Samfund

Sverige udvider grænsekontrol

Den svenske regering ændrer sin trusselsvurdering. Nu indføres der også grænsekontrol i blandt andet havnen i Ystad og lufthavnene i Arlanda og Malmø.

Fra mandag den 2. juli udvider Sverige grænsekontrollen ved landets indre grænser, så en række havne og lufthavne også bliver omfattet af grænsekontrollen, blandt dem havnen i Ystad og lufthavnen i Arlanda.

Det oplyser svensk politi i en pressemeddelelse.

Siden november 2015 har Sverige haft genindført grænsekontrol i form af stikprøvekontroller ved grænser mod andre lande, som indgår i EU's Schengen-samarbejde, de såkaldte indre grænser.

Nu har regeringen besluttet at fortsætte med grænsekontrollen og udvide den.

Ændrer trusselsvurdering

Ifølge pressemeddelelsen er det en ændret trusselsvurdering fra den svenske regering, der har ført til beslutningen.

Regeringen vurderer, at der findes en trussel mod den almene samfundsorden og mod landets indre sikkerhed, og derfor har den givet politiet mandat til at gennemføre kontroller på endnu flere steder for blandt de rejsende at kunne differentiere mellem asylansøgere, økonomiske migranter, samt potentielle terrorister og andre kriminelle.

- Da Sverige genindførte grænsekontrollen i efteråret 2015, var situationen anderledes med en markant strøm af migranter over først og fremmest Øresundsbroen og færgetrafikken i det sydlige Sverige. Nu er vurderingen, at trusselsbilledet ser anderledes ud end tidligere. Ud fra regeringens vurdering ser politiet behov for at have muligheden for at gennemføre kontrollen også andre steder, udtaler Patrik Engström, chef for den nationale grænsepolitisektion.

Kontrolperioden løber til 11. november

Det betyder, at man nu indfører grænsekontrol følgende steder:

Havnene i Ystad, Karlshamn og Karlskrona, samt Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn og Kapelskärs havnen i Stockholms-området samt lufthavnene i Arlanda, Brommma, Landvetter, Skavsta og Malmø.

Den skærpede kontrol gælder i første omgang fra mandag den 2. juli 2018 til 11. november 2018, og i samme periode fortsætter de nuværende kontroller for bil- og togtrafik ved Øresundsbroen samt færgetrafikken i havnene i Malmø, Trelleborg, Helsingborg, Gøteborg og Varberg.

Svensk politi opfordrer derfor alle rejsende til at medbringe pas eller id-papirer, hvis man skal til Sverige.