Lippert

Det danske landshold er kedeligt og kønsløst, mener kommentator

Væk er årene med spraglede fodboldspillere i lårkorte shorts. Fodbolden har sluttet ring om sig selv, er topstyret og mere kedelig, lyder kritikken.

Alle, der levede i 1986, husker dem. De danske VM-drenge, der med den tyske træner Sepp Piontek i spidsen trak i de bolsjestribede landsholdsdragter for at vise flaget ved verdensmesterskaberne i Mexico.

Faktisk husker os andre, der stadig ikke var født dengang, dem også. For drengene på landsholdet havde personlighed. De var gæve og farverige.

Spørger man den mangeårige sportsjournalist og nuværende chefredaktør på Mediano, Peter Brüchmann, er det ikke sådan længere. Nu er det til gengæld en samling "bedemænd i badetøfler", der udgør det danske landshold - og det er rigtig ærgerligt, siger han:

- Der var en uskyld i fodbolden dengang, som der ikke er i dag, hvor vi har en renlivet industri, og de skæve karakterer er forsvundet, siger Peter Brüchmann i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS, dagen før VM-slutrunden i Rusland skydes i gang.

Spillere bliver rettet af for at passe ind

I 80'erne var der plads til karakterer som Preben Elkjær, der røg smøger inde i midtercirklen på banen og skippede et par træninger. Men udviklingen vendte, og især da Morten Olsen tiltrådte som træner i 2000, blev landsholdet pludselig mere topstyret.

- Spillerne er nu i langt højere grad en del af den kæmpestore industri, som fodbolden er blevet. Og for at optimere forretningen er der nødt til at ske en afretning af spillerne, lyder det fra Peter Brüchmann, som flere gange gennem sine mere end 20 år lange karriere har spurgt landsholdsspillerne, om de da ikke har interesse i at vise mere personlighed.

Men bærer du ikke også selv et ansvar for, at spillerne er blevet mere endimensionelle, da de spørgsmål, de får fra journalister, ikke levner dem meget plads til at vise, hvem de er?

- Pressen er ikke ret dygtig til at gøre sportsfolk tilnærmelsesvist intellektuelle, siger Peter Brüchmann og uddyber:

Du er lidt for frisk, dig skal vi have lært at sige noget kedeligt, når du bliver interviewet af Morten Ankerdal

Peter Brüchmann om ensretningen af de danske spillere

- Nogle af dem læste faktisk Tolstoj og Dostojevskij (russiske forfattere, red.), og jeg snakkede med dem og spurgte: "Har du ikke nogen interesse i at fremstille dig selv som noget andet end et par benskinner? Har du ikke interesse i at vise, at du rent faktisk kan tænke?" "Det har jeg ikke behov for", lød det, og det har altid undret mig, at de aldrig har haft det behov for at vise sig, siger Peter Brüchmann.

Han mener, at fodboldindustrien lukker sig om sig selv.

- I de store klubber, hvor spillerne optræder til daglig, kan selv den fremmeste fodboldreporter ikke få et interview med Christian Eriksen, fordi det skal gå gennem Tottenham.

Er der gået spindokteri i fodboldklubberne? Man kan ikke interviewe en fodboldspiller, uden de har fået stukket et talepapir i hånden?

- Nej, klubberne kommunikerer så hellere gennem deres egne Youtube-kanaler eller via deres egne apps og platforme. Ånden forsvinder fuldstændig ud af sporten, hvilket er enormt ærgerligt, og jeg forstår ikke, at sporten gør det.

Uncool at være roligan

Man kan ikke tale om dansk landsholdsfodbold uden at tale om Dansk Boldspil-Union, DBU.

Det er fodboldens vogter i Danmark, som har ansvaret for at dyrke morgendagens talenter, ligesom de konkret under VM-slutrunden skal gøre landsholdet "funky", som Peter Brüchmann beskriver det.

- Landsholdsfodbolden og fankulturen omkring det har længe haft det problem, at det er blevet bøvet at være roligan. Det er blevet mere smart at være tilhænger af en klub, og DBU arbejder derfor på at gøre det fedt at være fan af landsholdet igen, siger han.

DBU: Brüchmann tager fejl

Men hos DBU bliver Brüchmanns kritik mødt med undren.

- Han har simpelthen ikke ret i det, han siger. Vi har et tilgængeligt, underholdende og vedkommende landshold, siger DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

Han fremhæver som eksempler, at Mathias 'Zanka' Jørgensen har været fremme med en kritik af forholdene for LGBT-personer i Rusland, og at William Kvist har fortalt om, hvordan han bruger mindfulness til at blive klar til kampene.

- Det, vi oplever, er, at spillerne er meget kreative på deres egne platforme, og at fans får en god indsigt i dagligdagen. Så jeg kan simpelthen ikke genkende præmissen. Måske Peter Brüchmann er faldet ned i at skulle være mandagstræner, hvor man er kritisk for en sikkerheds skyld, lyder det fra Jakob Høyer.

Hvis der alligevel er en tendens til, at spillerne giver mere forsigtige svar foran de rullende kameraer, så skyldes det ifølge Jakob Høyer ikke, at DBU's ledelse sætter mundkurv på spillerne. Det bunder derimod i en ny virkelighed.

- I modsætning til Preben Elkjærs tid er opmærksomheden jo helt enorm på de her spillere. Hvis de kommer til at sige noget forkert, så går det jo verden rundt på et øjeblik. Så nej, det er ikke ligesom dengang Peter Brüchmann var ung. Men det ved Peter Brüchmann jo også godt. Og hvis han ikke gør, er det ham, der ikke er fulgt med tiden, lyder det fra Jakob Høyer.

Presseboykot er i den fjerne fortid

Ifølge Peter Brüchmann har det i mange år været svært at fylde Parken til venskabskampe - og i nogle tilfælde også til kvalifikationskampe med herrelandsholdet.

Hvorfor sælger de ikke billetter?

- Der er spillernes kønsløshedsgørelse. Altså at man tog profilerne ud og afrettede dem i et internt spillerhieraki, hvor de fik at vide, at "du er lidt for frisk, dig skal vi have lært at sige noget kedeligt, når du bliver interviewet af Morten Ankerdal".

Også dette afviser Jakob Høyer blankt.

- Vi har ikke nogen regler for, hvad de må sige. De eneste regler, vi har for pressehåndtering, er, at de skal være tilgængelige på bestemte tidspunkter og stille op i mixed zone.

Han henviser desuden til en stor sag fra 2008, hvor landsholdet med Morten Olsen i spidsen boykottede pressen under Jakob Høyers forgænger Lars Berendt.

- Og det er jo slet ikke den agenda, vi kører i dag. Vi svarer gerne på kritiske spørgsmål, senest har landstræneren igen og igen måttet stå på mål for at sortere Bjelland og Bendtner fra, lyder det fra Jakob Høyer.

Afstemning

Er landsholdet kedeligt?

Danmark møder Peru i holdets første kamp ved VM den 16. juni klokken 18.

Se hele interviewet med Peter Brüchmann på TV 2 PLAY.