Samfund

Giver du dit barn babymad på tube? Det kan gå ud over dit barns udvikling, siger eksperter

Tuber med babymad bliver stadig mere populært, men det bremser børns udvikling, advarer flere eksperter.

Tuber med babymos lyder umiddelbart som en fantastisk løsning til forældre med en travl hverdag, men nu advarer eksperter om, at spædbørn kan tage skade af den færdiglavede tubemad.

Problemet er, at børn ikke lærer at spise varieret mad og dermed ikke får udviklet deres smags- og duftpræferencer. Samtidig indeholder det meste tubemad ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer.

Det siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er børneernæringsekspert. Hun har skrevet flere bøger om sund og nærende kost til børn:

- For bare tre år siden var der ikke mange af disse produkter - nu er det eksploderet. Du kan få lasagne og moussaka på tube, men problemet er, at vi ikke lærer vores børn, at mad dufter, smager og føles forskelligt. Vi risikerer at få super kræsne børn, der nægter at spise nærende, hjemmelavet mad med sunde råvarer, fordi de fra barnsben er blevet vænnet til, at alt smager af færdigkøbt pure.

Kan ikke erstatte et måltid

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl advarer mod, at forældre køber præmissen om, at tuberne med babymad er et fuldgyldigt måltid.

- Det er det ikke. Det er højst et supplement i ny og næ. De fleste af de her produkter indeholder for få madvarer og ikke nok kilojoule, som der bliver anbefalet. Jeg plejer at kalde det hold kæft-mad. Noget, man stikker ungerne, hvis man vil have ro på bagsædet. En sjælden gang imellem kan man godt give sit barn en tube mos, men det må aldrig blive en erstatning for et rigtigt måltid - heller ikke et mellemmåltid - for de mætter ikke nok, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl til TV 2.

Annette Poulsen er sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen. Hun bekræfter, at den færdiglavede tubemad er et stigende problem.

- Jeg vil tro, at jeg får cirka tre henvendelser om måneden fra sundhedsplejersker på hjemmebesøg, der er bekymrede for, at babymad på tube udgør for stor en del af barnets kost. Det er langt fra nok at give børnene de her produkter. Derfor har vi også i bogen ’Mad til små’ beskrevet, at disse smoothies indeholder meget sukker og er helt unødvendige at give små børn.

Bremser børns udvikling

Sundhedsstyrelsen bakker op om kritikken fra ernæringsekspert Kirsten Mikkelsen Ravnbøl – at børns naturlige og nødvendige udvikling i forhold til smagsudvikling bremses, hvis mad på tube fylder for meget i den daglige kost.

- Konsistensen og smagen i disse produkter er alt for ensartet. Børn lærer ikke at spise varieret, når ikke de præsenteres for forskellige smagsindtryk. Spædbørn skal lære, at bananer er bløde, og rugbrød er hårdt, at mad har forskellig konsistens og smag. Hvis ikke forældrene tager den udfordring op, får vi nogle børn, der ikke får udviklet et sundt forhold til helt almindelig hjemmelavet mad, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen.

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl understreger, at problemet omhandler meget mere end børns kræsenhed og smagspræferencer nu og her:

- Flere studier viser, at vi tager vores madoplevelser som børn med ind i voksenlivet. Har man fra et tidligt stadie hyppigt lært smagen og konsistensen af forskellige grøntsager, er muligheden meget større for, at ens barn lærer at kunne lide grøntsager - også senere i livet. Og så er der det sociale aspekt. Måltidet er jo også et socialt fællesskab. Der er så meget læring i mad og i at spise sammen, som vi frarøver vores børn, hvis vi serverer dem mad på tube.

Salling Group, der ejer blandt andet Netto og Føtex, bekræfter over for TV 2, at man oplever et stigende salg af babymad på tube:

- Vi oplever, at flere producenter tilbyder varer inden for kategorien, og vi ser også en stigning i omsætningen, uden at det dog har reduceret salget af andre varer inden for måltider til børn. Som med andre convenience-varer målrettet voksne og familier er det derfor vores opfattelse, at den her type varer bruges som et supplement i en travl hverdag, siger kommunikationskonsulent i Salling Group Peter Gisselmann Rasmussen.