Samfund

EU er tæt på at indføre øremærket barsel i Danmark

Danmark kæmper imod, men det bliver svært at stoppe vedtagelse af EU-direktiv om øremærket barsel til mænd.

Skiftende regeringer i Danmark har ikke villet indføre øremærket barsel til mænd. 

Selvom det måske kan fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet, så må det være op til den enkelte familie selv at indrette deres barsel, har det lydt.

Nu kan det ende med, at Danmark alligevel får øremærket barsel til mænd.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at regeringen kæmper imod, men som det ser ud nu, vil EU vedtage et direktiv, der indfører øremærket barsel til mænd. 

Lige nu står den øremærkede barsel til at blive på to måneder.

- Som positionerne ser ud nu, så ser det desværre ud til, at EU beslutter, at der skal laves en øremærket barsel i de enkelte medlemslande. 

- Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst, siger Troels Lund Poulsen.

Undersøgelse: Over halvdelen af fædrene vil have mere barsel

Udmeldingen kommer, samtidig med at fagforeningen HK Privat har offentliggjort en undersøgelse lavet af Epinion, der viser, at mere end halvdelen af de 24-45 årige mænd, der er fædre og har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de gerne ville have holdt længere barsel.

Undersøgelsen viser også, at 56 procent af mændene kun har holdt en måneds barsel eller mindre. Som det er i dag, tager mødre ni gange så meget barsel som fædre.

En af dem, der holder kortere barsel, end han ønsker, er Jakob Riis-Petersen, der blev far for tredje gang i fredags. 

Selvom han har ret til mere, planlægger han at gå på barsel i otte uger.

- Det er en forhandling med min kære hustru om, hvor meget hun har lyst til at tage. Der er jo ikke noget, der er øremærket til mig, så det er lidt en forhandling fra min side om at få så meget som muligt, og der ved jeg, at hun ikke vil give mere fra sig end 4-6 uger, siger han.

Hvis det stod til Jakob Riis-Petersen, holdt han længere barsel for at kunne være mere sammen med sin nyfødte.

Et nyt fænomen

Ifølge Svend Aage Madsen, der er forskningschef ved Rigshospitalet og mandeforsker, er det et nyt fænomen, at mænd ønsker at holde længere barsel.

- Det har jo aldrig været nogen kultur før i vores civilisation, at mænd og kvinder har delt det med børnepasning.

Han fortæller, at diskussionen om barsel traditionelt har gået med, at det eksempelvis går ud over pensionen at holde barsel.

 - Det har nærmest handlet om, hvem der kan blive fri for at være sammen med børnene. Og nu har vi fået en situation, hvor der nærmest er kamp om at få lov til at være sammen med børnene. Det er jo historisk og helt nyt – men også en fantastisk positiv ting, siger han.

Økonomi og moren spiller ind

I undersøgelsen fra Epinion blev mændene spurgt, hvorfor de ikke bare holder længere barsel, som de har ret til.

Her svarer mændene blandt andet, at det er, fordi barsel er vigtigst for moren, og at familiens økonomi også spiller en rolle.

Netop de to faktorer peger Mads Anker Johansen, der er bankrådgiver og far, på.

- Der kommer jo til at mangle nogle penge i kassen, man ellers har været vant til. Så kan man jo sige, at det er en prioriteringssag, og om man så skulle have prioriteret anderledes eller have sparet op. Det fik vi simpelthen ikke gjort til at starte med. Det burde vi have gjort. Jeg ville i hvert fald meget gerne have haft længere tid.

Han fortæller også, at hensynet til moderen til hans barn spiller ind.

- Der kan helt sikkert være noget pres fra kæresten – og ikke fordi jeg skal stå og udlevere hende her – så tror jeg også, der har været noget pres hos os. Fordi hun vil også rigtig gerne være hjemme, og det er rigtig svært at give slip, når man endelig er hjemme, siger han.

Kunne trænge til en modernisering

Jesper Lohse, der er formand for Foreningen Far, mener, at barselssystemet i Danmark godt kunne trænge til en modernisering.

- Vi kan se i de andre nordiske lande, at det har betydning, om fædrene har en kvote på den ene eller anden måde eller ej. Det er sundt for familierne, det er sundt for børnene at have kærlighed, omsorg og tryghed fra begge forældre - jo før jo bedre.

Som reglerne er i dag, er der 14 ugers barsel til moren, mens der er to uger til faren, der skal afholdes i forlængelse af fødslen. Derudover er der 32 uger til deling mellem forældrene.