Byger i næste uge, men sankthans kan blive uden bål

16x9
Det seneste døgn er der faldet regn flere steder. Det fortsætter de næste dage. Sankthansbål fortsat usikre. Foto: Bjørn Kähler / Scanpix Danmark

Store dele af landet er stadig præget af tørke og åben ild, og grill er risikabelt, advarer Danske Beredskaber. Byger på vej i kommende uge.

Græsset er gulnet, jorden er knastør, og hvis man gerne vil se et sankthansbål akkompagnere "Midsommervisen" sidst på ugen, kommer det til at kræve masser af regndans.

Foreløbig er to tredjedele af landet stadig underlagt et afbrændingsforbud, og det betyder, at der ikke bliver sendt hekse mod Bloksbjerg sankthansaften. Med mindre vejrguderne beslutter sig for at sende betydelige regnmængder ind over landet.

- Vi holder øje time for time, men jeg kan ikke love, at den regn, der kommer, også har en effekt. Det er langt fra forsvarligt at tænde et bål, som situationen er netop nu, men det kan stadig nås, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber til TV 2.

Aktuelt skal der ret betydelige mængder vand til, før jorden er mættet tilstrækkeligt.

- Naturen er utroligt tør i øjeblikket, og det betyder, at både jordlag og vegetation mangler vand. Det hele er alt for letantændeligt, lyder diagnosen.

Ingen grill, bål og levende lys

I regioner som Sjælland, Fyn og det sydøstlige Jylland har tørken fået så godt fat, at afbrændingsforbuddet er blevet opretholdt gennem mere end tre uger. Senest er hovedstadsregionens otte kommuner blevet omfattet af forbuddet mod åben ild.

- Det betyder i praksis, at man ikke må tænde bål, at man ikke må grille eller bruge ukrudtsbrændere, fordi det også er for farligt, og endelig skal man undgå levende lys og trangiaer, understreger Bjarne Nigaard, som ikke kan love, at der kommer gang i bålene sankthansaften.

Ifølge TV 2s vejrvært Cecilie Hother er der udsigt til nedbør i ugen, der kommer.

- Der er regn på vej, især i Jylland, men det er mest lidt fin- og eftermiddagsregn. Men der skal rigtig meget til. I løbet af ugen er der flere koldfronter, som skal passere landet, men det ligner ikke de store mængder regn, siger Cecilie Hother.