Samfund

Kokain i Danmark har ikke været stærkere i 23 år

Kokainen på det danske marked har ikke været stærkere i 23 år, advarer Sundhedsstyrelsen. - Hjernen begynder at koge, siger tidligere misbruger.

Sundhedsstyrelsen advarer nu om, at den ecstasy og kokain, som man kan købe i Danmark, er blevet stærkere og derfor farligere at indtage.

- Vi kan se ud fra vores tal for skadestueindlæggelser, at vi har set en stigning i de indlæggelser, der relaterer sig til kokain, fortæller Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen beskriver i sin redegørelse to farlige tendenser, når det gælder kokainen. For det første er stoffet på det illegale marked i gennemsnit det stærkeste i 23 år. Renheden i kokainen på det danske marked var i gennemsnit på 60 procent i 2017, markant højere end den gennemsnitlige renhed i 2015, hvor den kun var på 37 procent.

Men samtidigt varierer kokainens renhed også meget voldsomt – mellem 6 og 89 procent – så brugerne kan have meget svært ved at dosere stoffet og sikre sig mod en overdosis.

- Det er ret uforudsigeligt, når du tager stofferne, om du tager en mindre stærk portion eller en større portion. Så du har faktisk en større risiko for overdosering, siger Kari Grasaasen.

'Du kan mærke det i blodet'

Bygningskonstruktør Patrick Simiglay er en af de brugere, der har prøvet det på egen krop. I to år tog han kokain hver weekend og oplevede, hvordan det føltes, når kokainen var for stærk.

- Hjernen begynder at koge, og du får uro i hele kroppen. Du kan tydeligt mærke det i dit blod, og dit hjerte begynder at banke derudad, fortæller han.

Han havde dog det held, at han fik sine stoffer fra venner, som han stolede på og derfor havde en vis sikkerhed for renheden.

- Når de fik det hjem, så var det rent. Og så var det afhængig af prisklassen, hvad man havde råd til at betale. Så blev det blandet op med kreatin, fortæller Patrick Simiglay. Han er siden kommet ud af sit misbrug, og i dag har han ikke høje tanker om stofferne.

- Drop det lort og få nogle nye interesser. Omgiv dig med nogle gode mennesker, der kan løfte dig op, lyder hans kontante råd.

Ecstasy er også blevet stærkere

Faren ved det stærke og meget varierende kokain går igen, når det gælder ecstasy. Den gennemsnitlige styrke af ecstasy-pillerne var i 2017 meget høj sammenlignet med tidligere år.

- Der er ikke sammenhæng mellem tabletternes fysiske størrelse og renhed, og samme udseende tabletter i forhold til logo og form kan have helt forskelligt indhold. Samtidig dukker der også nye, farlige stoffer op, og på den måde er markedet uforudsigeligt, siger Kari Grasaasen fra Sundhedsstyrelsen.

På trods af at Sundhedsstyrelsen nu går ud og advarer specifikt mod kokain og ecstasy, er det stadig stoffer som heroin og metadon, der tegner sig for langt den største del af de cirka 250 narkorelaterede dødsfald om året.