Nyt udspil fra regeringen - problem med l√¶gemangel skal l√łses

Der skal blandt andet uddannes flere i almen medicin på lægestudiet.

70 procent af l√¶gepraksisser i Danmark har p√• nuv√¶rende tidspunkt lukket for tilgang if√łlge tal fra januar i √•r. 10 procent af de praktiserende l√¶ger i Danmark er if√łlge de Praktiserende L√¶gers Organisation (PLO) over 65 √•r, og det forventes, at en tredjedel af de praktiserende l√¶ger vil g√• p√• pension inden for de n√¶ste 10 √•r.

Det viser tal fra Sundheds- og √Üldreministeriet, og det er blandt andet p√• baggrund af de tal, at regeringen mandag offentligg√łr en nyt udspil, der skal afhj√¶lpe problemerne med l√¶gemangel. Sundheds- og √Üldreminister Ellen Trane N√łrby pr√¶senterer forslaget klokken 12 mandag.

- Det store problem er, at s√• mange l√¶ger har lukket for tilgang. P√• lang sigt skal problemet med l√¶gemangel l√łses ved at g√łre flere unge interesserede i at blive praktiserende l√¶ger, siger Kjeld M√łller Pedersen, professor i sundheds√łkonomi ved Syddansk Universitet (SDU).

Dette kort fra Sundheds- og √Üldreministeriet viser, hvor l√¶gemanglen er st√łrst i Danmark. Jo m√łrkere farven er, jo st√łrre er manglen p√• l√¶ger. Tallene er procenttal for antallet af l√¶ger, som har lukket for tilgang.
Dette kort fra Sundheds- og √Üldreministeriet viser, hvor l√¶gemanglen er st√łrst i Danmark. Jo m√łrkere farven er, jo st√łrre er manglen p√• l√¶ger. Tallene er procenttal for antallet af l√¶ger, som har lukket for tilgang. Foto: Sundheds- og √ɂĆldreministeriet / Sundheds- og √ɂĆldreministeriet

Vil have flere lægehuse

Sundheds- og √Üldreministeriet kalder det nye udspil "En l√¶ge t√¶t p√• dig", og vil blandt andet s√¶tte 600 millioner kroner af til at underst√łtte de praktiserende l√¶ger, der g√•r sammen i st√łrre enheder. I maj i √•r satte ministeriet 207,7 millioner kroner af til etablering af l√¶ge- og sundhedshuse i hele Danmark.

- Men det er sp√łrgsm√•let, om de st√łrre enheder is√¶r i udkantsomr√•derne vil komme til at betyde, at afstanden for den enkelte patient til egen l√¶ge bliver st√łrre, siger Kjeld M√łller Pedersen.

Desuden vil ministeriet via l√¶geuddannelsen skaffe flere almenpraktiserende l√¶ger. Det skal ske ved, at dimensioneringen af almen medicin inden for den l√¶gelige videreuddannelse ekstraordin√¶rt allerede fra n√¶ste √•r √łges med 30 hoveduddannelsesforl√łb i b√•de 2019 og 2020.

Samtidig oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at man vil "tage initiativ til indsatser, der skal forbedre rekrutteringsgrundlaget for specialet for almen medicin".

Yngre læger: Positivt udspil

Camilla Rathcke, formand for Foreningen af Yngre Læger, kalder udspillet fra regeringen et "positivt udspil".

- Der er ingen tvivl om, at der mangler læger i almen medicin, siger hun til TV 2.

Foreningen af Yngre Læger har peget på en række årsager til at det gennem de senere år har knebet med at få læger til at overtage en praksis, blandt andet at det er dyrt at overtage en praksis, og at mange ikke har lyst til at binde sig til så lang en periode.

- Arbejdsmarkedet har udvidet sig for l√¶ger. S√• vi er n√łdt til at t√¶nke andre m√•der at organisere ans√¶ttelsen af dem p√•, siger Camilla Rathcke. Hun mener dog stadig den alment praktiserende l√¶ge med en praksis har en fremtid.

- Der er ingen tvivl om den praktiserende læge er fremtiden. Det er også den billigste måde i primær-sektoren, siger Camilla Rathcke.

P√• de to kort nedenunder, som TV 2 har lavet p√• baggrund af tal fra regionerne i perioden 2014-2018, kan man se, at problemet med l√¶geprakisser, der ikke kan tage flere patienter, omtrent er blevet fordoblet i l√łbet af den periode.

2014: Andel af lægepraksisser med lukket for tilgang af patienter

På landsplan havde godt 37 procent af praksisser lukket for tilgang af patienter pr. 27. januar 2014.

2018: Andel af lægepraksisser med lukket for tilgang af patienter

På landsplan havde 68,9 procent af praksis lukket for tilgang af patienter pr. 1. januar 2018.