Tibet-sagen: Statsadvokat vil genåbne sag mod politiet
Regeringen har allerede besluttet at gennedsætte Tibet-kommissionen, der skal undersøge samtlige kinesiske statsbesøg siden 1995.
Statsadvokaten vil have en ny efterforskning mod politiet i Tibetsagen og vil anmode Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at genoptage efterforskningen. Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.
Det sker efter nye fund af flere dokumenter.
- Der er fremkommet oplysninger om, at der hos flere myndigheder er fundet nye dokumenter, der muligt kan have en betydning for vurderingen af Tibetsagen. Derfor finder jeg det mest rigtigt at anmode Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at genoptage efterforskningen, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.
Udmeldingen kommer, efter at regeringen tidligere på måneden besluttede at gennedsætte Tibetkommissionen, efter der er fundet nye dokumenter og e-mails. Torsdag oplyste justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at Tibetkommissionen skal undersøge samtlige kinesiske statsbesøg siden 1995.
Taktisk befaling i 2011
Beslutningen om at gennemgå alle kinesiske statsbesøg siden 1995 i den gennedsatte Tibet-kommission blev blandt andet truffet på baggrund af, at politiet onsdag oplyste Justitsministeriet om en såkaldt taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.
En befaling, hvor myndighederne direkte spekulerede i, at jo senere det kinesiske besøg blev meldt offentligt ud, jo sværere ville det blive for eventuelle demonstranter at få stablet demonstrationer på benene.
Den taktiske befaling lød således:
"Politiets Efterretningstjeneste er ikke i besiddelse af oplysninger om konkrete trusler mod den kinesiske udenrigsminister. Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget."
Det er en grundlovssikret ret at demonstrere i Danmark, og derfor er formuleringerne fra Københavns Politi yderst problematiske, mener justitsminister Søren Pape Poulsen.
Politiet fjernede demonstranter
Tibetsagen tog sin begyndelse efter den kinesiske statsleder Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012. Her fjernede politiet demonstranter, der viftede med tibetanske flag i protest mod Kinas fremfærd i Tibet. Kort før jul offentliggjorde den første Tibetkommission sin redegørelse, der konkluderede, at der blev udstedt klart ulovlige ordrer om at forhindre fredelige demonstranter i at vise tibetanske flag og blive set under de kinesiske statsbesøg i København.
Ansvaret blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men hverken i politiets ledelse, hos embedsmænd eller hos politikerne fik sagen konsekvenser.