Når politiet lyver

En falsk anklage ændrede hans liv - siden har Malthe Thomsen fået erstatning

26-årige Malthe Thomsen indgik i juni forlig med den kvinde, der i 2014 anklagede ham for at have krænket flere børn seksuelt.

Torsdag aften klokken 20 sender TV 2 dokumentaren 'Når politiet lyver', der handler om blandt andet Malthe Thomsen-sagen. Dokumentaren kan ses på TV 2 Play allerede nu. Og her i artiklen kan du læse, hvad der skete i sagen efter optagelserne til dokumentaren.

For fire år siden blev danske Malthe Thomsen frifundet, efter han blev anklaget for at have krænket flere børnehavebørn i New York i USA.

Siden har han kæmpet for erstatning, og i midten af juni 2018 blev der sat et sidste punktum i sagen.

Her indgik Malthe Thomsen nemlig forlig med den kvinde, der i 2014 anklagede ham for overgrebene.

- Jeg er meget glad og mest af alt lettet. Det har været længe undervejs, og det skal nok også lige bundfælde sig hos mig. Men det er jo det, jeg har ventet på, siger Malthe Thomsen.

Beløbets størrelse er klausuleret i forliget. Men ifølge Malthe Thomsen og hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen, dækker beløbet noget mere end sagens omkostninger, som løber op på over en million kroner.

- Det er et rigtig, rigtig stærkt resultat for Malthe, synes jeg, og vi er glade på hans vegne, siger Jane Fisher-Byrialsen.

Anklaget på falske beviser

Anklagerne mod Malthe Thomsen kom, da den dengang 22-årige dansker var i praktik som pædagogstuderende i en amerikansk daginstitution.

Her blev han beskyldt for i 15 tilfælde at have krænket børnehavebørn i 4-5-årsalderen, og under timelange afhøringer pressede politiet ham til at tilstå overgrebene.

Senere viste det sig dog, at beviserne mod ham ikke var sande.

Derfor faldt sagen i november 2014, hvor han blev frifundet.

Erstatning fra politiet

Efterfølgende lagde Malthe Thomsen og hans danske advokat, Jane Fischer-Byrialsen, sag an mod staten New York, anklagemyndigheden og den kvindelige kollega, der stod bag anklagen.

Jeg har følt mig slidt helt ned, og det tror jeg også min familie har

Malthe Thomsen

I september 2016 indgik han forlig i erstatningssagen mod politiet og anklagemyndigheden. Her endte beløbet på 500.000 danske kroner.

- Jeg synes, det har været kampen værd. Vi ved, at vi gjorde alt, hvad vi kunne. Det betyder ikke, at alting så går lige op, men vi har gjort vores for at få en smag af retfærdighed, siger Malthe Thomsen.

Kæmper med depression

Malthe Thomsen forsøger nu at se fremad, men det er svært at slippe helt fri af sagen.

- Det har været meget opslidende. Jeg har følt mig slidt helt ned, og det tror jeg også min familie har. Det har været meget hårdt, siger Malthe Thomsen.

Forløbet har betydet, at han stadig har svært ved at sove om natten. Han kæmper mod en depression – og drømmen om at arbejde med børn har han været nødt til at skifte ud med en anden.

Jeg tror virkelig, det er tiltrængt med et sceneskift og en ny hverdag

Malthe Thomsen

Starter på filmhøjskole i Ebeltoft

Han har, siden han blev frifundet, færdiggjort pædagogstudiet, men har efterfølgende erkendt, at han ikke skal forsætte ad den vej.

- Jeg har været udsat for den mistanke én gang, og det er svært at give slip på. Frygten sidder mest i mit hoved, for jeg er kun blevet taget positivt imod herhjemme. Men jeg ville frygte, at jeg ikke ville kunne gøre mit arbejde ordentligt, og det ville jeg have det dårligt med, siger Malthe Thomsen.

Hør Malthe Thomsen fortælle om sin nye drøm i 'Go' aften Danmark':

Malthe Thomsen blev beskyldt for i 15 tilfælde at have krænket børnehavebørn i 4-5-årsalderen i USA, og under timelange afhøringer pressede politiet ham til at tilstå overgrebene. Video: Rikke Museth Janniche

Han har derfor valgt at starte på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. Det betyder, at han flytter fra København til Jylland i slutningen af august. 

- Jeg tror virkelig, det er tiltrængt med et sceneskift og en ny hverdag. Så timingen er rigtig god. Jeg kan mærke, at jeg er lettet, og jeg glæder mig til at komme væk og starte på noget nyt.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra sagens modpart, men det har ikke været muligt.

