Samfund

S er endegyldigt ude af medieforhandlinger

Med Socialdemokratiets exit bliver aftalen et smalt forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Samtidig opgiver regeringen salget af TV 2.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bekræfter over for Politiken, at partiet er endegyldigt ude af forhandlingerne om et medieforlig.

- Vi har været i Finansministeriet i dag og må konstatere, at nu er det endeligt afgjort, at vi ikke kan få en bred aftale, siger Mette Frederiksen til avisen.

Hun peger blandt andet på, at der med aftalen bliver "skåret for dybt" i de nuværende medier, der kæmper mod udenlandske streamingtjenester, fake news og "udfordringer med at fastholde et kvalitativt højt niveau". 

Dermed peger alt på, at årtiers mest omdiskuterede medieaftale bliver et smalt forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Regeringen fremlagde et aftaleudkast om den økonomiske ramme i slutningen af maj, og siden da har både SF, Alternativet, Radikale og Enhedslisten forladt forhandlingerne. 

Et "kaotisk" forhandlingsforløb

Allerede for to dage siden meddelte Socialdemokratiet, at også de var på vej ud af aftalen

Her kaldte partiets medieordfører Mogens Jensen forhandlingsforløbet for kaotisk: 

- Vi er blevet smidt ud af de her forhandlinger, fordi vi i dag har sagt, at vi ikke accepterer det, som kulturministeren har lagt på bordet. Men det, kulturministeren har lagt på bordet, er stadig genstand for forhandlinger ovre i Finansministeriet, hvor Mette Frederiksen deltager. Og derfor kan vi jo ikke konkludere noget, før de forhandlinger er afsluttet, lød det fra Mogens Jensen i onsdags.

Også kulturminister Mette Bock (LA) bekræfter over for Politiken, at forhandlingerne med Socialdemokratiet er afsluttet. Ifølge hende blev Socialdemokratiets pris for at være en del af aftalen "for stor". 

DF blokerer for salg af TV 2

Kulturministeren understreger samtidig, at regeringen og Dansk Folkeparti har stået skulder ved skulder omkring den aftale, der blev indgået mellem dem i marts.

Torsdag oplyste Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, dog, at partiet ikke vil bakke op om regeringens forslag om et delvist salg af TV 2. Det skal bestå som et statsligt ejet aktieselskab, lød det: 

- Vi synes, TV 2 skal blive på statens hænder og levere de super gode tilbud til danskerne, som vi mener, at TV 2 leverer, sagde han til Jyllands-Posten.

Fredag har kulturminister Mette Bock så meddelt, at regeringen har taget modstanden til sig og helt har opgivet salget. Det skriver DR

- Jeg troede i morges, at det var muligt at overbevise Dansk Folkeparti om, at et salg af 40 procent af TV 2 var den rigtige løsning. Men i løbet af dagen har det stået klart, at det ikke ville lykkes. Og jeg er jo ikke politisk tonedøv, så nu må det være sådan. Livet går videre, siger kulturminister. 

Et nyt medieforlig træder i kraft 1. januar 2019 og er gældende frem 2023. 

Herunder kan du se hovedpunkterne i udspillet:

Overblik: Hovedpunkter i regeringens medieudspil

 1. Radio24syv beskæres med en tredjedel

  Radio24syv skæres ned med en tredjedel, når radiokanalen genudbydes. Den nuværende sendetilladelse udløber ved udgangen af oktober 2019. En kommende ejer får mulighed for reklameindtægter, sådan er det ikke i dag.

 2. Dele af TV 2 sættes til salg

  40 procent af TV 2 skal sættes til salg. I dag er TV 2 en statsejet public service-station.

 3. TV 2-regionerne skal spare

  TV 2-regionerne skal spare to procent om året de næste fem år. Det er ikke første gang, de otte regionale tv-stationer er blevet pålagt sparekrav. I 2015 skulle de spare to procent.

 4. Public service-pulje udvides

  I dag er der en såkaldt public service-pulje, hvor ikke-licens-finansierede medievirksomheder kan søge til produktion af dansk tv-drama, tv-dokumentar og børne- og ungdomsprogrammer. Der er 35 millioner kroner i puljen årligt.

  Det beløb vil regeringen hæve gradvist frem mod 2022, så der sidst i aftaleperioden er cirka 220 millioner kroner årligt.

  Fremover vil alle platforme (dog ikke print) med audiovisuelt indhold kunne få støtte. Foruden drama, dokumentar og børne- og ungdomsprogrammer vil dansk kulturindhold i fremtiden også kunne få støtte. Ansøgerne skal selv bidrage med mindst 50 procent af produktionsomkostningerne.

  DR kan fortsat ikke søge om midler fra puljen.

 5. DR mister to tv-kanaler

  DR skal skære to af de nuværende seks tv-kanaler væk.

 6. Ny tv-kanal i udbud

  Der skal sættes en ny tv-kanal i udbud, der skal indeholde kultur, oplysning og musik.

 7. Ny radio-kanal i udbud

  Der skal sættes en ny digital radiokanal med klassisk musik i udbud.

 8. Ophæver forpligtelse til at købe dansk film

  DR's og TV 2s nuværende forpligtelse til at købe dansk film ophæves. Samtidig øges den øvrige filmstøtte med i alt 120 millioner kroner årligt.

 9. Digitale medier fritages for moms

  Regeringen vil reagere på det, den ser som en skævvridning af mediemarkedet. Derfor vil den fritage digitale medier fra moms. Iværksætterstøtten for nye trykte og elektroniske medier øges desuden for at bidrage til udviklingen af nye formater og forretningsmodeller.

   

 10. DR skal stille produktioner til rådighed for andre medier

  Alle DR's digitaliserede programarkiver skal stilles til rådighed for borgerne inden aftaleperiodens udløb. DR skal også stille DR-egenproduktioner, som DR ikke selv anvender eller aktuelt planlægger at anvende, til rådighed for andres medieplatforme mod betaling, lyder det i udspillet.

   

 11. FM-radio forsvinder

  Senest i 2021 vil der blive slukket for FM-signalet, så der kun er digitale (DAB) kanaler. I Norge er der allerede slukket for FM-signalet.

 12. Støtte til lokalmedier

  Der etableres en pulje med henblik på støtte til distrikts- og ugeaviser på grund af mediernes betydning for nyhedsformidlingen i de lokale områder.