Samfund

'Fanget i Syrien' - Sådan har vi gjort

24-årige Ömer Kücükavci(tv.) er født og opvokset i Danmark, og så er han tidligere IS-kriger. Han sidder nu indspærret i et kurdisk fængsel på 13. måned. Rasmus Nielsen / TV 2

TV 2 har været i det nordlige Syrien for at tale med en tilfangetagen IS-kriger, der har tilknytning til Danmark. Læs her, hvordan vi har gjort.

I forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Fanget i Syrien' har TV 2 Nyhederne opsøgt personer fra Danmark, der er rejst til Syrien og Irak for at støtte Islamisk Stat, og som nu sidder i fangenskab.

Først og fremmest har deres historier stor samfundsrelevans og deres baggrund, handlinger og retstilstand er yderst væsentlige for den danske offentlighed.

Herunder kan du læse, hvordan vi har gjort og hvorfor.

TV 2 mødte Ömer Kücükavci i et syrisk fængsel, og han var ikke i tvivl om, at han ville lade sig interviewe og fortælle sin historie. Hans hovedbudskab er, at han vil hjem til Danmark.

Tydelig accept

Medier bør altid være varsomme med at interviewe personer, der sidder i fangenskab, da det kan være svært at gennemskue baggrunden for interviewet og udtalelserne. TV 2 gjorde det derfor i flere omgange klart for Ömer Kücükavci, at han kunne nægte at lade sig interviewe, og at han til enhver tid kunne forlade interviewet. Ömer Kücükavci udtaler sig kritisk om forholdet i fængslet, hvilket understøtter, at han udtaler sig frivilligt.

Andre danske fanger, som vi mødte i lejren, ville ikke interviewes til fjernsyn.

Det var således – så vidt det har kunnet afprøves – ikke på opfordring fra de syrisk-kurdiske myndigheder, at Ömer Kücükavci stillede op, hvilket han flere gange bekræfter under interviewet. De kurdiske myndigheder indskærpede desuden forud for interviewet, at TV 2 skulle respektere et eventuelt afslag fra ham. Myndighederne var til stede under interviewet og optog det på bånd. TV 2 blev garanteret, at disse optagelser ikke ville blive brugt imod ham eller offentliggjort.

Ytringsfrihed vejer tungest

Knap 150 danskere har ifølge PET rejst ned til kamphandlingerne i Irak og Syrien. Ömer Kücükavcis udtalelser sætter en række væsentlige perspektiver på IS-krigernes radikalisering, bevæggrunde og handlinger. Vi har derfor vurderet, at hans ytringsfrihed vejere tungere end usikkerheden om de omstændigheder, han som tilfangetagen taler under.

Og vi har i den sammenhæng udeladt passager i hans fortælling, der har kunnet virke unødigt krænkende eller agtelsesforringende.

TV 2 har, så vidt det har kunnet ladet sig gøre, efterprøvet de faktuelle oplysninger i Ömer Kücükavcis udtalelser. Det har kun i begrænset omfang kunnet lade sig gøre at få flere kilder på Ömer Kücükavcis fortælling.

Se dokumentaren 'Fanget i Syrien' onsdag aften klokken 21.20 på TV 2.