Samfund

Forældre smider squishies ud, men kan man stole på resten af legetøjet?

CE-mærket og butikkernes egne sikkerhedsstandarder er ikke en garanti for, at dit barns legetøj er ufarligt, advarer Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Lisbeth Willaume-Jantzens 11-årige døtre har flere gange klaget over kløen i øjnene. 

Så da en advarsel om et bestemt legetøj tikkede ind på hendes mobiltelefon onsdag eftermiddag, var hun slet ikke i tvivl.  

- Jeg ringede straks til min mand og sagde, at vi havde et stort problem. Det kæreste legetøj, vores piger har lige nu, kan de ikke have længere. Det er farligt, siger hun. 

Onsdag oplyste Miljøstyrelsen, at de populære skumplastfigurer squishies afgiver skadelige stoffer. Styrelsen har testet 12 figurer, som indeholder dimethylformaid, der blandt andet kan give leverskader, åndedragsbesvær og øjenirritation. 

Hjemme hos Lisbeth Willaume-Jantzen i Hvidovre har tvillingedøtrene Alberte og Mille derfor lagt deres mange squishies i skraldesække - og nu skal resten af børneværelset også gennemgås.

- Det, der skete i går (onsdag, red.), var en øjenåbner. Nu skal jeg bare være endnu mere på dupperne. Mine børn er ikke længere i den fase, hvor de putter ting i munden. Men de sidder stadig med mange ting i hånden, dufter til dem og sover med dem. Jeg troede, vi kunne stole på de myndigheder, der skal undersøge det her. Men det kan vi åbenbart ikke, siger Lisbeth Willaume-Jantzen. 

Man kan ikke stole på CE-mærket

De populære squishies er CE-mærket. Det betyder, at producenten har sikret sig, at legetøjet opfylder alle lovkrav.

Men det er ikke en garanti for, at legetøjet er ufarligt, fortæller Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi. 

- CE-mærket kan du ikke bruge til særlig meget. Det er en erklæring fra producenten, men der har ikke været en uvildig tredjepart inde over. Og tidligere undersøgelser viser, at produkter med mærket ikke altid overholder reglerne. Det gjaldt for eksempel med de populære fidget spinnere sidste år, siger hun.

De mange squishies, som familien har købt, er alle CE-mærket. Men det garanterer ikke, at produktet er ufarligt, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Christel Søgaard Kirkeby påpeger, at forældre især skal være opmærksomme på legetøj, der bliver masseimporteret på grund af deres store popularitet. Her går importen ofte så hurtig, at der ikke bliver foretaget grundige undersøgelser. 

Husk din kritiske sans

Derfor efterlyser Forbrugerrådet Tænk Kemi også meget mere kontrol af produkterne, før de ender i butikken. 

Derudover skal man som forælder huske sin kritiske sans, når man køber legetøj, siger Christel Søgaard Kirkeby: 

- Det er vigtigt at være opmærksom på parfume, konserveringsmidler og skadelige stoffer. Det kan man undgå ved at købe det legetøj, der er svanemærket. Og så skal man lade være med selv at importere legetøj fra for eksempel kinesiske hjemmesider, som ikke skal overholde de kemikaliekrav, vi har herhjemme. 

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler blandt andet, at man går efter svanemærket legetøj. Video: Maria Runøe Møller

Hos Top Toy, der har solgt squishies i BR og Toys'R'Us, beklager man, at legetøjet er farligt. 

Men kommunikationschef Liselotte Gjerdrum Carlsen understreger, at figurerne er blevet testet, inden de ramte hylderne. 

- Der ligger en række standarder for, hvordan man skal teste. Det er noget, EU har fastsat, og det har vi fulgt. Nu har Miljøstyrelsen så lavet nogle mere omfattende tests, der har vist, at produktet ikke lever op til lovgivningen. Det er selvfølgelig en situation, som vi er rigtig kede af, og lige så snart, vi blev gjort opmærksomme på det, salgsstoppede vi produktet, siger hun. 

Familie bekymret over andet legetøj

Tilbage på børneværelset i Hvidovre bekymrer både Lisbeth Willaume-Jantzen og døtrene sig over, at de hverken kan stole på CE-mærket eller butikkernes egne sikkerhedsstandarder.

Udover squishies leger pigerne med slim, som kan købes på dåse i samme legetøjsbutikker. Og spørgsmålet er, om familien nu kan stole på, at slimet ikke indeholder farlige stoffer. 

Top-Toy, der ejer BR og Toys'r'Us i Danmark, beklager salg af farligt legetøj Video: Maria Runøe Møller

Selvom det er sjovt at lege med, er det ikke værd at sætte sit helbred på spil over, lyder det fra Mille, den ene af pigerne: 

- Hvis noget så sølle som slim kan gå ud over min fremtid, så vil jeg slet ikke lege med det. Jeg kunne sagtens finde noget andet at lege med, hvis det er farligt, siger hun. 

De 12 undersøgte skumplastfigurer er ifølge Miljøstyrelsen solgt i de fysiske butikker BR, Toys'R'Us, Føtex, Kvickly og Chao Chao. Derudover er flere solgt via hjemmesiderne 'Shop Free', www.wish.com samt www.squishyshoppen.dk. 

Facebook har hundredvis af TV 2s læsere allerede meddelt, at de ville smide det populære legetøj ud. 

Du kan se dem alle 12 ved at klikke på galleriet herunder: