Samfund

IS-soldat fra Danmark fanget i Syrien: - Jeg beder om tilgivelse

Mindst syv personer med tilknytning til Danmark, der har boet hos Islamisk Stat, sidder fanget i Syrien. Kurdisk minister beder Danmark om hjælp.

Han har efter eget udsagn kæmpet for terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien i to år, boet i IS-hovedstaden Raqqa og oplevet bombardementer og henrettelser på åben gade.

På en kurdisk militærbase har TV 2 mødt den 24-årige Ömer Kücükavci, som for første gang til kamera fortæller om sin tid hos Islamisk Stat.

Ömer Kücükavci, der er født og opvokset i Danmark, sidder på 13. måned fængslet i det kurdisk-kontrollerede område i Nordsyrien. Han fortryder i dag sine handlinger og har en bøn til Danmark:

- Det er ikke bare en bøn. Det er større end en bøn. Jeg beder til, at I tilgiver mig.

Også udenrigsministeren i det kurdiske selvstyre i Nordsyrien, Abdelkarim Omar, beder de danske myndigheder om at tage imod de personer, der er taget fra Danmark til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

- IS er et problem for jer og for hele verden. Det hænger sammen. Selvfølgelig har de begået kriminalitet her, men det er også jeres problem. Vi kan ikke gøre det her selv, siger han

Hustru sidder også fanget

Siden sommeren 2012 er mindst 150 personer udrejst fra Danmark til Syrien og Irak for at støtte Islamisk Stat eller andre militante grupper i borgerkrigen. Ifølge TV 2s oplysninger befinder mindst syv af disse sig i fangenskab i Syrien.

Foruden Ömer Kücükavci er en af dem hans 23-årige kone, der i 2016 rejste til Syrien for at mødes med sin mand i det krigshærgede land. De to boede sammen i byen Raqqa, som Islamisk Stat på daværende tidspunkt anså som sin hovedstad i Syrien.

Sidste år flygtede de fra Islamisk Stat, men blev fanget af kurdiske styrker.

TV 2 mødte kvinden i en kurdisk lejr, hvor familier til IS-krigere sidder fanget. Hun ønsker ikke at stille op til interview, men fortæller, at hun efter at være taget til fange af kurderne i Nordsyrien blev placeret i et kvindefængsel.

Herefter blev hun overført til en interneringslejr, hvor hun sidder i dag. Herfra har hun mulighed for at sende og modtage beskeder til og fra sin familie med jævne mellemrum.

Ved ikke, om han har slået ihjel

For Ömer Kücükavci er håbet, at de danske myndigheder kan hjælpe både ham og hans kone tilbage til Danmark. Det er grunden til, han stiller op til interviewet, siger han og understreger, at han stiller op frivilligt og uden nogen form for tvang.

- Det er det eneste håb, jeg har tilbage, siger han.

Ömer Kücükavci fortæller, at han bor i en celle med 20 andre syrienkrigere fra forskellige lande, og at forholdene er elendige:

- Folks ben svulmer op, der er fyldt med bakterier, infektioner, og der er lus og lopper i hvert værelse.

Ifølge Ömer Kücükavci var han soldat for Islamisk Stat i en enhed, der opererede bag fjendens linjer. Han ved ikke, om han har slået nogen ihjel.

- Jeg håber ikke, jeg har dræbt nogen.

Men du ved det ikke?

- Nej, jeg ved det ikke. Hele mit hold blev dræbt faktisk, så jeg går ud fra, at vi ikke dræbte nogen. Det ville være en katastrofe, siger han.

Ömer Kücükavci fortæller, at han blev radikaliseret og hjernevasket af flere personer i islamistiske miljøer i Danmark, hvilket fik ham til at tro, at Islamisk Stat var det eneste rigtige sted at leve som muslim.

På det tidspunkt, hvor du rejste, der var der ret mange informationer omkring, hvad Islamisk stat var for en størrelse, og hvilke uhyrlige terrorhandlinger de havde begået. Det valgte du vel at ignorere?

- Ja, jeg er faktisk blevet nødt til at ignorere det, hvis jeg gerne vil have paradis. Jeg troede virkelig, at sandheden var sådan. At denne her verden vil se ud som islam beskriver det, så jeg gik ud fra, det var sandheden. Så jeg blev nødt til at acceptere det, selvom jeg ikke kunne lide det. Selvom jeg så folk blive dræbt -  jeg kunne ikke lide det - men jeg blev nødt til at tage det i mig.

Minister: Danmark bør tage sin del af ansvaret

Hos de kurdiske myndigheder vil man meget gerne have Danmark til at tage sig af de IS-folk med tilknytning til Danmark, som sidder fanget hos dem.

- Vi har selv måttet afgive mange menneskeliv for at kunne fange disse IS-krigere. Omkring 8000 af vores folk måtte dø på grund af IS. Det er vigtigt, at vi kan få udleveret disse krigere til deres lande, da vi ikke selv kan løfte denne opgave, siger Abdelkarim Omar.

Hverken Ömer Kücükavci eller hans kone er danske statsborgere, men tyrkiske. Men fordi de er født og opvokset i Danmark, mener Abdelkarim Omar, at Danmark bør tage sin del af ansvaret:

- De er jo danske borgere. Det er rigtigt, at deres familier stammer fra Tyrkiet, men de er jo i bund og grund født og opvokset i Danmark og er danskere, og de har jo også fundet vej til at kæmpe imod os fra Danmark. Tyrkiet er jo ikke deres hjemland.

- Vi skal i samarbejde tilintetgøre IS

Abdelkarim Omar advarer om, at det på sigt er uholdbart for kurderne at holde de mange IS-krigere fængslet.

- I burde mande jer op og tage imod jeres folk. Det handler ikke om at have lyst eller ej. Det går jo ikke, at alle siger, at de ikke vil tage imod deres eget folk. Så sidder vi tilbage med den her krudttønde. Hvad skal vi så gøre?

- Disse krigere vil jo vende sig imod Europa og komme tilbage og færdes frit blandt europæerne.  De danske ISIS krigere, som er i vores varetægt, vil jo begå terror i Danmark.

I Danmark vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET), at hjemvendte syrienkrigere eller sympatisører fortsat udgør en stor terrortrussel, og flere politikere bruger dette som argument for, at IS-krigere med dansk tilknytning ikke skal hentes tilbage til retsforfølgelse i Danmark.

Men Abdelkarim Omar mener, at der skal et samarbejde til for at stoppe terrorismen.

- Vi skal jo i samarbejde tilintetgøre IS. Hvorfor er Danmark ellers kommet med i den her koalition? Det var jo, fordi IS var en trussel for Danmark. Derfor burde de også at hjælpe os, nu når vi har brug for hjælp med de her kvinder, børn og krigere.

Ömer Kücükavci beder de danske myndigheder om hjælp:

- Hvis Danmark ikke vil tage mig tilbage, så tag i det mindste min kone tilbage. Min kone er uskyldig. Hun har intet med sagen at gøre.

Se dokumentaren 'Fanget i Syrien' onsdag aften klokken 21:20 på TV 2.