Samfund

Patienter får afslag på dyr medicin - udløser kraftig kritik

Medicinrådet har afvist et lægemiddel, der ville kunne hjælpe sklerosepatienter.

Medicinrådet, som er nedsat af Danske Regioner, har netop vendt tommelfingeren nedad til brugen af et lægemiddel til en gruppe sklerosepatienter, fordi det er for dyrt i forhold til effekten.

Det er anden gang inden for kort tid, at Medicinrådet afviser et præparat til patienter, som ikke har andre behandlingsmuligheder, på grund af prisen.

Første gang var det Spinraza, som kan hjælpe muskelsvindsramte børn. En beslutning, som blev mødt med stor kritik. 

Nu er det lægemidlet Ocrevus, som er til voksne, der lider af primær progressiv sklerose, som er blevet afvist af rådet, fordi det er for dyrt i forhold til effekten.

Enorm frustration

Afslaget skaber stor frustration hos både fagfolk og patienter, der ville kunne få hjælp af lægemidlet. 

- Der har hele tiden ligget et stort håb på, at det her kunne hjælpe mig. Så frustrationen var også enorm i torsdags, da jeg fandt ud af, at Medicinrådet havde sagt nej. Det var som om, at et håb blev slukket, siger Tina Wulff, der lider af sklerose, til TV 2. 

Tina Wulff håber, at Medicinrådet vil tage beslutningen op til genovervejelse.

Det er nemlig sket i tilfældet med førnævnte Spinraza. Her har Medicinrådet - efter altså i første omgang at have afvist præparatet - for nylig udvidet brugen af medicinen igen.

Behandling med Ocrevus er første behandlingsmulighed for en undergruppe af sklerosepatienter, der lider af en sygdom, som lægerne hidtil intet har kunnet stille op over for.

Den mest aggressive form for sklerose

Medicinrådet mener dog, at de dokumenterede effekter af Ocrevus er relativt små. Det fremgår af en anbefaling fra Medicinrådet. Rådet har derfor besluttet at afvise Ocrevus som standardbehandling til primær progressiv multipel sklerose.

Det sker, selv om både Amgros, der står for regionernes indkøb, og Medicinrådets eget fagudvalg vedrørende sklerose har vurderet, at præparatet har klinisk merværdi.

Beslutningen mødes af kraftig kritik fra Scleroseforeningen.

- Det her er den første behandling nogensinde til primær progressiv sklerose, som er den mest aggressive form for sklerose. Den betyder, at du på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at bruge kørestol og hjælpemidler, og at du vil få svært ved at gå og bevæge dig, og det, der måske er værre, siger Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.

- Lægemidlet forsinker udviklingen i din sygdom og udsætter behovet for at bruge kørestol i op til syv år eller mere. Og der er ingen anden behandling, fortsætter han. 

Bruges i andre lande

Ocrevus er da også taget i brug som behandlingsform i både USA, Schweiz og Finland.

I Norge tages der stilling til brugen af lægemidlet i denne måned, og i Sverige beslutter man sig hen over sommeren.

Behandlingen med Ocrevus er desuden godkendt af både FDA og EMA, de amerikanske og europæiske sundhedsorganisationer. 

Derfor vækker Medicinrådets beslutning undren. 

- Rådets eget fagudvalg, der består af læger, har anbefalet, at man tager præparatet i brug. Dem, der forhandler prisen og indkøber medicinen, siger, at der er en rimelig sammenhæng mellem effekten og det, medicinen koster. Alligevel træffer Medicinrådet denne her beslutning. Det er helt ubegribeligt, siger Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.

- Det siger sig selv, at enhver kan sætte sig ind i, hvilken oplevelse det vil være for en 35-årig, der får en besked om, at de har en fremadskridende uhelbredelig sygdom. Når der ikke findes anden behandling, så burde man tage medicinen i brug. Det er helt idiotisk ikke at bruge det, siger Klaus Høm.

Beslutning skal evalueres

Ifølge Amgros, der står for regionernes indkøb, er prisen for medicinen omkring 200.000 kroner per patient det første år. Og lidt mindre de efterfølgende år.

Medicinrådet har altså i første omgang afvist, at man vil bruge Ocrevus som standardbehandling for de berørte sklerosepatienter. 

Jørgen Schøler Kristensen, formand for Medicinrådet, siger til TV 2, at man vil evaluere beslutningen inden for tre måneder. Ifølge formanden skal der enten nye data om præparatet på bordet eller en helt ny pris på Ocrevus, før det kan komme i betragtning igen. 

- Vi bygger vores vurderinger på de data, der er tilgængelige. Det er det, vi har at stå på. Vi mener ikke, der er en fornuftig sammenhæng mellem omkostningerne og effekten af præparatet, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Han tilføjer:

- Det er altid svært at træffe de beslutninger, fordi det handler om mennesker. Vi vil gerne gøre det bedst muligt, og vi har vurderet meget hurtigt. Normalt inden for 12 uger, og i dette tilfælde inden for 16 uger.