SE KORTET: Her må du tænde bål i aften - og her er der afbrændingsforbud

Flere steder har man m√•ttet v√¶re kreativ for at sikre "b√•l-stemning" p√• sankthansdag p√• l√łrdag.

Flammernes varme i ansigtet og den knitrende lyd af br√¶ndende grene er mange steder bandlyst p√• sankthansdag.

Efter ugers t√łrke og kun lidt nedb√łr er et afbr√¶ndingsforbud stadig g√¶ldende i 49 af danmarks 98 kommuner. Store dele af √ėstjylland, Fyn, √ėstsj√¶lland, Lolland og Falster m√• derfor aflyse √•rets sankthansb√•le i frygt for, at det kan starte st√łrre naturbrande.

Men intet er s√• skidt, at det ikke er godt for noget - flere steder betyder det nemlig ikke, at festen er aflyst. I flere af de afbr√¶ndingsforbudsramte kommuner har man blot t√¶nkt ekstra kreativt ang√•ende √•rets fejring.

Her må du tænde bål til sankthans

Mavedans og optimistiske spejdere

I Odense Kommune betyder det, at man har erstattet den klassiske heks af t√łrre grene og gamle lagener med en storsk√¶rm af et ildsted. For at s√¶tte lidt ekstra fut i stemningen har kommunen desuden hyret en danser. 

- Vi sætter en storskærm op med ildsted, og så har vi aftalt med Danmarks måske flotteste mavedanser, at hun i en lift hejses op over skærmen og danser, siger Henrik Kragh fra Odense Kommune til TV 2 Fyn

Uden for landets n√¶stst√łrste by, Aarhus, satser De Bl√• Spejdere i Brabrand p√• en vaske√¶gte heks - ogs√• selv om omr√•det her officielt er ramt af afbr√¶ndingsforbud: 

- Vi aflyser bestemt ikke, og der kommer ogs√• b√•l. Vi regner med at f√• tilladelse af brandv√¶senet til at lave to sm√• b√•l. Vi skal blot garantere, at vi anvender rigtigt br√¶nde, siger gruppeleder Jesper Kikkenborg Rossel til voresbrabrand.dk.

Falsk ild og "stemningsbål"

Hovedstadsomr√•det er ogs√• ramt af nul-tolerancen over for hekseafbr√¶ndinger. Det l√łser man dog p√• kreativt vis flere prominente steder.

I Tivoli vil g√¶sterne nyde godt af et s√•kaldt "sanseb√•l". Forlystelsesparken afsl√łrer ikke for meget ved at skrive, at der indg√•r r√łg og lys i oplevelsen ved Tivoli-s√łen. 

P√• Ofelia Plads ved Skuespilhuset har man lavet en syv meter h√łj konstruktion fyldt med LED-lys, der kan styres, s√• g√¶ster f√•r oplevelsen af at sidde foran et "h√¶sbl√¶sende b√•l" udf√łrt af lyddesignkollektivet Vertigo, skriver AOK.

Efterf√łlgende vil J√łrgen Leths spoken-word-crew "Vi Sidder Bare Her" optr√¶de inden at samfundsspideren par excellence Kirsten Birgit Schi√łtz Kretz H√łrsholm fra Den Korte Weekendavis p√• Radio24syv vil holde b√•ltale. Et falsk b√•l vil sejle rundt p√• en pram i vandet og t√¶ndes klokken 22.00. 

En overtr√¶delse af afbr√¶ndingsforbuddet vil kunne straffes med b√łde.

Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, vurderer det if√łlge Ritzau som st√¶rkt usandsynligt, at der kommer √¶ndringer i antal kommuner med afbr√¶ndingsforbud inden l√łrdag aften.