FIFA VM 2018

Tidligere dansk VM-dommer kritiserer brugen af VAR: - Det bliver et playstation-spil

Det nye videodommer-system tager noget af charmen ud af fodbolden, mener Kim Milton Nielsen. Men ikke alle deler den tidligere VM-dommers kritik.

Hvis dommerne under årets VM i Rusland overdriver brugen af det nye videodommer-system, VAR, bliver kampene kedelige, mekaniske og ikke meget bedre end et videospil.

Sådan lyder det fra den tidligere VM- og internationale topdommer Kim Milton Nielsen i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Pludselig ender vi et sted, hvor alle situationer skal gennemses af videodommerne, og så bliver det et Playstation-spil og ikke ægte fodbold, siger han.

Systemet fungerer sådan, at en gruppe af dommere følger alle VM-kampene på adskillige tv-skærme i et slags kontrolrum fra Moskva. Herfra er de i direkte kontakt med dommeren på banen via en øresnegl.

Ifølge Kim Milton Nielsen er man allerede på vej ud på et skråplan med brugen af VAR-systemet.

- Man kan se på nogle af dommerne, at de ikke længere stoler fuldstændig på deres dømmekraft. Også spillerne prøver at påvirke dommerne ved at bede om at få situationer set igennem ved hjælp af VAR, og det udfordrer en dommers autoritet, siger han.

Hareide deler kritik

Også i den danske landsholdslejr mener træner Åge Hareide, at VAR trækker en del af charmen ud af fodboldspillet.

- Man mister diskussionen, om dommeren er god eller dårlig. Det er en del af charmen. Det er menneskeligt at fejle, og fejl er en del af fodbold.

- Det ville være dødkedeligt, hvis ingen fejlede, for så ville alle holde i bolden, indtil de afsluttede. Det er fejl og det uvisse, som gør fodboldkampe spændende, sagde landstræneren til Ritzau under et pressemøde tirsdag.

Også TV 2 SPORTEN's dommerekspert Kenn Hansen skriver i et blogindlæg, at hans indledende frygt for problemerne med VAR føles berettiget.

- Over de seneste par dage har vi set lige præcis, hvad problemet er: At dommerens subjektivitet IKKE er blevet erstattet af et objektivt VAR-system. Der er fortsat en lang række ikke-målbare kriterier for, om der er sket en forseelse. Det har betydet, at vi i stedet for at diskutere, om dommeren dømte forkert, i stedet nu bare diskuterer, om VAR blev brugt korrekt, skriver han i blogindlægget under overskriften "Der er kommet VAR-syge".

Dommer: Godt flow i spillet trods VAR

Ikke alle er dog enige i kritikken.

Over for Ritzau har topdommeren Jakob Kehlet, der både dømmer kampe i den danske superliga samt internationale kampe for Fifa, tidligere evalueret på de første VM-kampe i Rusland. Han mener, at videodommer-systemet fungerer "overraskende godt" ved slutrunden.

- Jeg havde mine betænkeligheder med flowet i spillet, og hvor meget dommerne ville bruge det, men generelt synes jeg, at de har ramt et rigtig godt niveau.

- Jeg synes ikke, at det har ødelagt flowet. I de fleste kampe har der været fire-fem minutters tillæg, og det synes jeg ikke er voldsomt, sagde Jakob Kehlet forleden.

Under første runde af VM-slutspillet er videodommer-systemet blevet taget i brug adskillige gange. Også flere end hvad Kim Milton Nielsen havde regnet med.

Ud af i alt 10 straffespark er fire af dem dømt med hjælp af VAR, og dermed har systemet været med til at afgøre kampe under slutrunden.

Og selvom den tidligere VM-dommer har sine kraftige betænkeligheder ved brugen af systemet, indrømmer han, at det nok er kommet for at blive.

- Men i så fald mener jeg, at man skal indskærpe, hvornår det bliver brugt. Kendelserne skal være klokkeklare, og det skal ikke være sådan, at dommeren skal se klippet i slow fra fem forskellige vinkler, før man kan træffe en beslutning, siger Kim Milton Nielsen.

Afstemning

Hvad mener du om videodommer-systemet VAR under VM?

Se hele interviewet med Kim Milton Nielsen i 'Lippert' på TV 2 PLAY.