Mor efter ny HPV-undersøgelse: - Det bedste, man kan gøre for sit barn
En ny undersøgelse får nu en mor og hendes datter til at overveje HPV-vaccinen efter at have været modstandere i årevis.
HPV-vaccinen virker. Det viser helt ny forskning fra Københavns Universitet.
Den første årgang af vaccinerede piger fra 1993 er blevet undersøgt, og de undersøgelser viser, at der er 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer end den 10 år ældre årgang, der ikke blev tilbudt en gratis vaccine.
Maria Augustesen fra Odense er mor til 14-årige Laura.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er det bedste, man kan gøre for sit barn, siger Maria Augustesen til TV 2.
Endnu et godt argument
Læge Lise Holst Thamsborg er en af forskerne bag det nye studie, der viser markant færre tilfælde af svære celleforandringer, som altså senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft
- Det viser i hvert fald, at dem der er fra den vaccinerede årgang, har haft en gavnlig effekt i forhold til dem fra den ikke vaccinerede årgang. Og der er færre af dem, der skal videre til gynækolog og til videre udredning og forhåbentlig også færre af dem, der har forstadier, siger Lise Holst Thamsborg til TV 2.
Kræftens Bekæmpelse håber, at forskningen kan være med til at sende et signal.
- Vaccinen virker! Jeg håber, at det gør, at dem der er skeptiske, dem der overvejer, nu får endnu et godt argument for at vælge vaccinen. Det vil være til gavn for pigerne, siger Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Vaccine i strid modvind
Vaccinen har været i strid modvind. I 2015 skabte flere store mediehistorier, heriblandt en dokumentar vist på TV 2, tvivl om, hvorvidt HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft kunne være årsag til alvorlige bivirkninger.
Det gjorde indtryk. Blandt andet hos Christina Hartvig fra Ishøj, der dengang besluttede at datteren Petra ikke skulle vaccineres for tre år siden, da hun var 12 år.
Den beslutning genovervejer familien i dag - blandt andet på baggrund af den nye forskning.
- Hvis hun fik den vaccine, og der kom nogle bivirkninger, så kunne jeg ikke gøre det om. Det kan jeg nu, når der er forsket lidt mere i det, og der er kommet noget mere erfaring på vaccinen, så kan jeg gøre det om og give hende den, lyder det i dag fra Christina Hartvig.
Større tillid til vaccinen
Familien Hartvig er ikke de eneste, der har fået større tillid til vaccinen.
I starten af 2016 blev kun én ud af fire piger fra årgang 2003 vaccineret.
Tilslutningen er siden steget, og i dag er tre ud af fire fra samme årgang vaccineret.
Livmoderhalskræft er hvert år skyld i omkring 100 dødsfald i Danmark.