Samfund

Jæger deler opfordring: Sådan giver du ulven en pinefuld død

I lukkede fora på Facebook giver modstandere af ulven råd om, hvordan man kan dræbe en ulv uden at blive hængt op på det.

I en af de lukkede facebookgrupper, hvor modstandere af ulven i Danmark samles, kan man nu flere steder læse en detaljeret opskrift på, hvordan man skyder en ulv og slipper afsted med det, skriver Avisen Danmark.

Det er en erfaren jæger og riffelskytte, der spreder opskriften i forskellige tråde. Han reagerer blandt andet på det udbredte udtryk "skyd, grav og hold kæft" - altså at man skal dræbe ulven, grave den ned og tie stille med det bagefter.

- Du må ikke grave. Hvis en finder dig med en ulv ved siden af dig, og du er i gang med at grave et hul, så er det et fældende bevis med det samme. Du skal kun skyde og holde kæft. Men... du skal skal skyde med et fuldkappet projektil. Det lærte jeg af svenskerne. Fordi så krydser den 4-5-6-7-8-9-10 naborevirer, inden den dør. Og så har INGEN en eneste chance for at finde ud af, hvem der skudt den.

Sådan skriver jægeren den 20. marts i den lukkede gruppe "ulvefri Danmark" med 566 medlemmer.

Militær-ammunition

Fuldkappet ammunition er den type ammunition, militæret bruger, fordi her splintrer projektilet ikke, når det rammer sit mål, men går lige igennem. Fuldkappede projektiler bruges normalt ikke til jagt. Her vil man gerne have, at byttet dør med det samme og ikke blot bliver såret for senere at dø af et blødende hul gennem kroppen.

Den 27. marts skriver jægeren igen opskriften på den langsomme, pinefulde død for ulven i en anden tråd og slutter af med:

- Og den bliver vel nok fundet på et tidspunkt, når vi snakker Danmark, men INGEN har jo den mindste chance for at finde ud af hvem, der har skudt den (...) Man skal kun skyde og holde kæft. Og man skal som sagt skyde med fuldkappet projektil.

Opskriften på den for jægeren sikre metode, men for ulven smertefulde død, har spredt sig flere steder på Facebook, hvor ulvemodstandere debatterer. I en tråd i forbindelse med en artikel fra Landbrugsavisen, skriver en for eksempel:

- Det nyeste hedder vist nok: Skyd i sækken, speederen i bund, møgdyret falder først om 1-5 dage (til den tid falder mistanken ikke på dig).

Instruktør til riffelskydninger

Avisen Danmark har været i kontakt med jægeren, der har spredt opskriften oprindeligt. Han er medlem af riffeludvalget i Kronjyllands Jagtforening under Danmarks Jægerforbund, medhjælpende instruktør til riffelskydninger, hvor jægere bliver undervist i riffeljagt, og hedder Søren Behrens Hevring Kjeldsen.

Han står ved, hvad han har skrevet i facebookgruppen "ulvefri Danmark", men ønsker kun at sige dette om, hvorfor han spreder opskriften blandt ulvemodstandere:

- Jeg er interesseret i emnet, har nogle ideer og synes, vi skal skille os af med de ulve, vi har i Danmark, siger Søren Behrens Hevring Kjeldsen.

Ulven er fredet i hele EU, og i øjeblikket er en 66-årig mand sigtet for den 16. april at have skudt og dræbt en ulv ved Ulfborg med tre skud ud gennem vinduet fra en bil.

Oprørt formand: Dyreplageri

Formand for Kronjyllands Jagtforening, Peter Kaae Schmidt, er oprørt over opfordringen fra hans medlem:

- Jeg er helt paf over, at nogle kan finde på at skrive sådan og skuffet over, at det er en fra vores forening. Det er decideret dyreplageri. Jeg anser det for at være totalt uetisk. Metoden giver sådan set mening, når man er i den tankegang, men det er fandeme noget svineri. Vi skyder ikke for, at dyr skal lide, men for at spise kødet. Hvis jægere begynder at opføre sig på den måde, mister vi opbakning til at gå på jagt. Det er jo noget, vi gør os fortjent til, siger han til Avisen Danmark.

Han vil ikke tage initiativ til at smide medlemmet ud, fordi jægeren skriver i facebookgruppen som privatperson.

- Men han er en idiot. Og det skal jeg have fortalt ham. Og hvis han siger sådan noget i foreningen eller på riffelbanen, bliver han smidt ud, siger Peter Kaae Schmidt.

I Damarks Jægerforbund vil formand Claus Lind Christensen gerne have lov til at sætte sig grundigt ind i sagen, før han udtaler sig om, hvorvidt han mener, at en jæger, der opfordrer til at skade et dyr, hører hjemme i foreningen.

- Men jeg vil sige, at det i høj grad vækker min bekymring. Jeg tager fuldstændig afstand til sådanne udtalelser. Det er dyrplageri at gå efter at skade et dyr i stedet for at slå det ihjel på stedet - og derudover er det jo ulovligt. Når en jæger ved et uheld kommer til at anskyde et dyr, gør vi jo alt, hvad vi overhovedet kan for at eftersøge dyret og aflive det hurtigst muligt. Jeg ser fra tid til anden, at debatten om ulve i Danmark bliver voldsom, men dette hører til yderlighederne, siger Claus Lind Christensen.