Presselogen

Avis beklager lidt for positiv veganer-historie

I en artikel fik Berlingske det til at lyde, som om Sundhedsstyrelsen blåstempler veganerkost til småbørn. Men det er ikke rigtigt.

Bør små børn spise veganerkost uden æg, kød, fisk og mælk?

Nej!

Sådan har Sundhedsstyrelsen hele tiden svaret på det spørgsmål. Men i denne uge opstod der pludselig forvirring.

I et nyt notat til sundhedsplejersker og andet sundhedsfagligt personale har Sundhedsstyrelsen skrevet en uddybning af, hvorfor styrelsen ikke anbefaler vegansk kost, og hvad sundhedsplejersker skal sætte fokus på og anbefale, hvis de møder forældre, der giver deres småbørn vegansk mad.

Men i Berlingske blev det drejet til, at Sundhedsstyrelsen med notatet har ændret anbefalinger. 

- Veganerforældre jubler over ’stor sejr’: Nu kommer Sundhedsstyrelsen med råd til spædbørns kost uden mælk, æg og kød, lød overskriften på en artikel på b.dk

Forkert vinkel på historien

Vinklingen i den historie er Sundhedsstyrelsen meget kritisk over for. I Presselogen på TV 2 NEWS lød det sådan her fra Niels Sandøe, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen:

- Det går galt dér, hvor man får det til at lyde som om, at nu laver Sundhedsstyrelsen en nuancering eller en kovending, for det gør vi ikke. Det vi gør, er, at vi laver en uddybning af den eksisterende vejledning på området, nemlig at vi ikke anbefaler vegansk kost til 0-2-årige, sagde Niels Sandøe i programmet.

Den kritik kunne Jørgen Ramskov, chefredaktør på Radio24syv godt følge. 

- Det er overskriften, den er gal med. Den rigtige overskrift kunne jo lige så godt have været, at det stadig ikke er anbefalelsesværdigt at give sine børn veganerkost, lød det fra chefredaktøren. 

Redaktør erkender skæv balance

Chefredaktør på Berlingske, Mette Østergaard, imødekom en del af den kritik.

- Det fremgår af artiklen, at Sundhedsstyrelsen ikke kommer med en anbefaling af vegansk kost. Jeg synes ikke, vi har forherliget den form for levemåde. Men jeg vil gerne sige, at der er en skæv balance i overskriften. Når man ruller ned over sine nyheder og ser en overskrift om, at veganerforældre jubler, så vil man klart få det indtryk, at der er mere carte blanche til den her kost, end der rent faktisk er, sagde Mette Østergaard.  

Men Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, så flere problemer.

- Jeg synes ikke kun, det er overskriften, den er gal med. Når man læser både overskrift, underrubrik og den første del af artiklen, så får man klart det indtryk, at Sundhedsstyrelsen er kommet med en anbefaling, der kommer veganerforældre i møde, svarede Anne Mette Svane.

Berlingske har nu forsøgt at råde bod på den første artikel med en ny artikel under overskriften "Sundhedsstyrelsen føler sig misforstået: ’Nej, vi anbefaler - stadig - ikke vegansk mad til 0-2-årige".

- Jeg vil godt beklage, at vi i den første artikel fik lagt en vinkel, der kunne misforstås, og derfor har vi jo også fulgt op på historien, sluttede Mette Østergaard i Presselogen. 

Se eller gense hele Presselogen på TV 2 PLAY.