Kina vil ikke længere modtage Vestens plastikaffald - det kan mærkes i resten af verden
I USA hober plastikaffald sig op, viser ny undersøgelse. Herhjemme sender vi det i stedet til Kinas nabolande.
Siden nytår har Kina ikke længere importeret plastikaffald fra resten af verden.
Og det har sat den vestlige verden i et dilemma. For hvad skal man nu stille op med de mere end syv millioner tons plastikaffald, som Kina eksempelvis importerede fra USA, EU og Japan i 2016?
En ny undersøgelse fra University of Georgia forudser, at så meget som 111 millioner tons plastik vil hobe sig op rundt om i verden frem mod 2030.
- Der er ikke for alvor noget andet sted, hvor alt dette materiale kan sendes hen, siger professor Jenna Jambeck fra University of Georgia, der er en af forskerne bag det nye studie, til avisen Washington Post.
Studiet viser, at man endnu ikke har nogen reelle løsninger på udfordringen i USA. Flere delstater har ophævet deres forbud mod at bruge plastikaffald til landopfyldningsprojekter, men det meste af plastikaffaldet, der tidligere blev eksporteret til Kina, hober sig nu bare op i USA.
Sendes til nabolande
Situationen er lidt anderledes i EU, hvor man også i årevis har eksporteret store mængder plastikaffald til Kina.
- Der er sket det, at der er blevet puttet et ekstra led ind i håndteringen af plastikaffaldet. Europæerne handler stadig med de samme kinesiske firmaer, men i stedet for at eksportere direkte til Kina, så bliver plastikaffaldet sejlet til lande som Philippinerne, Indonesien og Malaysia, hvor det bliver sorteret. Først når det er forarbejdet til plastikgranulat, bliver det eksporteret videre til Kina, fortæller Anne Aittomaki fra miljøorganisationen Plastic Change.
- Det har betydet, at det er blevet dyrere at afsætte vores plastikaffald. Men vi håndterer det stort set, ligesom vi hele tiden har gjort. Ved at eksportere det til Tyskland, hvor det bliver grovsorteret. Herfra bliver det mindst værdifulde plastikaffald sendt videre – ikke længere til Kina, men til andre lande i Østen, forklarer hun.
Det er blevet dyrere
I Dansk Affaldsforening har man tydeligt mærket prisstigningerne, der gør, at det nu kan koste 50 procent mere at komme af med et ton plastikaffald.
Men det danske affald følger i det store hele stadig samme rute, som det hele tiden har gjort – nemlig først til Tyskland og derfra videre.
- Der er nogle af vores medlemmer, der lægger noget affald på lager og håber at priserne retter sig. Det kan de gøre, hvis de har pladsen og miljøgodkendelserne til det. Men for de fleste af vores medlemmer mærkes det mest på, at det er blevet dyrere at komme af med affaldet, siger Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Dansk Affaldsforening.
- Svært at følge
Han er meget lidt begejstret for meldingerne om, at plastaffaldet fra Europa nu i stedet går til andre lande i Asien, hvor det måske ikke bliver behandlet forsvarligt.
- Men det er meget svært at følge affaldets veje. Vi kan følge det i første led, hvor det går til Tyskland. Men derefter bliver det måske blandet med affald fra Tyskland eller andre EU-lande og sendt videre, og så er det svært at følge i næste led. Men det er et problem, hvis det ender et sted, hvor man blot sorterer det fra, der har en værdi, og måske lader resten skylle ud i havet, siger Jacob Hartvig Simonsen.
Storimportør af affald
Kina begyndte i 1992 at importere plastikaffald og andet affald i stor stil, fordi man vurderede, at der var penge i genbrug.
Studiet fra University of Georgia gør op, at Kina og Hongkong siden 1992 har modtaget 72 procent af verdens plastikaffald (Hongkong har modtaget betydelige mængder plastikaffald, men 63 procent af det er eksporteret videre til Kina, viser undersøgelsen).
I alt er det blevet til 106 millioner tons plastikaffald siden 1992.
'Det Nationale Sværd'
Men sidste år fik Kina nok. En ny lovgivning med det maleriske navn ’Det Nationale Sværd’ satte en stopper for import af plastikaffald fra nytåret 2017/2018.
Dels fordi der ikke var værdi nok i plastikaffaldet fra Vesten, og dels fordi Kina kæmpede med at håndtere deres egne mængder.
Plastik er blevet en enorm forureningskilde i Kina. Sidste år viste et tysk videnskabeligt studie, at næsten alt det plastikaffald, der ender i verdenshavene, kommer fra blot 10 af verdens store floder. Heraf ligger de fire i Kina – med Yangtzefloden som den største synder.
Floden, der er Kinas største, udleder ifølge de tyske forskere 1,5 millioner tons plastik i havet hvert år.