Samfund

Unge advares mod lattergas - kan føre til kvælning og død

Det er nemt og billigt at få fat i lattergas. Nu advares unge igen mod at misbruge gassen som rusmiddel.

Er du også stødt på de små metalkapsler rundt om i bybilledet?

De ligger smidt i parker. Og på stranden. På parkeringspladser og fortove kan man også finde dem. Selv på sædet i toget ligger brugte lattergaspatroner efterladt.

Det fremgår af opslag og kommentarer på sociale medier. Én skriver, at hun samler 20-30 styk op hver uge i sit nærområde.

Lattergassen er egentlig beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, men som de mange efterladte patroner i naturen indikerer, har gassen også et andet formål.

De senere år er lattergas blevet udbredt som et rusmiddel blandt især unge, for det er både nemt og billigt at skaffe lattergas til at blive høj på.

Kender du til problematikker med lattergas, er du velkommen til at kontakte journalist Mikkel Secher via mifs@tv2.dk.

Hospital advarer mod misbrug

Når de unge inhalerer gassen, giver det en kortvarig euforiserende virkning. Men det er ikke ufarligt.

Ved brug af lattergas som rusmiddel er der risiko for akut iltmangel, der i værste fald kan medføre døden, advarede Giftlinjen på Bispebjerg Hospital i et opslag på Facebook onsdag:

Her har de ansatte også bemærket de mange lattergaspatroner, der ligger smidt i gadebilledet.

- Jeg er da bekymret, hvis de unge mennesker tager det her. Både på grund af den akutte risiko for iltmangel, men også risikoen for langtidsbivirkninger som nerveskader og blodmangel. Og især hvis de unge tager lattergassen i en cocktail med andre rusmidler, siger Dorte Fris Palmqvist.

Selvom den euforiserende virkning er kortvarig, kan man blive afhængig af rusen fra gassen.

Hos Giftlinjen, der giver landsdækkende telefonrådgivning til unge og forældre i tilfælde af forgiftning, er de på få år gået fra ikke at få nogen henvendelser vedrørende lattergas til nu at modtage omkring 20 om året.

I de mest ekstreme tilfælde var der tale om personer, der havde taget op mod 100-200 gaspatroner om dagen. Én havde sniffet 100 på to timer, mens en anden havde sniffet hele 2000-3000 patroner på 10 dage.

- Det er ikke harmløst at bruge lattergas som rusmiddel, og jeg synes, at man som forældre og ven til andre unge har et fælles ansvar for at få talt om de her ting, siger Dorte Fris Palmqvist.

Salg er lovligt, men ikke altid

Gaspatronerne kan de unge helt lovligt købe hos blandt andet isenkræmmere og kiosker samt flere netbutikker.

Kun hvis flødeskumspatronerne sælges med henblik på at blive brugt som rusmiddel, er salget ulovligt, da anvendelsen ifølge Sundhedsstyrelsen udgør en sundhedsmæssig risiko.

FAKTA: Lattergas er farligt

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Det vurderede Østjyllands Politi var tilfældet, da de onsdag sigtede en 19-årig mand fra Aarhus for at ville videresælge lattergas. Forinden havde politiet fundet en kasse med flere hundrede patroner i mandens bil og endnu flere i hans lejlighed.

- Han har forklaret, at det var til eget forbrug som rusmiddel, men betjentene har vurderet, at der var tilstrækkeligt belæg for at sigte ham for at have hensigt om videresalg, fortæller pressemedarbejder Jeanette Rasmussen fra Østjyllands Politi.

Gas er populært på festival

Inden længe skydes festivalsæsonen i gang i Danmark, og her kan man igen forvente, at de små metalpatroner med lattergas vil blive en ingrediens i festen for adskillige unge.

For to år siden kunne TV 2 ved selvsyn konstatere, at unge på landet største festival, Roskilde Festival, benyttede sig af de billige patroner til at få en rus. Eksempelvis havde en lejr med ni personer medbragt 1200 patroner.

Om en uge starter dette års Roskilde Festival, men selvom politiet patruljerer på festivalområdet, kan de ikke stille meget op, da patronerne som nævnt ikke er ulovlige i sig selv.

- Det er det samme udgangspunkt som med lightergas. Det er ikke ulovligt at have, men hvis nogen så vælger at misbruge det til en billig rus, kommer vi lidt til kort. Så vi kan kun appellere til, at man yder omsorg for hinanden og vælger ikke at indtage dem, siger kommunikationsmedarbejder Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Du kan kontakte Giftlinjen på 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.​​