Samfund

Støjberg skal redegøre for mystisk sag om tvangshjemsendelse, kræver partier

Et fortroligt dokument fra marts i år, som TV 2 har fået, viser, at Danmark har en hemmelig udleveringsaftale med Somalia.

Socialdemokraterne og Enhedslisten kræver en redegørelse fra Inger Støjberg om en opsigtsvækkende sag fra Vollsmose.

En mor fra Vollsmose hævder at være forsøgt afpresset for penge af en eller flere immigrationsbetjente i Somalia, der angiveligt skulle modtage hendes søn i forbindelse med en tvangshjemsendelse. Hendes søn er udvist af Danmark på grund af to dømme for røveri og en dom for salg af narko.

- De her mænd, som truer mig nu… Hvis han bliver sendt tilbage til dem er det slut med ham, siger hun om de mænd, der angiveligt har truet hende i ugevis gennem telefonopkald, siger Saynab Iman Shikhow til TV 2.

Hendes søn blev tilbage i slutningen af januar tvangshjemsendt til Somalia af fire danske betjente. Da de kom frem til Somalia, ville det somaliske immigrationskontor i første omgang ikke modtage ham, da de ikke var overbevist om, at han var somalisk. Han blev derfor sendt med betjentene hjem igen.

Det var mens, at han sad fængslet i Danmark med henblik på en ny udsendelse, at moderen hævder, at hun modtog opkald. De somaliske myndigheder afviser anklagerne om afpresning.

Anklagerne får Socialdemokraterne til at kræve en redegørelse fra ministeren.

- Jeg synes, det lyder alvorligt. Der er selvfølgelig ikke nogen, der skal modtage trusler i sådan en situation, og derfor har vi også tænkt os at henvende os til Inger Støjberg og bede om en fortrolig redegørelse om, hvad der er op og ned i den er sag, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet.

Samarbejdet foregår efter somalisk ønske i fortrolighed, og ministeriet kan derfor ikke oplyse yderligere

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Hemmelig aftale

Aftalen mellem Danmark og Somalia er hemmelig, og Udlændinge- og Integrationsministeriet vil ikke kommentere på aftalen. Ministeriet skriver i en mail til TV 2:

- Danmark har gennem længere tid arbejdet på at etablere et samarbejde med de somaliske myndigheder om udsendelse af somaliske statsborgere fra Danmark til Somalia. Samarbejdet foregår efter somalisk ønske i fortrolighed, og ministeriet kan derfor ikke oplyse yderligere.

Løbende udsendelser til Somalia

Men TV 2 har fået et fortroligt retsdokument fra marts i år, hvor der står, at aftalen er gældende. I dokumentet står der blandt andet:

- (…) at der på nuværende tidspunkt – som resultat af vanskelige og meget langvarige forhandlinger på højt diplomatisk niveau mellem Somalia og Danmark – løbende pågår udsendelser til Somalia.

Om aftalen står der:

- Der foreligger på baggrund heraf en mundtlig aftale mellem de somaliske myndigheder og de danske myndigheder, der har udmøntet sig i en konkret handlingsplan for tvangsmæssig udsendelse af somaliske statsborgere uden lovligt ophold i Danmark.

Mere åbenhed

Enhedslisten vil også have en redegørelse fra ministeren i den konkrete sag. De vil desuden kæmpe for, at der kan være mere åbenhed om den aftale, som Danmark har lavet med Somalia.

- Det stiller jo grundlæggende spørgsmål ved den aftale, som den danske regering har med Somalia. Altså er det en fungerende somalisk regering, eller er der tale om et kriminelt netværk, der prøver at afpresse og udnytte de udsendte?, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

”Han skal ud”

Dansk Folkeparti vil også stille spørgsmål til ministeren, men de handler om, hvad regeringen har gjort for at få den udvisningsdømte mand sendt hjem igen.

- Han har overtrådt dansk lovgivning, han har fået en udvisningsdom, og det er blevet vurderet, at man kan sende ham tilbage til Somalia. Det er så gået galt i første omgang, men det ændrer ikke på, at man skal blive ved med at forsøge at sende ham tilbage, og indtil det lykkes, bør han være frihedsberøvet, altså dybest set fængslet i Danmark, siger Martin Henriksen.

Trods gentagende henvendelser over flere uger fra TV 2 har det ikke været muligt for Inger Støjberg at medvirke i et interview om sagen.