Se dokumentarfilmen 'Når politiet lyver' allerede nu på TV 2 PLAY, eller når dokumentaren har premiere på TV 2 torsdag den 30. august klokken 20.00.

Malthe Thomsen-sagen dag for dag

 1. 2014

  1. Malthe Thomsen flytter til New York

   22-årige Malthe Thomsen flytter til New York City i USA for at arbejde som pædagogpraktikant på daginstitutionen International Preschools på Manhattan.

  2. Anmeldt for at krænke børn

   En kvindelig kollega anmelder Malthe Thomsen til skolens ledelse for at have krænket flere af børnene seksuelt.

   Skolen iværksætter en undersøgelse af hans omgang med børnene. De interviewer de andre pædagoger og observerer Malthe Thomsen, uden han ved det.

   Undersøgelsen frikender Malthe Thomsen, og skolens ledelse fyrer den kvindelige kollega, der stod bag anklagerne.

  3. Anholdelse, afhøring og sigtelse

   Klokken 05.00 om morgenen banker to betjente på Malthe Thomsens dør. Hans tidligere kollega har meldt ham til politiet, og Malthe Thomsen bliver anholdt, afhørt og sigtet.

   Ifølge Malthe Thomsens advokat, Jane Fisher-Byrialsen, bliver han afhørt af politiet i flere timer uden at få tilbud om at tale med en advokat. Han afviser under forhøret flere gange at have krænket børnene seksuelt.

   Undervejs vælger politiet at lyve over for ham. De fortæller, at de har en videooptagelse, der viser, at han krænker børnene. Malthe Thomsen svarer, at han ikke kan huske, at det er sket, men siger også, at hvis de har det på video, må det jo være sandt. Den påstand opfatter politiet som en tilståelse.

  4. Varetægtsfængsles på fængselsø

   Malthe Thomsen varetægtsfængsles i det berygtede fængsel Rikers Island, der ligger på en ø lidt uden for New York.

  5. Hænges ud som sexmonster

   En af New Yorks største aviser Daily News hænger Malthe Thomsen ud på forsiden af avisen som et sexmonster, der har forgrebet sig på flere børn. Efter det modtager han flere dødstrusler fra de andre indsatte.

  6. Isolation

   Malthe Thomsens advokat får sat ham i isolation af hensyn til hans egen sikkerhed.

  7. Løslades mod kaution

   En dommer beslutter, at danskere ikke længere skal sidde varetægtsfængslet, mens sagen undersøges. Malthe Thomsen bliver derfor løsladt mod en kaution på 400.000 dollar, svarende til cirka 2,2 millioner kroner.

   Han skal dog bære en gps-fodlænke og må ikke forlade Manhattan i New York.

  8. Får fodlænke af

   Anklagemyndigheden er villig til at slække på kautionsbetingelserne, og Malthe Thomsen får sin fodlænke af.

  9. Sagen droppes

   Anklagemyndigheden meddeler under et retsmøde, at den vil opgive at rejse tiltale mod den danske pædagogstuderende.

   - Efter en omhyggelig og grundig gennemgang af beviserne i vor omfattende efterforskning har vi besluttet, at vi ikke kan løfte bevisbyrden, forklarede anklageren i sagen, Rachel Ferrari, i retten.

   Sagen bliver droppet, og Malthe Thomsen er en fri mand igen.

  10. ​Malthe Thomsen vender hjem til Danmark

 2. 2016

  1. Godkendt til at føre en retssag

   En amerikansk landsdommer godkender, at Malthe Thomsen kan føre en retssag om uretfærdig behandling ved en domstol i New York.

   Dommeren beslutter, at anklageren er immun og dermed ikke kan retsforfølges. Til gengæld bliver flere af anklagepunkterne mod politiet, staten og den kvinde, der anmeldte Malthe Thomsen, godkendt til en egentlig retssag.

  2. Erstatningssag begynder

   Malthe Thomsens erstatningssag begynder i New York. Han har fremsat krav om erstatning på syv millioner dollar, svarende til cirka 48 millioner kroner.

  3. Indgår forlig

   Malthe Thomsen indgår forlig i den erstatningssag, han har anlagt mod anklagemyndigheden og staten New York. Beløbet ender på 500.000 danske kroner.

    

 3. 2018

  1. Malthe Thomsen indgår forlig med den kvinde, der i 2014 anklagede ham for at have krænket flere børn seksuelt.

   Beløbets størrelse er klausuleret i forliget. Men ifølge Malthe Thomsen og hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen, dækker det sagens omkostninger, som er på over en million kroner.

Kilde: Ritzau, Politiken, TV 2