Samfund

Skatteminister åben for lavere afgifter på slik

Lavere afgifter får grænsehandlen til at falde støt, viser nye tal. Nu vil det være fornuftigt at se på slikafgiften, mener Karsten Lauritzen.

Danskerne bruger stadig færre penge på grænsehandel.

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser, at værdien af grænsehandlen faldt med en halv milliard kroner fra 2016 til 2017, skriver Avisen Danmark.

Skatteminister Karsten Lauritzen er glad for udviklingen, men tror stadig det er muligt at få grænsehandlen yderligere ned, hvis de danske afgifter blev sat endnu mere ned.

- Skal man gå videre, så skal man se på slik, som bliver grænsehandlet i stort omfang. Vi ser meget illegalt slik, blandt andet i Københavnsområdet, hvor der ikke er betalt afgift for slik, der ulovligt er indsmuglet fra Tyskland eller Sverige. Det er et område, hvor man kan komme noget smugleri til livs og skabe nogle arbejdspladser, siger Karsten Lauritzen til TV 2.

Ikke noget konkret forslag

Han understreger, at han ikke kan love, at regeringen vil foreslå lavere afgifter på slik. Men han siger, at for ham som skatteminister er der rigtig gode grunde til at gøre det.

- Der er rigtig gode faglige argumenter for at sænke en række afgifter lidt, og det kunne blandt andet være chokolade- og sukkerafgiften. Som skatteminister vil jeg gerne gå videre ad den vej med at fjerne eller sænke afgifter. Men der skal jo findes en finansiering, og derfor er det noget vi skal drøfte som led i en finanslov, siger Karsten Lauritzen.

Toldregler ved grænsehandel

Til Danmark fra Tyskland.

  • Øl - 110 liter
  • Bordvin - 90 liter
  • Hedvin - 20 liter
  • Spiritus over 22 procent - 10 liter
  • Cigaretter - 800 styk (dog kun 300 styk fra Bulgarien, Kroatien, Letland, Litauen, Ungarn og Rumænien) eller
  • Cigarillos og cerutter - 400 styk eller
  • Cigarer - 200 styk eller
  • Røgtobak - 1 kilo

Kilde: Borger.dk

Lavere afgifter virker

Skatteministeriets opgørelse viser, at hver dansker i gennemsnit bruger 600 kroner på at købe såkaldte ’nydelsesmidler’ i grænsehandlen. Det er en halvering siden årtusindeskiftet, skriver Avisen Danmark.

Grænsehandlen er faldet i takt med, at skiftende regeringer har nedsat afgifterne på en række af de varer, som typisk lokker danskerne til at starte bilen og køre til Tyskland for at købe ind. Blandt andet blev ølafgiften sat ned i 2013 og sodavandsafgiften blev helt fjernet i 2014.

Senest blev afgiften på nødder fjernet i 2017 – en ændring, der dog ikke er trådt i kraft endnu.

- Det viser sig altså, at der er gode argumenter for at gå videre i forhold til at fjerne afgifter, der sikrer hjemvendt grænsehandel. Så danskerne handler i danske butikker, hvor der bliver betalt dansk moms i stedet for i tyske butikker, hvor der bliver betalt tysk moms, siger Karsten Lauritzen.