Autocampister føler sig udsat for hetz

Kommune og campingpladsejere skal stoppe med hetzen mod autocampister, mener forening.

Det skal lovliggøres og være nemmere at finde en plads til sin autocamper, hvis man kører rundt i det danske sommerland.

Det siger foreningen Danmarks Frie Autocampere som en reaktion på de fortørnede campingpladsejere, der vil have politiet til at håndhæve parkeringsforbud om natten med bøder.

- Thisted Kommune bør i stedet etablere flere pladser, hvor autocampere må holde lovligt, siger foreningens sekretær, Jytte Jakobsen, til TV Midtvest.

Betaler ikke en krone for stjernekig

Konflikten i det nordjyske er opstået, fordi mange autocampere parkerer og overnatter lige udenfor campingpladserne og dermed ikke betaler en krone for hverken havudsigt eller stjernekig.

Campingpladsejerne mener, at autocampisterne dermed snyder dem for en retmæssig indtjening. Også selvom de ikke benytter sig af nogen former for faciliteter, der hører under campingpladsen.

Det er en kritik, man har hørt før i Danmarks Frie Autocampere.

- Det er en tilbagevendende hetz, der kører hvert år. Vi har undersøgelser, der viser, at autocampere bruger masser af penge. Flere end campisterne. Så det vil være en god idé, erhvervsmæssigt, forklarer Jytte Jakobsen.

Ikke så ulovligt, at det gør noget

Mange steder i det nordjyske er hjemsøgt af både danske og udenlandske autocampere. Men trods tydelig skiltning, der viser, at det er forbudt at holde parkeret eksempelvis i tidsrummet fra klokken 22-07, vælger mange at se stort på det. Og måske risikere en bøde, hvis altså politiet håndhæver loven.

- Vi holder her, selvom det er ulovligt. Men det er ikke så ulovligt, at man får en bøde. Vi nyder bare at være her, siger den hollandske autocamper Dik Vol til TV 2.

Sammen med mange andre har han taget turen til Thorsminde, hvor der er parkerings- og overnatningsforbud fra klokken 23 til klokken 6 om morgenen. Men med både offentlige toiletter og bademuligheder bekvemt placeret er der ikke brug for at søge ind på den nærliggende campingplads. Og måske er der heller ikke behov for de rammer at udfolde friluftslivet i.

- Vi vil være fri. Derfor har vi slet ikke lyst til at være på en campingplads, siger Gerda de Jong, der også er kørt fra Holland til Høfde Q ved Fjaltring for at feriere i en veludstyret kassevogn.

Flere af de nordjyske campingpladsejere håber på en øget indsats fra både myndigheder og patruljerende politi for at komme problemet til livs. Og måske øge indtjeningen. 

- Vi går glip af tusindvis af kroner, og det er måske det, der får nogle til at lukke, siger Gerda Johansen, ejer af Thorsminde Camping.

De danske campingpladser har oplevet en ret markant nedgang. Antallet af overnatninger er faldet med 1,4 millioner eller 11,5 procent, viser TV 2s oplysninger.