Samfund

Forskere om hpv-vaccine: Markant fald i kræftforstadier hos unge piger

Den første vaccinerede årgang har 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer.

Den omstridte hpv-vaccine virker.

Sådan lyder konklusionen fra forskere fra Københavns Universitet, der som de første i verden har undersøgt hpv-vaccinens effekt på en hel årgang.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sparer keglesnitsoperation

Forskerne har fulgt den første årgang af vaccinerede piger født i 1993. De er nu voksne og har været til første screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft. Det viser sig, at de har 40 procent  færre tilfælde af svære celleforandringer, der er hpv-udløst og kan føre til livmoderhalskræft, end den 10 år ældre årgang, der ikke fik tilbudt gratis vaccine.

- Den vaccinerede årgang har virkelig haft glæde af vaccinen. Betydeligt færre har forstadier til livmoderhalskræft, vaccinen sparer rigtig mange unge for en keglesnitsoperation, ligesom vi forventer, at langt færre senere udvikler livmoderhalskræft, siger professor i epidemiologi ved Københavns Universitet Elsebeth Lynge.

Hun står sammen med forsker Lise Thamsborg bag undersøgelsen, der netop er offentliggjort i International Journal of Cancer.

De undersøgte piger blev vaccineret som 15-årige. Og forskerne forventer i fremtiden at se endnu større effekt, eftersom vaccinen nu tilbydes 12-årige – altså før pigernes seksuelle debut.

- Ubestridt positivt

Det glæder Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse - ikke mindst set i lyset af de senere års udbredte frygt for bivirkninger og vaccineskepsis.

- Det er ubestridt positivt og viser, at vaccinen virker. Det er en tydelig understregning af, at det er vigtigt at lade sig vaccinere, siger han.

78 procent af 1993-årgangen blev hpv-vaccineret, derefter toppede tilslutningen med 92 procent af piger født i 2000, men faldt brat efter bivirkningsdebatten til 57 procent af 2005-årgangen.

På Odense Universitetshospital kalder professor, overlæge, dr. med. Jan Blaakær resultaterne for "flotte og vigtige".