Samfund

PostNord fyrer 2500 medarbejdere

Fyringerne kommer som en del af en større rekonstruktion.

Efter at have fået grønt lys til støtte fra staten gennemfører PostNord nu anden del af sine restrukturering, der blandt andet omfatter fyringen af cirka 4000 medarbejdere.

Af dem mangler cirka 2500 fuldtidsstillinger stadig at blive afviklet.

Afskedigelserne vil ske i løbet af de nærmeste år, skriver PostNord i en pressemeddelelse mandag.

EU godkendte 28. maj støtten på 1,53 milliarder svenske kroner - eller hvad der svarer til lidt over 1,1 milliard danske kroner - til Post Danmarks omstrukturering.

Dyre afskedigelser

Den store plan, der indebærer omfattende afskedigelser, er dyr, da mange medarbejdere er tjenestemandsansat. Med godkendelsen fra EU kan udførelsen af planen fortsætte.

Beslutningen betyder, at der kan gennemføres en fortsat personalereduktion i overensstemmelse med omstillingsplanen.

Omstruktureringsprogrammet omfatter, som tidligere udmeldt, en reduktion af cirka 4000 fuldtidsansatte i den danske del af virksomheden. Af disse mangler cirka 2500 fuldtidsstillinger endnu at blive afviklet, hvilket vil ske løbet af de nærmeste år, skriver PostNord i pressemeddelelsen.

Ifølge kommunikationsdirektør Thomas Backteman fra PostNord kan medarbejderne forvente, at det snart meddeles, hvem der skal fyres. 

- Det bliver gennemført, så snart vi har fået den her likviditet, og det sker relativt snart. Det er i den nærmeste fremtid, at vi kommer til at eksekvere det her, siger han.

Afventer yderligere godkendelse

PostNords ejere - den danske og svenske stat - indgik i oktober en aftale om at bidrage med 2,2 milliarder svenske kroner til koncernen.

EU-Kommisionen har altså nu godkendt størstedelen af det beløb. Det forventes, at kommissionen vil godkende resten - 667 millioner svenske kroner - i løbet af 2018, skriver PostNord.

Af det resterende beløb kommer 267 millioner fra Danmark, mens resten kommer fra den svenske stat.

Den danske del af PostNord har længe været en underskudsforretning. I første kvartal af 2018 tabte PostNord Danmark 199 millioner svenske kroner på driften. I hele 2017 var tabet på over en milliard svenske kroner.

PostNords samlede redningsplan, der løber fra 2017 til 2019, indebærer afskedigelser af mellem 3500 og 4000 fuldtidsstillinger, herunder 500 i administrationen.