Samfund

Ny drejning i sag om ramadan-kage, der hidsede DF-profil op

Omstridt kage var speciallavet, forlyder det nu. DF'er fortryder ikke sit opslag.

Må en mand bestille en kage med teksten "Eid Mubarak" på toppen?

Spørgsmålet fik folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth (DF) lørdag stillet i programmet 'Shitstorm' på P1, efter et af hans opslag i den seneste uge er blevet flittigt kritiseret.

Over 3000 personer har kommenteret. De fleste af dem forstår ikke politikerens udbrud.

Opslaget handler om en ramadankage. I en Bilka-butik i Hundige i Storkøbenhavn delte politikeren søndag et billede af en kage med netop "Eid Mubarak" på toppen. Hans reaktion var: "Nu holder det simpelthen op!" og "Det tager da helt overhånd efterhånden!!!".

Kenneth Kristensen Berth fortryder lørdag ikke sit opslag - og til spørgsmålet svarer han, at det må manden gerne.

Men spørgsmålet har en bagkant.

Islamisering af Danmark på vej

Ifølge Kenneth Kristensen Berth er det et udtryk for stigende islamisering af Danmark, når Bilka sælger en kage med teksten "Eid Mubarak" på toppen.

Eid er betegnelsen for afslutningen på den muslimske fastemåned, ramadanen. Udtrykket "eid mubarak" svarer til, når kristne ønsker hinanden glædelig jul. Og det er for meget, at den slags står på kager i Bilka, mener politikeren.

Kenneth Kristensen Berth forklarer, at der er flere eksempler på, at det danske samfund er ved at blive islamiseret og nævner blandt andet manglen på svinekød i daginstitutioner og kønsopdelt svømmeundervisning som andre eksempler.

- Dette er blot endnu et eksempel på, at islamiseringen er undervejs i vores samfund, og det råber jeg vagt i gevær over for, siger han.

Ramadankagen var speciallavet

Mandag - dagen efter Kenneth Kristensen Berth delte et billede af ramadankagen - kommenterede Bilka sagen. Over for DR Nyheder fortalte Kasper Reggelsen, som er presseansvarlig for Bilka, at varehuset har kager til enhver lejlighed, at det er helt frivilligt, om man ønsker at købe dem, og at de også havde kagen sidste år.

Men kagen er ikke en del af Bilkas sortiment. Det fortæller værterne i 'Shitstorm' på P1, Mads Aagaard og Abdel Aziz Mahmoud, lørdag, efter de har været i kontakt med varehuset.

Jeg vil ikke forholde mig til det

Kenneth Kristensen Berth

Kagen med teksten "Eid Mubarak" på toppen var i stedet speciallavet. Det vil sige, at en kunde har bestilt en kage med teksten "Eid Mubarak" på toppen i en Bilka-butik.

Og hvis man ikke henter sin speciallavede kage, bliver den i stedet sendt ud i butikken efter klokken 15, så alle kan købe den, lyder det fra værterne, der stiller et opfølgende spørgsmål.

Har du lige fået hele den offentlige debat til at vende op og ned på grund af én kage i Bilka i Hundige?

- Det er sjovt, at Bilka først kommer i tanke om det lørdag, når opslaget er fra i søndags, svarer Kenneth Kristensen Berth.

- Jeg vil ikke forholde mig til det. Det vil jeg under ingen omstændigheder. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de (Bilka, red.) ikke sendte det ud i mandags.

DF-politiker fortryder ikke opslaget

Til TV 2 skriver Kenneth Kristensen Berth lørdag, efter han har deltaget i 'Shitstorm', at han ikke fortryder sit opslag på Facebook. Han kommenterer også på de nye informationer i sagen.

- Hvor skulle jeg vide det fra? Og hvad laver Salling Group (Bilkas moderorganisation, red.) egentlig? Først siger de, at eid-kager har været en del af deres sortiment siden sidste år, men nu - flere dage efter - siger de noget andet. Ved de selv, hvad de laver?

Samtidig kritiserer Kenneth Kristensen Berth programmet 'Shitstorm'.

- Interviewet er latterligt. De to værter forsøger jo bare at lave et barn på mig. Det er bare et trick fra journalistikkens nederste skuffe.

Anderledes er holdningen til dagens indslag med Kenneth Kristensen Berth på Twitter. Her skriver Rasmus Back Krabbe, som er folketingskandidat for Radikale, at DF-politikeren virkelig er på dybt vand.

Tidligere på ugen lød det fra Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen:

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan gå i så små sko, at man kan blive hidset op over, at nogle danskere, som tror på noget andet end de fleste, nemlig islam, højtideligholder en religiøs højtid ved at spise kage.

- Det er dem vel undt, at de holder en fest, ligesom jeg holder juleaften, sagde han til DR.