Tørken forværres - åben ild forbudt i hele landet fra i morgen

Tørken i Danmark er nu så slem, at der nu - vist nok for første gang i historien - er afbrændingsforbud i hele landet.

Fra onsdag middag behøver du ikke længere tjekke listerne hos Beredskabet for at finde ud af, om du må tænde bål i din kommune. Det må du nemlig ikke længere nogen steder.

Danske Beredskaber oplyser, at afbrændingsforbuddet udvides til at dække alle landets 98 kommuner.

- Det er så vidt vi ved første gang, det nogensinde er sket i Danmark. Den eneste gang i nyere tid, vi har haft en lignende tørke, var tilbage i 1992. Dengang var der også afbrændingsforbud mange steder. Men dengang var der mange flere kommuner og mange flere lokale myndigheder, så vi har ikke overblik over, om forbuddet dengang var landsdækkende, fortæller  sekretariatschef i Danske Beredskaber Bjarne Nigaard.

Forbuddet betyder konkret, at afbrænding af haveaffald, halm og andre ting er forbudt. Det er heller ikke tilladt at tænde bål - heller ikke i bålfad - mens man gerne må bruge grill, hvis grillen er placeret på et ikke-brændbart underlag.

Ekstrem situation

- Det er en rimeligt ekstrem situation, vi er i lige nu. Der er ikke nogen i beredskabet, der har et ønske om at gribe ind i folks mulighed for at hygge sig og have en dejlig sommer med bål og grill. Men når det bliver så ekstremt tørt, som det er i øjeblikket, så er det desværre nødvendigt, siger Bjarne Nigaard.

For alle kommuner gælder det nu, at brug af ukrudtsbrændere er forbudt. 

Forbuddet har i længere tid været i effekt i dele af landet. Især i Midt- og Østjylland, på Fyn, det østlige Sjælland og Bornholm har det længe været meget tørt, men hidtil har forholdene i særligt Nordjylland og på Vestsjælland ikke været lige så kritiske. Men det er altså slut nu.

Da tørken var på sit dengang højeste før sankthans, var antallet af kommuner med forbud oppe at runde 70. En køligere periode med lidt regn fik efterfølgende ophævet forbuddet mod bål flere steder. 

Her er bål og åben ild forbudt