Tørken forværres - disse 73 kommuner har nu forbud mod bål og afbrænding

Tørkeindekset har aldrig været så højt i juni som i år. Det får nu flere kommuner til at genindføre afbrændingsforbuddet.

Den usædvanlige tørke i Danmark bliver bare værre og værre, og derfor indfører endnu flere kommuner nu afbrændingsforbud.

Før Sankthans var der afbrændingsforbud i 70 kommuner, men så kom der lidt regn rundt omkring, og 11 kommuner valgte at ophæve afbrændingsforbuddet, lige før det var tid for de årlige Sankthans-bål.

Men siden er tørken bare fortsat, og flere kommuner har valgt at genindføre deres forbud. Med virkning fra mandag er der afbrændingsforbud i 73 kommuner, oplyser Danske Beredskaber.

- Vi har flere gange i weekenden været ude for at slukke mindre naturbrande, som er opstået, efter at folk har smidt cigaretskod eller tømt grillen i naturen, og nu tør jeg ikke trække den længere, inden vi genindfører afbrændingsforbuddet, siger eksempelvis beredskabschef Jens Mølgaard fra Sydvestjysk Brand.

Og der er flere forbud pĂĄ vej.

Fra i morgen fĂĄr yderligere fire kommuner indført afbrændingsforbud. Det drejer sig om Tønder, Aabenraa, Haderslev og Sønderborg Kommune.

- Når man kigger på vejrudsigten, ser det ud til, at der i hvert fald ikke bliver færre kommuner med forbud mod afbrænding. Og selv om man ikke bor i en kommune, der har afbrændingsforbud, så skal man altså tænke sig rigtig godt om, lyder opfordringen fra Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Har du nye billeder af naturbrande, er du velkommen til at sende dem til journalist Bettina SzĂĽcs pĂĄ besz@tv2.dk

Planternes vand

Der er nemlig rekordtørt i hele landet.

DMI oplyser, at instituttets tørkeindeks aldrig har været målt højere i slutningen af juni.

Tørkeindekset er et tal mellem 0 og 10, der afspejler hvor meget vand planterne har til rådighed i et bestemt område af landet. 10 er det højeste og betyder "Høj Risiko for Tørke", og på DMI’s Danmarkskort for søndag den 1. juli havde hele Danmark 10-taller eller 9-taller – undtagen en lille plet nord for Billund, der ’kun’ kunne komme op på et 8-tal, og dermed blot har "forøget risiko for tørke".

Vind betyder fordampning

Tallet for, hvor meget vand planterne har til rådighed, regnes ud som nedbøren minus fordampningen og nedsivningen til lavere jordlag.

Og det regnskab bliver kun dĂĄrligere i den kommende uge. Ikke nok med at der ikke kommer nedbør. Der kommer nemlig ogsĂĄ mere vind, forudser Lone Seir fra TV 2 Vejret:

- Vi fĂĄr mere vind i slutningen af ugen og dermed ogsĂĄ en forøget fordampning. Der er ikke tvivl om, at det kun bliver værre i løbet af den næste uge, siger Lone Seir.

Her er bĂĄl og ĂĄben ild forbudt

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor omfattende det lokale afbrændingsforbud er. Men typisk er det forbudt at lave enhver form for bål – også i bålfade – ligesom afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder også er forbudt.

Forbud mod grill

Gode råd, hvis du skal tænde bål i varmen

  • Brug dertil indrettede bĂĄlpladser, hvis du skal tænde et bĂĄl eller grill
  • Tænd aldrig et bĂĄl, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Tænd aldrig bĂĄl tæt pĂĄ buske og træer, eller hvis ilden kan brede sig
  • Tænd aldrig bĂĄl uden en voksen i nærheden
  • Sørg altid for at slukke gløderne helt, inden du forlader bĂĄlet
  • Husk ikke at smide cigaretskod og lignende i naturen. Selv den mindste glød kan starte en brand

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Det kan også være forbudt at tænde op i grillen – men på det område varierer reglerne noget fra område til område.

For eksempel har Brand & Redning Midtvest skærpet afbrændingsforbuddet i deres område til også at gælde brug af kuglegrill.

- Når man står og håndterer en grillstarter i forbindelse med optænding i en kulgrill, risikerer man at sende gløder afsted, når man vender kullene ned i grillen, forklarer afdelingsleder Michael Jacobsen fra Brand & Redning Midtvest det skærpede forbud.

Ud over forbuddene opfordrer Danske Beredskaber også til stor forsigtighed med cigaretskod, tændstikker og varme bilmotorer, der kan antænde tørt græs eller anden vegetation.

Hvor let det kan gå galt, blev myndighederne senest mindet om mandag eftermiddag, da lokale brandfolk måtte rykke ud til flere småbrande langs jernbanestrækningen mellem Lunderskov og Vamdrup i det sydlige Jylland.

De blev antændt af overophedede bremser på et godstog, oplyser Sydøstjyllands Politi.