Samfund

Festival har lukket pantsystem for at undgå pantsamlere

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Men det vækker modstand hos forening, som kalder pantsamler-systemet "unikt".

Klager fra publikum over aggressive flaskesamlere, har fået arrangørerne af Northside Festival i Aarhus, der startede i torsdags, til at lukke festivalen for pantsamlere.

- Vi har fjernet vores pantsystem, så det ikke længere er attraktivt for pantsamlere at komme, siger John Fogde, talsmand for Northside Festival til TV 2.

Det betyder, at der på Northside Festival i år i stedet bliver samlet pant af frivillige fra Aidsfondet, Red Barnet og Røde Kors, så pengene fra de tomme flasker og dåser går til velgørende formål.

Til TV 2 ØSTJYLLAND har John Fogde tidligere forklaret, at mange festivalgæster følte sig generet af pantsamlere med lommelygter.

- Blandt andet har vi haft koncerter, hvor gæsterne har stået og ville høre musik, hvor pantsamlerne så har kravlet på alle fire med pandelamper og raget ind i folk, og det er jo irriterende, sagde han blandt andet.

Michael Lodberg Olsen kalder pantsystemet "unikt".

Modstander: Unikt pantsystem

Men det initiativ skuffer Michael Lodberg Olsen, initiativtager til Foreningen for Bæredygtig Pant.

- Jeg synes, det er en ærgerlig udvikling, og den går imod, at vi tager hensyn til miljøet og til social ansvarlighed, siger Michael Lodberg Olsen til TV 2.

Han siger, at pantsystemet, der gør at fattige mennesker fra andre lande kan forsørge deres familier.

- Her har vi en unik mulighed for at socialt udsatte kan tjene deres egne penge. Det er helt unikt, at nogle fattige mennesker i Rumænien kan brødføde deres familier ved at samle flasker, siger han.

Han foreslår, at andre festivaler, der går i samme tanker, eventuelt indfører det system, man har på Smukfest i Skanderborg, hvor pantsamlere skal være i besiddelse af et pas for pantsamlere, som udstedes af festivalledelsen.

TV 2 har interviewet festivaldeltagere om Northsides stop for pantsamlere.

Der er delte meninger blandt festivalgæsterne på Northside om initiativet og om pantsamlere.

- Jeg synes, det er lidt ambivalent, for på den ene side vil man jo gerne støtte dem, men på den anden side er de skideirriterende, siger Jonas Bruun om pantsamlerne.