Boligejere betalte for meget for kommunal service - og borgmester kendte til overpriserne

​Den daværende borgmester Morten Kabell blev allerede sidste sommer orienteret om, at boligejere i Københavns Kommune blev overfaktureret.

På Vesterbro i København vil beboerne i andelsforeningen Sdr. Boulevard gerne selv feje fortovet, skovle sne og fjerne tyggegummi.

Men det mĂĄ de ikke.

I stedet er de tvunget til at betale 90.000 kroner om året, for at Københavns Kommune gør det for dem. En pris, der viser sig at være langt højere end prisen på de tilbud, som kommunen ellers har fået på rengøring af fortovet fra private leverandører.

Det skriver B.T, som er i besiddelse af en fortrolig rapport fra kommunens interne revision fra den 22. maj 2018.

I rapporten fremgår det også, at den daværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) var fuld bevist om, at flere tusinde borgere betalte en for høj pris.

For andelsforeningen på Vesterbro er langt fra den eneste i København, som er bundet til den fortovsservice, som kommunen leverer til overpris.

Københavns Kommune har i flere ĂĄr opkrævet for høje priser hos i alt 4190 ejendomme, skriver B.T. Og ifølge avisen er prisen op til 10 gange for høj.

9 kroner eller 126 kroner?

En udbudsrunde, hvor man indhenter tilbud hos private leverandører, skal ellers sikre, at danske kommuner ikke tager overpris. Men i Københavns Kommune har man altså ikke valgt at sænke prisen eller lade private leverandører overtage opgaven.

En privat leverandør kunne ifølge B.T, tilbyde en pris pĂĄ 9 kroner per kvadratmeter fortov, mens forvaltningens egen pris var 126 kroner per kvadratmeter. Men tilbuddene var urealistiske, lød begrundelsen for valget af kommunens egen service.

En vurdering, der ifølge Intern Revision var forkert, skriver B.T.

TV 2 har været i kontakt med Morten Kabel, som på grund af en hjerteoperation ikke ønsker at stille op til et længere interview, men kort forklarer:

- Udbuddet blev netop foretaget af Teknik- og Miljøforvaltningen, fordi man konstaterede, at kontrolbuddene var der. For at få en reel pris foretog man et udbud. Præcis som man skulle, siger han.

- Det er også derfor, det er helt fint - det er spild af penge, men helt fint - hvis man vil have en eller anden til at undersøge forløbet, for jeg mener faktisk, at det er forløbet efter bogen, og udvalget er også blevet orienteret undervejs.

Penge pĂĄ vej retur

En række boligforeninger har klaget over Københavns Kommune til Vejdirektoratet, og et flertal i Borgerrepræsentationen har torsdag besluttet, at serviceringen af fortovene nu skal udliciteres.

Samtidig ønsker et flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, at få sagen under luppen ved en ekstern advokatundersøgelse, så et eventuelt ansvar kan placeres.

Ifølge den nuværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) vil borgerne fĂĄ tilbagebetalt det, som de har krav pĂĄ. 

Og til TV 2 fortæller hun, at hun støtter en ekstern advokatundersøgelse.

- Der er tale om en meget beklagelige sag, som jeg tager dybt alvorligt, siger Ninna Hedeager Olsen. 

Forvaltningen er nu i gang med at vurdere, hvor mange penge beboerne i de 4190 ejendomme skal have retur.