Samfund

For femte år i træk stiger antallet af flygtninge i verden

Ved udgangen af 2017 var der 68,5 millioner flygtninge og fordrevne i verden, viser nye tal.

Et uhørt højt antal mennesker - målt i milioner - var i 2017 fordrevne eller på flugt.

Det viser tal fra en netop udgivet FN-rapport med navnet 'Global Trends - Forced Displacement in 2017'.

Antallet af mennesker på flugt er nu på verdensplan på 68,5 millioner, hvilket er en stigning på 2,9 millioner siden 2016. Det betyder, at vi står midt i den alvorligste flygtninge-situation nogensinde, mener FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Det er primært rohingyaer, der flygter fra forfølgelse i Myanmar, og borgere, der flygter fra Den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan, som får flygtningetallet til at stige.

- Det er ikke lykkedes at stoppe nogle af de her større konflikter i verden i løbet af de sidste år, og det afspejler sig i de her meget triste tal, som vi nu ser fra FN. Der er lidt mangel på ledelse i verden.

- Det er ikke lykkedes at finde en løsning i Syrien, det er ikke lykkedes at få lagt pres på Myanmar og konflikterne blusser op nede i DR Congo, siger Christian Friis Bach, som er generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, til TV 2.

Behov for globale løsninger

UNHCR tæller personer som flygtninge, hvis de kan høre under Flygtningekonventionen. Kort sagt gælder det personer, som er tvunget til at forlade deres hjem som følge af vold, trusler eller forfølgelse. Asylansøgere er også medtaget i opgørelsen.

Elisabeth Haslund, talsperson for UNCHR, fortæller, at der eksempelvis sidder mange mennesker i Libyen, der ikke har flygtningestatus og som ikke har haft mulighed for at søge asyl, og som derfor ikke er medregnet i statistikken. 

Hun peger på, at der er brug for globale løsninger, hvor alverdens lande bliver enige om at arbejde sammen.

- Der er ikke nogle lande, der kan klare det her alene. Vi så faktisk i 2016, at alle FN's medlemslande stod sammen om det, der hedder New York-erklæringen, hvor man bekræftede, at ansvaret for at hjælpe og støtte flygtninge er et internationalt ansvar. Der er brug for en større ansvarsdeling. Ikke kun til flygtningene og de fordrevne, men også til de lande, som huser langt de fleste flygtninge, siger Elisabeth Haslund. 

Kritik af dansk indsats

Ifølge FN-rapporten 'Global Trends - Forced Displacement in 2017', er Libanon det land i verden, der har taget imod flest flygtninge.

I Libanon er hver sjette indbygger flygtning. Danmark huser 62 flygtninge per 10.000 borgere.

Christian Friis Bach fra Dansk Flygtningehjælp er ikke imponeret over den danske indsats i forhold til flygtningesituationen. 

Han mener, at det sender et dårligt signal til at sende til verden, at Danmark ligger på et lavt niveau, hvad angår penge til flygtninge og mangel på kvoteflygtninge.

Ulla Tørnæs (V) afviser kritik Video: Anders Hjort

Dette afvises dog blankt af Ulla Tørnæs (V), som er minister for udviklingssamarbejde.

- Ser man på Danmarks størrelse, er vi faktisk et af de lande i verden, der bidrager allermest. Vi er kun fem lande, der lever op til den gamle FN-målsætning om at bidrage med 0,7 procent i udviklingsbistand. Det gør vi, og vi er massivt til stede i de store flygtninge-krise-situationer og i deres nabolande. Vi er massivt til stede i Jordan og i Libanon, hvor vi netop hjælper i Syriens nærområde, siger Ulla Tørnæs til TV 2.

Hun uddyber: 

- Hvis vi tager rohingyaerne, som flygtede i huj og hast til Bangladesh, der har vi valgt at gå ind og støtte Bangladesh i de aktiviteter, der sker i nærområdet. Fordi det selvfølgelig er et lokalsamfund, som kommer under kolossalt pres, når der kommer mere end 600.000 flygtninge over grænsen.

- Vi mener netop, at vi bidrager bedst, når vi hjælper flygtningene i deres nærområde, fordi vi der kan hjælpe mest, vi kan hjælpe flest, og vi kan gøre det nemmere for dem at vende tilbage, når forholdene tillader det. Frem for hvis de begiver sig på en farefuld færd mod Europa, siger ministeren.