokale myndigheder, s√• vi har ikke overblik over, om forbuddet dengang var landsd√¶kkende, fort√¶ller  sekretariatschef i Danske Beredskaber Bjarne Nigaard.

Forbuddet betyder konkret, at afbr√¶nding af haveaffald, halm og andre ting er forbudt. Det er heller ikke tilladt at t√¶nde b√•l - heller ikke i b√•lfad - mens man gerne m√• bruge grill, hvis grillen er placeret p√• et ikke-br√¶ndbart underlag.

Ekstrem situation

- Det er en rimeligt ekstrem situation, vi er i lige nu. Der er ikke nogen i beredskabet, der har et √łnske om at gribe ind i folks mulighed for at hygge sig og have en dejlig sommer med b√•l og grill. Men n√•r det bliver s√• ekstremt t√łrt, som det er i √łjeblikket, s√• er det desv√¶rre n√łdvendigt, siger Bjarne Nigaard.

For alle kommuner g√¶lder det nu, at brug af ukrudtsbr√¶ndere er forbudt. 

Forbuddet har i l√¶ngere tid v√¶ret i effekt i dele af landet. Is√¶r i Midt- og √ėstjylland, p√• Fyn, det √łstlige Sj√¶lland og Bornholm har det l√¶nge v√¶ret meget t√łrt, men hidtil har forholdene i s√¶rligt Nordjylland og p√• Vestsj√¶lland ikke v√¶ret lige s√• kritiske. Men det er alts√• slut nu.

Da t√łrken var p√• sit dengang h√łjeste f√łr sankthans, var antallet af kommuner med forbud oppe at runde 70. En k√łligere periode med lidt regn fik efterf√łlgende oph√¶vet forbuddet mod b√•l flere steder. 

Her er bål og åben ild forbudt