14.000 ansatte skal hver anden uge svare på, om de har det godt - ulækker metode, mener kritiker
På appen ’Howdy’ svarer medarbejdere på spørgsmål om trivsel for at forebygge stress. Unødvendig overvågning, lyder kritikken.
Har du følt dig glad og i godt humør? Har du følt dig aktiv og energisk? Er du vågnet frisk og veludhvilet?
Det er tre af de fem spørgsmål, som cheferne på 50 offentlige og private arbejdspladser vil have deres medarbejdere til at besvare hver anden uge. I appen ’Howdy’ skal medarbejderne nemlig tage stilling til spørgsmål om deres velbefindende med det formål at forebygge mistrivsel og stress.
Og det gælder blandt andet ansatte på Slagelse Sygehus, hvor Line Walker, der er overlæge på mave-tarm-kirurgisk afdeling, allerede har oplevet en positiv virkning.
- Jeg har før været ramt af stresslignende symptomer og har talt med psykolog, og da vi fik appen, var der et tidspunkt, hvor trivselskurven faldt ret meget. Så blev jeg ringet op af en psykolog. Der var ikke behov for mere, men jeg fik mærket efter og følt efter, om det var noget, jeg skulle handle på, siger Line Walker til TV 2.
Gennem appen bliver besvarelserne behandlet, og virksomhederne modtager hver måned en oversigt over, hvordan trivslen er og udvikler sig i afdelingen generelt.
Og hvis besvarelserne tyder på mistrivsel eller viser et dramatisk fald i trivslen hos den enkelte, bliver den pågældende medarbejder ringet op af en psykolog fra Howdys beredskab. Ligesom tilfældet var med Line Walker.
Medarbejderen kan sige nej tak
Beredskabet består blandt andet af psykologer fra Psykiatrifonden og Falck Healthcare, og opkaldet er vigtigt, hvis man skal håndtere mistrivsel. Det siger chefpsykolog hos Psykiatrifonden Ditte Charles.
- Psykologerne spørger ind til besvarelserne. Nogen gange er der en helt logisk grund til, at folk eksempelvis ikke har sovet. Andre gange er det noget, som skal handles på, siger hun til TV 2.
- Opkaldet er en venlig anvisning, og i dialog med medarbejderen hjælper psykologen til at skabe et overblik over, hvad der ville være bedst for den pågældende at gøre herfra. Hvis det handler om, at man har mange bolde i luften og bliver ved med at skubbe det foran sig, så kan det være en fordel, at man stopper op og forholder sig til det.
Der er dog ikke tale om behandlingssamtaler, men i stedet handleanvisende samtaler. Og medarbejderen kan altid sige nej tak til en samtale med en psykolog, understreger Ditte Charles.
En samfundsmæssig glidebane?
Det er dog ikke alle steder, at appen Howdy får ros. Journalist og teknologikritiker Anders Kjærulff kalder det overvågning og helt unødvendigt.
- Det er en ulækker måde at beskæftige sig med sine medarbejdere på. Hvis man har en ledelse, så må man også forvente, at de har en fornemmelse, hvordan medarbejderne har det, siger han til TV 2.
Anders Kjærulff, som ikke selv har set eller prøvet appen, kalder det dybt problematisk, at oplysninger om trivsel sendes til en privatleverandør.
- Det er en samfundsmæssig glidebane. Man skal ikke overvåge ansatte. Man skal kunne snakke med folk. Hvordan man har det i sin fritid, det rager ikke ens arbejdsgiver.
Virksomheden bag forsikrer, at oplysningerne bliver håndteret forsvarligt, og at det kun er den pågældende psykolog, som ringer medarbejderen op, der ser besvarelserne. Er du stadig bekymret, når du hører det?
- Jeg er bekymret, indtil jeg ser ned i opsætningerne, og hvordan oplysningerne krypteres og gemmes. Det grundlæggende problem er, at man får den tåbelige og ulækre idé, at man skal ind i folk privatliv og spørge, hvordan de har det, siger Anders Kjærulff.
Udviklet for at forebygge stress
Hos virksomheden bag Howdy, Worklife Barometer, byder man alle spørgsmål velkomne, men afviser, at der er noget at frygte for de 14.000 mennesker, som hver anden uge deler informationer om deres trivsel på appen.
Det handler om at have den rette etik, mener salgsdirektør Gunnar Brabrand.
- Vi har oplysningerne hos os, og de bliver ikke delt med arbejdsgiveren. De data, vi indsamler, er anonymiserede. Vi kan ikke se, at det er Anders, som har svaret sådan og sådan, siger han til TV 2.
- Vi har udviklet Howdy for at knække stress-koden. Folk får lov at køre længere og længere ud over kanten, og vi har et kæmpe arbejde med at få folk tilbage.