Samfund

Migranter på Mærsk-skib er kommet i land - 'i vores DNA at hjælpe'

Et dansk containerskib samlede fredag over 100 migranter op i Middelhavet. Nu er de sat i land på Sicilien.

Det danske containerskib "Alexander Maersk" har natten til tirsdag sat over 100 migranter i land i byen Pozzallo på Sicilien.

Det oplyser A.P. Møller-Mærsk tirsdag morgen.

Besætningen på skibet samlede fredag 108 migranter op i farvandet mellem Libyen og Malta.

- En heroisk indsats

Klokken 01.20 natten til tirsdag forlod migranterne "Alexander Maersk" og kom sikkert i land, oplyser det danske rederi.

TV 2s reporter Jeppe Krogager var til stede natten til tirsdag, da migranterne kom i land, og han fulgte, hvordan de kom i sikkerhed og blev sendt til registrering:

- Man kan se de går tre og tre ned af landgangsstigen. Derefter går de gennem en tunnel, og bagved bussen er der et telt, hvor der bliver taget et billede af dem, og så bliver de registreret, får et nummer, og så skal de op i bussen og køres væk her fra havnen, forklarede han i momentet, da de 108 kom i land.

Der var ros fra det danske rederi til besætningens indsats, og Maersk takkede samtidig alle dem, der havde hjulpet undervejs.

- Vi kommer ikke til at gøre noget anderledes efter dette her. Det er vores DNA at hjælpe folk, der er i problemer til søs, og det vil vi fortsat gøre, siger teknisk direktør i Maersk Line Palle Laursen tirsdag.

Et dansk containerskib samlede fredag over 100 migranter op i Middelhavet. Video: Nikolaj Albrectsen

Situationen var uholdbar

"Alexander Maersk" har siden fredag ligget stille ud for Pozzallo, fordi Italien i første omgang afviste at tage imod de ombordværende migranter.

Mandag kaldte Palle Laursen, teknisk direktør i Maersk Line, situationen for uholdbar.

- Vores besætning er slet ikke gearet til at håndtere dette. Der er mere end 100 mennesker ekstra om bord på et skib, der er lavet til 24. Det er både sikkerheds- og helbredsmæssigt uholdbart, sagde han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sendte mandag et brev til Matteo Salvini, hvori hun påpegede, at det er Italiens ansvar at tage imod migranterne.

- Jeg forventer, at den italienske regering bringer det her i orden, så migranterne ikke skal forblive på skibet.

- Det her er migranter, der var på vej mod Italien, og derfor er det selvfølgelig også Italien, der skal tage imod dem, sagde hun mandag.

Et dansk containerskib samlede fredag over 100 migranter op i Middelhavet, nu bliver de screenet af EU's grænseagentur.