Samfund

Flere danske steder på prestigefuld verdensarvsliste

Et unikt jagtområde, et forsvarsværk og en vikingeby er optaget på Unesco's liste over bevaringsværdig kulturarv.

Et gigantisk jagtområde kaldet Aasivissuit – Nipisat i Grønland, en vikingeby i Hedeby og det sagnomspundne fæstningsanlæg Dannevirke i Nordtyskland blev lørdag indlemmet på Unesco-verdensarvslisten.

Beslutningen blev taget af Unesco lørdag efter et møde i Bahrain. Og med indlemmelsen af yderligere steder fra det danske rigsfællesskab er Danmark - og Grønland - tilsammen oppe på 12 steder på den prestigefulde og opsigtsvækkende liste.

Vigtig anerkendelse til kulturhistoriske spor

- Det er virkelig en dejlig sommernyhed, at Unesco's verdensarvskomité har givet denne fine anerkendelse til dette enestående kulturlandskab i Grønland. Men det er lige så meget den vigtige kulturhistorie, området vidner om, som det er vigtigt at formidle. Det gælder for eksempel sporene i landskabet efter de første mennesker, der kom til Grønland fra Nordamerika for at slå sig ned i et af verdens mest barske klimaer, siger kulturminister Mette Bock om området i det vestlige Grønland, der dækker et areal større end Fyn.

At det betyder noget at komme med på Unesco's verdensarvsliste, kan museumsinspektør Tove Damholt tale med om. Hun var for tre år siden med til at arbejde for at få Stevns Klint optaget på listen. Og det lykkedes.

- Først og fremmest skal stedet jo være bevaringsværdigt og - som det hedder - have enestående universel værdi. Man skal også have vist en vilje til at passe på stedet, fortæller Tove Damholt til TV 2.

Dinosaurernes historie vakt til live efter 65 millioner år

At få Stevns Klint i verdensarvskomitéens søgelys betød, at stedet fik en skarpere profil. Ikke bare som turistattraktion, men også som historisk monument. 

Danmarks steder på Unescos verdensarvsliste

1. Vadehavet

2. Stevns Klint

3. Kronborg Slot

4. Roskilde Domkirke

5. Jelling Monumenterne

6. Parforcejagtselskaberne i Nordsjælland

7. Christiansfeld

8. Hedeby (Nordtyskland)

9. Dannevirke (Nordtyskland)

10. Aasivissuit – Nipisat (Grønland)

11. Kujataa (Grønland)

12. Kangia, Ilulisaat isfjord (Grønland) 

- At komme på listen er en mulighed. For Stevns Klint betød det også, at man skarpere kunne adskille den fra Møns Klint og dermed tiltrække turisme. Når man er blevet en del af verdensarvslisten, får det historiske i det hele taget mere tyngde, og vi kunne fortælle historien om, hvordan dinosaurerne her uddøde for 65 millioner år siden, siger Tove Damholt.

Tidligere er kendte steder som Kronborg Slot, Roskilde Domkirke og Vadehavet blevet optaget på listen. Det samme er den sønderjyske by Christiansfeld, hvis særegne historie og stringente arkitektur var med til at gøre byen mellem Kolding og Haderslev interessant i Unesco sammenhæng. Siden Christiansfeld i 2015 kom ind i det fine selskab, har sønderjyderne via fondsmidler kunnet restaurere og forskønne byen for et trecifret millionbeløb, og byen er mere end nogensinde en turistmagnet.

Blandt nogle af de kendte steder fra den vide verden på verdensarvslisten er Akropolis i Grækenland, Den kinesiske Mur i Kina, de truede koralrev på Great Barrier Reef i Australien og Taj Mahal i Indien.