TOP 5: Her de største og mindste erhvervsuddannelser

Faglærte kæmper mod fordomme og dårligt image. Her kan du få et overblik over de største og mindste erhvervsuddannelser.

Unge kæmper med omverdenens fordomme, hvis de vælger håndværksfagene i stedet for gymnasiet. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en analyse fra tænketanken DEA.

Analysen, der er gennemført blandt godt 2000 unge, viser, at de, der går den faglærte vej, ofte må forsvare deres valg over for både familie og venner.

Derudover risikerer de at blive anset for at være dumme, når de ikke vælger gymnasiet, som de fleste andre unge, viser analysen fra DEA.

Ifølge Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA, er det nødvendigt at gøre op med mange års fejlslagen strategi, hvis erhvervsuddannelserne skal gøres mere attraktive for de unge:

- I Danmark har vi i mange år talt erhvervsuddannelserne og alt det praktiske arbejde ned. Når vi for 20 år siden talte globalisering, talte vi om, at al produktion bare kunne flyttes ud til Asien, hvor der var lave lønninger – og så kunne vi sidde her i Danmark og være kloge og lave forskning. Det var et tydeligt signal til de unge og deres forældre, som vi har meget svært ved at få vendt igen, selv om det har vist sig at være en fejlstrategi, for med flytningen af produktionen flyttede forskningen også, siger Stina Vrang Elias til Jyllands-Posten.

Herunder har vi listet de fem største og mindste erhvervsuddannelser.

Her er de største erhvervsuddannelser

 1. Detailhandelsuddannelse med specialer

  Antal optagede: 1032

 2. Træfagenes byggeuddannelse

  Antal optagede: 696

 3. Social- og sundhedsassistent

  Antal optagede: 656

 4. Kontoruddannelse med specialer

  Antal optagede: 539

 5. Handelsuddannelse med specialer

  Antal optagede: 472

Kilde: DEA og uddannelsesstatistik.dk.

Her er de mindste erhvervsuddannelser

 1. Urmager

  Antal optagede: 3

 2. Overfladebehandler

  Antal optagede: 3

 3. Glarmester

  Antal optagede: 3

 4. Fitnessinstruktør

  Antal optagede: 3

 5. Finansuddannelsen

  Antal optagede: 3

Kilde: DEA og uddannelsesstatistik.dk.

Afstemning

Har du hørt om fordomme omkring faglærte?

 Artiklen er rettet, så det fremgår, at der er tale om de fem største og mindste erhvervsuddannelser baseret på unge under 20 år, og ikke som det fremgik tidligere - de mest og mindst populære.