Farlig kemi fundet i populære plastikbolde - smid dem ud, lyder rådet

​Boldene er blevet solgt i danske legetøjsbutikker og er fyldt med hormonforstyrrende kemikalier, viser en test fra Forbrugerrådet.

Når plastik skal omdannes til bolde, skal der bruges såkaldte 'ftalater' til at gøre plastikken blød. Og en række af disse ftalater kan være hormonforstyrrende og ødelægge kvinders evne til at få børn.

Alligevel er de skadelige stoffer fundet i seks plastikbolde solgt i danske butikker, viser en test foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er rigtig trist og bekymrende. Vi vil gerne kunne stole på, at det, som vi køber i butikkerne i Danmark, er lovligt og sikkert, siger testansvarlig Christel Søgaard Kirkeby til TV 2.

Udover at boldene kan være skadelige at sutte på, lege og spille med, kan plastikken udstøde dampe, som kan være skadelige, hvis de indåndes eller optages gennem huden.

Se listen over de seks anmeldte bolde i bunden af denne artikel.

Smid bolden ud

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt de seks bolde til myndighederne, og det er nu op til Miljøstyrelsen at vurdere, hvorvidt de skal gøres ulovlige i Danmark.

Allerede nu er anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi dog klar: Ejer du eller dit barn en af de seks bolde, bør de smides ud med det samme.

Om testen

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet i alt 34 legetøjs- og sportsbolde indkøbt i danske butikker og webshops i april 2018.

28 bolde var fri for eller med små spor af de uønskede ftalater.

Seks bolde blev testet positive for ftalater i højere mængder, og nogle af boldene indeholdt flere slags ulovlige ftalater.

Og den anbefaling kan læge og professor ved Syddansk Universitet Tina Kold Jensen tilslutte sig:

- Ftalater påvirker hormonsystemet – især hos ufødte børn og små børn. De påvirker udviklingen af kønsorganer, og værst påvirker det drenge, siger hun til TV 2.

- Og flere og flere studier peger på, at det ikke kun er farligt for kønsorganerne og frugtbarheden, men også kan påvirke hjernen.

Farligt skumlegetøj og bolde

Anmeldelsen af de seks bolde kommer kort tid efter, at det populære skumlegetøj Squishies blev fjernet fra hylderne i danske legetøjsforretninger.

I en test foretaget af Miljøstyrelsen viste det sig nemlig, at 12 udgaver af de små skumplastfigurer indeholdt kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at det kunne skade forplantningsevnen, være kræftfremkaldende, giver skader på leveren og irritere både øjne og slimhinder.

Og det er da heller ikke første gang, at plastikbolde kommer i myndighedernes søgelys.

Sidste år blev en rød plastikbold vurderet ulovlig af Miljøstyrelsen, da den indeholdt næsten 50 procent af det hormonforstyrrende ftalat DIBP.

Efter denne artikel blev publiceret har Sikkerhedsstyrelsen vurderet, at den ene af de seks bolde ikke er legetøj, og Miljøstyrelsen har vurderet, at der ikke vil være en risiko ved bolden ved det målte niveau. Derfor er denne bold umiddelbart vurderet som lovlig. 

Forbrugerrådet efterlyser mere kontrol

Begge tilfælde vidner om, at der er behov for mere kontrol over det legetøj, som ender på hylderne i danske butikker, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er et kæmpe stort problem, hvis man ikke ved, hvad der egentlig er i legetøjet. Så sælger butikkerne det videre uden at vide, om man lever op til reglerne, siger Christel Søgaard Kirkeby.

- Og vi ser desværre stadig, at nogle virksomheder ikke har styr på kemikalierne i deres produkter.

Hos Forbrugerrådet så mange gerne, at der blev indført mærkning på legetøj, så forbrugerne sort på hvidt kan se indholdet.

Legetøj eller sportsudstyr?

Fem af de seks bolde er betegnet som legetøj. Med den sidste bold er det dog uklart, hvorvidt det er legetøj eller sportsudstyr. Hvis bolden betegnes som sportsudstyr, vil indholdet af ftalater ikke være ulovligt, men fortsat problematisk, vurderer Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Ulovligt eller ej?

Hos Miljøstyrelsen bekræfter Center for Sikker Kemi, at man har modtaget anmeldelsen af de seks plastikbolde fra Forbrugerrådet.

- Hvis boldene viser sig at være ulovlige, så vil vi tage skridt til, at boldene fjernes fra markedet, siger Jane Pedersen, funktionsleder i Kemikalieinspektionen hos Miljøstyrelsen, til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Og på Christiansborg vil Socialdemokratiet nu have miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd.

- Vi har behov for, at ministeren i højere grad griber til handling over for branchen, som ikke løfter sit ansvar. Min opfattelse er, at vi straffer for sjældent og for lidt, når virksomheder overtræder reglerne, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) til Ritzau.

Farlig kemi fundet i disse seks bolde

 1. Grøn plastbold fra Chao Chao

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 26,8 pct. DEHP og 0,5 pct. DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1 pct. DEHP og 0,3 pct. DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

  Chao Chao har oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de vil fjerne bolden fra butikken.

 2. Pink plastbold fra Chao Chao

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 15,9 pct. DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3 pct. DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

  Chao Chao har oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de vil fjerne bolden fra butikken.

 3. Supercup plastbold fra VN Legetøj

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 37,8 pct. DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3 pct. DIBP.

  Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

 4. Guardian Fodbold fra Tranberg Dahl

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 9 pct. DEHP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1 pct. DEHP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen, der blandt andet skal tage stilling til, om bolden er legetøj eller sportsudstyr.

  Producenten Tranberg Dahl oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at bolde med ftalater er trukket fra markedet, og at de fremadrettet vil teste for ftalater.

  Efter denne artikel blev publiceret første gang, har Sikkerhedsstyrelsen afgjort, at bolden ikke er legetøj, og Miljøstyrelsens vurdering er, at "der ikke vil være en risiko ved eksponeringen af DEHP fra bolden, hvis et barn på 6-11 år leger med bolden i 1 time hver dag". Bolden er derfor umiddelbart vurderet som lovlig.

 5. Football plastbold fra VN Legetøj

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 57,7 pct. DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3 pct. DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

  Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at en bold med et lavere indhold af DIBP end denne bold kan udgøre en risiko, hvis et barn leger med bolden.

 6. Gul plastbold fra Harald Nyborg

  Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 57,6 pct. DIBP og 0,14 pct. DEHP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1 pct. DEHP og 0,3 pct. DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

  Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at en bold med et lavere indhold af DIBP end denne bold kan udgøre en risiko, hvis et barn leger med bolden.

  Harald Nyborg oplyser til TV 2, at man nu fjerner fire bolde fra butikkerne.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi.