Samfund

Danskerne overser kritiske områder, når de smører sig ind i solcreme

Vil du undgå at blive solskoldet, bør du smøre kroppen ind i solcreme to gange, viser ny forskning.

Lige meget om du bruger faktor 15 eller faktor 30, er det mængden af solcreme, der er vigtigst. 

Vil du undgå at blive solskoldet i sommervarmen, bør du derfor smøre kroppen ind to gange. 

Sådan lyder anbefalingen fra forskerne bag et nyt studie, der har undersøgt danskernes brug af solcreme. Det skriver Videnskab.dk

Forskningen viser, at vi overser overraskende store områder - selv når vi har intentioner om at dække hele kroppen. 

- Det kan betyde, at folk måske i god tro går ud i solen uden at vide, at de faktisk har efterladt store områder helt uden solcreme, siger Ida M. Heerfordt, ph.d. ved afdeling for dermatologi i Region Hovedstaden, til Videnskab.dk

Vi glemmer 20 procent af kroppen

Under forskningsprojektet blev 15 kvinder og 16 mænd i alderen 19 til 40 år bedt om at smøre sig ind i solcreme "nøjagtig som de ville gøre, inden de tager på stranden".  

Herefter blev deltagerne fotograferet i 'blacklight' – en type lys, der får hvidt tøj til at se blåligt ud.

Lyset viste, at deltagerne havde glemt solcreme på 20 procent af kroppen. De glemte typisk områder omkring ørerne, midt på ryggen, fødderne og store flader på lårene.

Deltagerne blev efterfølgende bedt om at smøre sig ind igen. Og efter anden omgang var kun ni procent af kroppen uden solcreme. 

- Der er altså rigtig god grund til at smøre sig ind to gange, hvis man vil være ordentligt solbeskyttet, lyder det fra Ida M. Heerfordt.

Er du ikke dækket ordentligt, gælder solfaktoren ikke

Hos Kræftens Bekæmpelse håber man på, at forskningsprojektet kan være med til at ændre danskernes vaner, når de solbader.

- Vi ved fra andre studier, at folk generelt bruger for lidt solcreme. Bruger du ikke den rigtige mængde solcreme, falder faktortallet hurtigt. Det vil betyde, at en faktor 15 kun dækker som en faktor tre, mens nogle steder slet ikke er dækket, siger Brian Køster, som forsker i solbeskyttelse hos Kræftens Bekæmpelse. 

Solens UV-stråler vurderes at være årsag til 93 procent af alle tilfælde af hudkræft. Derfor er det vigtigt at være ekstra omhyggelig, når man smører kroppen ind i solcreme, mener Brian Køster.

- Man kan jo sammenligne det med at male en væg derhjemme. Der maler man jo ofte to gange for at få den rigtige dækning. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at voksne bruger 40 milliliter solcreme, inden de går ud i solen. Det svarer til en stor håndfuld.