Biltrafikken kører glat, men DSB halser efter i sommerferievarmen

16x9
Højsæsonen for ferietrafik begynder for alvor lørdag, hvor vejene fyldes med festival- og sommerhusgæster, skrev Ritzau torsdag. (Arkivbillede). Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Rejsende både til lands og i luften har ikke haft de store forhindringer at slås med. Søndag lægger landsholdet vejene øde.

Skolernes sommerferie kan udløse både trafikpropper, lange køer ved check in-skrankerne i landets lufthavne og overfyldte tog på skinnelegemer i det ganske land.

Ikke desto mindre er den store åbningsweekend gået glat og stort set efter bogen de fleste steder.

Det siger man hos Vejdirektoratet, hvor trafikmedarbejder Mette Nedergaard siger om lørdagen, at den "har set pæn ud".

En del af æren skal tilskrives bilisternes evne til at planlægge og holde sig orienterede om de tidspunkter, hvor det spidser til på.

- Trafikken har fordelt sig bedre, end man kunne have frygtet. Måske fordi folk er blevet bedre til at køre uden for spidsbelastningsperioder og i øvrigt er gode til at holde afstand, så trafikken glider bedre, siger man hos Vejdirektoratet, hvor man glæder sig over, at mange er blevet selvkørende, når det kommer til at holde sig informeret.

Ingen iøjnefaldende dramatik på vejene

- En vigtig faktor er utvivlsomt, at mange er blevet gode til at orientere sig på hjemmesiden vejdirektoratet.dk og i vores app med trafikinfo, lyder vurderingen fra Mette Nedergaard, som dog også kan fortælle om en første feriedag uden nogen iøjnefaldende dramatik på vejene.

- Der var kødannelse ved Skanderborg på grund af et uheld, men efter 40 minutter løste trafikken sig op igen. Desuden har der som vanligt været tæt trafik på den fynske motorvej omkring Odense, og vi har også kunnet se, at Roskilde Festivalen åbnede i dag klokken 16, men alt i alt er det gået gnidningsfrit.

Generelt har VM i fodbold spillet ind i trafiksituationen og "støvsuget vejene" under de store kampe og Danmarks især. Er man smart og ligeglad med Eriksen, Schmeichel og alle de andre i den rød-hvide trøje, kører man derfor søndag aften, når Danmark spiller ottendedelsfinale mod Kroatien.

Også de tohjulede stikker en kæp i hjulet

Det er dog ikke kun fodbold, der kan gribe ind i trafiksituationen. Er man i området nær Guldborgsund søndag, skal man være opmærksom på DM i landevejscykling. Den tohjulede elites mesterskabsløb giver ekstra rejsetid på grund af spærrede veje og omdirigerede ruter, skriver Vejdirektoratet på Twitter.

I Københavns Lufthavn har der været 25 procent flere passagerer end på en gennemsnitlig hverdag, oplyser presseansvarlig Jesper Kronborg.

- Normalt har vi 80.000 i lufthavnen, men vi estimerer, at der både lørdag og søndag vil være 100.000 rejsende. Vi har derfor indkaldt masser af mandskab for netop at kunne håndtere situationen, og det er gået godt på førstedagen, oplyser man fra lufthavnen, hvor en dag uden forsinkelser har hjulpet til med at sørge for en glidende afvikling.

Hos DSB har man været udfordret af sygdom hos over 100 lokoførere i det, man kalder en maskeret arbejdsnedlæggelse.

Det har haft betydelige konsekvenser for togdriften, og DSB oplyser, at der er færre afgange på både Fyn og i Jylland som følge af det voldsomme mandefald.

- Det bedste, man kan gøre, er at holde øje med dsb.dk og rejseplanen.dk, hvor vi løbende informerer om ændringer og justeringer i køreplanen, lyder det fra DSB.