GO'

Sosu'er trætte af fordomme: - Det er sjovt, du virker ellers meget skarp

Hvis ikke de social- og sundhedsansattes omdømme forbedres nu, kommer det til at gå ud over os alle sammen, mener to sosu-uddannede.

Næsten alle har nok prøvet at stå i situationen.

Man har mødt en på en bar et sted i byen, og så kommer spørgsmålet:

- Hvad laver du så til daglig?

Måske bliver man mødt med et anerkende nik. Måske starter det en lang spørgerække.

Men ikke for 26-årige Camilla Pedersen og 48-årige Linda Søndergaard. De får typisk en helt anden reaktion, når de fortæller, hvad deres arbejde er:

- Det er sjovt, du virker ellers meget skarp, lyder reaktionen ofte.

Andre bliver bare helt stille og går.

De er social- og sundhedsansatte og er begge dødtrætte af det dårlige omdømme, deres profession har fået, fortæller de i ’Go’ morgen Danmark’.

- Vi står med liv i hænderne og skal hver dag være i stand til at håndtere konflikter mellem beboerne. Det er en sindssyg svær opgave, vi løfter, og problemet er, at hvis der ikke er nok skarpe og dygtige mennesker, der vil have jobbet, så bliver det bare en dårligere alderdom for de ældre og for os alle i fremtiden.

Sådan lyder det fra Camilla Pedersen, der har været social- og sundhedsassistent i fem år.

Hun bliver ked af det, når folk ser ned på det, hun og hendes kollegaer laver. Det er helt uberettiget, mener hun.

Mangel på 40.000 ansatte truer

Camilla Pedersen og Linda Søndergaard er ikke ene om at påpege, at der er et reelt problem.

Det er der bred enighed om.

En undersøgelse fra FOA og Kommunernes Landsforening, KL, viser, at hver fjerde danske sosu-medarbejder overvejer at forlade jobbet.

Forventningen er, at der i 2026 vil mangle 40.000 social- og sundhedsansatte i Danmark, og emnet har i øjeblikket politikernes bevågenhed.

Mandag indkaldte Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ældreminister Thyra Frank (LA) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) i åbent samråd. Sidstnævnte erkender, at der er et problem, der skal løses.

- Vi kan jo se, at der kommer flere ældre i de år, der kommer, så selvom der er mange, der vælger det her fag, så kan vi se, at vi får brug for endnu flere, siger Merete Riisager i 'Go' morgen Danmark'.

Hun er parat til at se på, hvordan uddannelserne er skruet sammen i dag. For noget skal der gøres, lyder det.

Ifølge ministeriet kommer der til efteråret nye tiltag, der skal mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne generelt og gøre fagene mere attraktive.

Et af ministerens egne løsningsforslag er at gøre omsorg til en del af undervisningen i folkeskolen.

Forhåbentligt kan det på sigt mane de værste fordomme om de social- og sundhedsansatte i jorden, lyder det.

- Der skal laves nogle forløb i eksempelvis danskundervisningen, hvor man kan vise, hvordan man egentlig arbejder, hvis man arbejder med en borger som social- og sundhedsassistent eller socialrådgiver, og hvad det betyder at være ansvarlig for et menneske, som ikke kan klare sig selv, siger undervisningsministeren.

- De tror, at vi bare tørrer folk bagi

Linda Søndergaard har været social- og sundhedshjælper i 19 år.

For hende er det ikke nyt, at folk ser skævt til det, hun laver. Jobbet som social- og sundhedsmedarbejder har været anset for at være et lavstatusjob i mange, mange år, lyder det.

- Folk, der ikke kender til uddannelsen, tror ofte, at vi bare er nogle, der tørrer folk bagi, og der er mange, som tror, at vi kun gør rent. Men det er jo en bred uddannelse. Det er et job, der handler om at vedligeholde mennesker og skabe værdi, og vi skal jo holde øje med, om folk har det godt både fysisk og psykisk, siger Linda Søndergaard.

I hendes øjne er den manglende anerkendelse dog kun en del af problemet.

Jobbet er også blevet hårdere og hårdere med årene, lyder det fra social- og sundhedshjælperen.

Afstemning

Har jobbet som social- og sundhedsansat et dårligt omdømme i Danmark?

Så meget tjener de per måned

Udover at der i dag stilles mange krav til dokumentation og kendskab til nye systemer, er hjemmeplejeområderne efterhånden blevet meget store. Mange skal cykle 15 til 20 kilometer om dagen for at nå frem til de mennesker, de skal hjælpe, lyder det.

- Det er med til at skræmme folk væk fra faget. Mange føler ikke, at de kan levere den vigtige kerneopgave, nemlig omsorgen for borgeren, siger Linda Søndergaard.

Og så er lønnen og pensionsalderen også et problem, mener både hun og Camilla Pedersen.

Ifølge FOA tjener en fuldtidsansat social- og sundhedshjælper 26.870 kroner om måneden før skat, men fordi langt de fleste arbejder deltid, er den reelle månedsløn 21.786 kroner om måneden for 30 timer om ugen.

For en fuldtidsansat social- og sundhedsassistent er det 24.786 kroner pr måned svarende til 20.097 kroner pr måned for 30 timer per uge, oplyser FOA.

- Der er uendelig lang tid til, jeg når de 72 år, som er min pensionsalder. Det tror jeg slet ikke er realistisk, at jeg når. Så enten skal jeg finde på noget andet at lave med mit liv, ellers så skal man være realistisk som regering og sige, at man laver en differentieret pensionsalder. For der er forskel på job, slutter Camilla Pedersen.