28-årig murer gav sexistisk opsang på Facebook - fik hadske kommentarer bagefter
"Betonlebbe" og "fucking idiot". Mette Schak Dahlmanns direkte kritik af tonen i byggebranchen har udløst hårde ord.
Mens ligestilling nærmest er en selvfølge de fleste steder i Danmark, er der et område, hvor der stadig ikke gives plads til kvinder.
Håndværkerbranchen er fortsat domineret af mændene. Omgangstonen er barsk, og der tales ofte ned til det andet køn.
Sådan lyder det fra den 28-årige murer Mette Schak Dahlmann i 'Go' morgen Danmark'.
Hun har oplevet diskrimination mange gange, men nu har hun gjort det til en dyd at råbe højt, når hun ser forskelsbehandling i branchen – også selvom det nogle gange har udløst hård kritik af hende selv, fortæller hun.
- Tallene skal stige, og det skal være sådan, at jeg kan se, at der kommer flere og flere kvinder til, lyder det fra den 28-årige murer.
Gav byggefirma en opsang
Mette Schak Dahlmann har deltaget i flere debatter om emnet og er i dag en del af Dansk Byggeris kvinderåd, men hun er heller ikke bleg for at tage alternative metoder i brug for at få emnet på banen.
Hun har flere gange på Facebook og Instagram offentligt kritiseret byggefirmaer og kampagner for at dele sexistisk indhold.
Blandt andet har Mette Schak Dahlmann givet byggemarkedet Stark en opsang for en reklame med teksten: "Kom til fødselsdag – som mænd vil have det".
- Alle mine kollegaer er inviteret til fødselsdagsfest – undtagen mig, skrev hun blandt andet i opslaget sammen med en selfie med reklamen, hvor hun vender en tommelfinger nedad.
Men Starks reklame er kun et eksempel ud af mange, lyder det fra Mette Schak Dahlmann.
Hun ser et generelt problem i, at håndværkere fremstilles som mænd, mænd og kun mænd.
- Jeg tror, at et af de helt store problemer er, at vi simpelthen ikke er bevidste om, at når man laver reklamer, jamen, så prøv lige at lave noget, der appellerer til både mænd og kvinder, siger Mette Schak Dahlmann.
Ellers kan det få konsekvenser. For reklamerne er med til at gøre, at kvinder slet ikke overvejer at blive håndværkere, fordi det anses som et fag for mænd, mener hun.
- Og det er noget lort. For kvinder kan sagtens være håndværkere. Jeg møder tit den der med, at jeg ikke fysisk må det samme som mænd, men det er der altså ikke nogen regler for, siger den 28-årige.
Det er derfor, hun står frem, selvom det allerede har haft sine omkostninger.
Fik sårende kommentarer og trusler
Første gang, Mette Schak Dahlmann stod offentligt frem med sin historie, var i internetmagasinet Vice.
Historien er delt af hundredvis af danskere, men den 28-årige murer fik også en hård medfart for sin meget direkte kritik.
- Jeg har fået ekstremt mange homofobiske kommentarer og sexistiske og voldelige kommentarer rettet mod mig som person. Folk skriver, at jeg en "betonlebbe", en "fucking idiot" og at jeg "ligner en dreng", fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.
- Andre skriver: "Hold nu op med den offermentalitet", fortsætter Mette Schak Dahlmann, som ikke kan forstå kritikken og den nedladende tone.
- Kan de ikke se, at jeg ikke har noget imod mænd? Jeg ønsker jo bare, at vi alle sammen har det godt på arbejdet, og at vi alle tager et fælles ansvar for, at vi har et godt arbejdsmiljø, og det får vi især, hvis vi er mangfoldige, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.
Og Mette Schak Dahlmanns kritik af branchen står ikke alene. Tallene taler deres eget sprog.
Branchen: Kvinder bliver diskrimineret
I dag er kun ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen kvinder.
Sådan har det været de seneste 20 år, og hos både Dansk Håndværk og Dansk Byggeri er man enige om, at kvinder i byggebranchen bliver diskrimineret.
- Det er jo ikke ukendt, at vi tit ser branchen kommunikere målrettet mod mænd, hvor der til tider indgår kvinder, og der er også nogle undertoner. Og det er klart, at det bliver vi nødt til at forholde os til, for vi har brug for kvalificeret arbejdskraft i byggebranchen, og vi har særdeles brug for, at flere kvinder vælger vores fag, lyder det fra Morten Frihagen, der er administrerende direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.
På Mette Schak Dahlmanns egen arbejdsplads er det tydeligt at se, at branchen er domineret af mænd.
Der er 70 ansatte i virksomheden. 69 af dem er mænd.
Bliver kontaktet af kvinder
Mette Schak Dahlmann har i løbet af de seneste seks år kæmpet for at blive anerkendt på lige fod med sine mandlige kollegaer.
Men det har været svært.
Hendes oplevelse er, at hun kun blev ansat, fordi hun vandt sølv, der er den højeste udmærkelse, ved sin svendeprøve, og i begyndelsen blev der talt om hende i kulissen.
Der gik sågar et væddemål om, hvor lang tid hun kunne "overleve" i branchen, og om det var et reklamestunt, at man ansatte en kvindelig håndværker, fortæller Mette Schak Dahlmann i 'Go' morgen Danmark'.
Sådan er det ikke længere.
Kollegaerne bakker hende op og respekterer hende nu, men Mette Schak Dahlmann ved, at der er andre kvinder, der kæmper med de samme problemer, hun stod i.
- Der er flere kvinder, der har kontaktet mig og fortalt, at de ikke kan få lærepladser og arbejde, fordi de bliver ekskluderet på forhånd på grund af uvidenhed og fordomme, siger hun.
Derfor er der brug for, at emnet tages op og tages alvorligt, lyder det fra Mette Schak Dahlmann. Og som hun ser tingene, findes der ikke nogen ligestilling, før både mænd og kvinder i branchen gør op med tendensen.
- Jeg mener, at vi som byggebranche må gå forrest. Det er nedværdigende overfor begge køn, som det er nu, slutter Mette Schak Dahlmann.