Samfund

Derfor går nogle fugle til angreb lige nu - og det kan du gøre for at beskytte dig

Flere steder i landet er personer den seneste uges tid blevet angrebet af aggressive fugle.

Er man bange for fugle, er ens største frygt nok at blive direkte angrebet af de flaksende skabninger.

Det er præcis, hvad der er sket for adskillige danskere inden for den seneste uges tid.

For en uge siden kunne havnemester Keld Bjerrum fortælle, at han var blevet angrebet af aggressive terner på strandmolen på Handbjerg Marina ved Struer.

Ternerne har lagt æg, og det her gjort dem aggressive. Video: TV Midtvest

Torsdag i sidste uge blev Ole Buch væltet ud af sin kajak af en vred svanefar på Gudenåen.

En vred svanefar angreb mand, da han roede i kajak på Gudenåen. Han frygter, det kan gå ud over andre. Video: TV 2 Østjylland

Og senest er hundeluftere blevet angrebet af aggressive krager på Amager Fælled.

Fuglene beskytter deres unger

Ifølge naturvejleder Jes Aagaard fra Skov- og Naturstyrelsen skyldes den aggressive adfærd, at fuglene for tiden er lige ved eller har fået unger:

- Det her er noget af den største kraft, der findes. Det er moderbeskyttelseskraften. Vi er på et tidspunkt af året, hvor kragerne og rågerne har udfløjne unger. Det vil sige, at ungerne er udklækket og vokset, og nu er de blevet så store, at de enten flyver af reden eller falder ud.

- Når de så ligger på jorden, og der kommer mennesker i nærheden af dem, så viger en krage altså ikke af vejen for at forsvare sine unger. Og så går de i kødet på mennesker, siger naturvejlederen.

Sådan beskytter du dig selv

Jes Aagaard har følgende råd til mennesker, som bevæger sig i områder med aggressive fugle:

- Hvis der kommer sådan en, vil jeg beskytte mit hoved. For hvis den hakker en i øjnene, er det ikke særlig rart. Så beskyt hovedet og kom væk derfra.

- Hvis man ved, at der er krager eller rovfugle som for eksempel musvåger i et område, er mit bedste råd at tage en paraply med. For det første har du en beskyttelsesskærm, og for det andet har du også noget, der virker meget mere skræmmende på fuglen. På den måde kan du holde dem væk. Eller også kan du male et par øjne i nakken, så tror den måske, at man har fået øje på den, og så angriber den måske ikke, lyder rådet fra Jes Aagaard.