FIFA VM 2018

Danske fans kastede med tunge ølkrus - vi gør det igen, siger fan

DBU er blevet straffet for, at danske tilskuere kaster med øl.

- Hvis de såkaldte danske roligans ikke kan holde til, at der bliver kastet med øl, skal de blive væk.

Sådan siger Martin Bryhl, som er en af de danske fans, der har fulgt det danske fodboldlandshold til VM i Rusland.

Under kampen mod Australien i Samara kastede nogle af de danske tilskuere fyldte ølkrus. Fodboldorganisationen FIFA har nu straffet den opførsel med en bøde på 127.000 kroner til DBU.

Det har slået skår i det godmodige danske roligan-image og har delt de danske tilskuere i Rusland i to lejre, som ikke nødvendigvis er lige store.

De mere hårdkogte danske fodboldfans som Martin Bryhl, som TV 2 mødte iklædt en t-shirt med teksten "Ultras Odense", kalder det helt naturligt.

- Når Christian Eriksen banker sådan et fint mål ind, så tænker man ikke over, at det er tunge ølkrus. Man kaster det stadig. Det er der altid blevet gjort, og det vil der altid blive gjort. Det er en del af gamet, siger Martin Bryhl.

"Uansvarligt"

Andre, mere fredelige rødklædte roligan-typer, kalder det dumt og uansvarligt.

Ikke mindst fordi plastikkrusene på de russiske stadions ikke er de tynde, bløde plastikkrus, vi kender fra danske stadions. De russiske krus er udstyret med LED-lys i bunden og et batteri og er derfor væsentligt tungere – og dermed farligere at få i hovedet.

- Vi så en masse plastikkrus komme flyvende oppe fra et højere område. Det var for dumt. For det er jo ikke plastikkrus, som vi kender dem hjemme fra Danmark. De vejer tre gange så meget, som det vi kender. Jeg tror, det er der, det virkeligt går galt, fortæller professor Henrik Hautop Lund, som var blandt tilskuerne til Australiens-kampen.

Dansk tilskuer om ølkast: Det er ikke i orden

På de danske fodboldtilhængeres Facebook-side raser debatten om den danske opførsel. En af dem, der har kommenteret den danske opførsel, er Jes Høgsberg Lind. Han var en af de danskere, der stod på det nederste stadionafsnit, og han var derfor udsat for kasteskytset højere oppe fra.

På Facebook fremviser han et foto af det sår, han fik i hovedet, da han blev ramt af et ølkrus:

- Lad nu være med at kaste med øl, drik det i stedet. Og lad nu være med at kaste med kopperne. De er tunge og gør ondt at blive ramt af, skriver han.

'En enlig svale'

DBU kalder kommentaren fra Martin Bryhl for ’en enlig svale’ og siger, at oplevelsen i Rusland har været, at de danske fans opfører sig fint.

-Han er en enlig fan blandt mange andre, der opfører sig på den gode og festlige måde. Det er det, jeg har set i Moskva i dag, og sådan er det heldigvis for flertallet. De har en fest, når landsholdet spiller, og har forhåbentligt også en fest i morgen. De skal opføre sig ordentligt og de skal have det sjovt. De skal drikke det, de har lyst til, men de skal selvfølgelig overholde de regler der er, siger kommunikationschef i DBU Jakob Hoyer til TV 2.

"Vi gør det igen"

Men den opfordring gør ikke indtryk på fodboldfans som Martin Bryhl.

- Scorer Danmark, så kaster vi da selvfølgelig vores øl igen. Det er ren reaktion. Når vi scorer, ryger alt væk, der er i hænderne. Om det er telefon eller øl, så ryger den væk, siger han.

Bøden fra FIFA blev givet på grund af tre forhold. For det første på grund af ølkrusene, der både ramte andre danskere, australske og russiske tilskuere – blandt andet et særligt afsnit for handicappede tilskuere i kørestol.

For det andet på grund af et banner med "et sexistisk motiv", som danske tilskuere havde medbragt på stadion. Efter alt at dømme var der tale om et dannebrogsflag med indskriften "store patter".

Og for det tredje fordi de danske tilskuere ikke respekterede den australske nationalsang, da de larmede under sangen.