Ny vejledning skal hjælpe veganere og deres børn

Sundhedsstyrelsen har hidtil nægtet at komme med kostråd til spædbørn på en vegansk diæt.

Elliott på tre år og Atlas på 11 måneder har aldrig smagt kød eller sat tænder og gummer i et æg. 

Deres mor Emilie Magrane fra Nørrebro i København har nemlig valgt, at de udelukkende skal leve af vegansk kost. 

- Vi tror, det er det rigtige for dem, for os, for fremtiden og for jorden, siger hun. 

Hidtil har Emilie Magrane dog ikke kunnet få hjælp og vejledning til at sammensætte en korrekt vegansk kost fra myndighederne.

Det har nemlig været Sundhedsstyrelsens officielle politik, at man ikke ville vejlede forældre i at sammensætte en kost uden æg, mælk og kød, fordi styrelsen ikke anbefaler børn under to år at leve vegansk.

Indtil nu. Talrige henvendelser fra forældre med forkærlighed for det veganske har fået Sundhedsstyrelsen til at ændre politik.

Den veganske vejledning med grønne fif kan nu hentes her

Veganerkost er stadig ikke Sundhedsstyrelsens kop te

Træerne vokser imidlertid ikke ind i himlen.

Sundhedsstyrelsen fastslår fortsat i vejledningen, at der er større risiko for fejlernæring jo flere fødevarer, der udelukkes fra kosten.

Annette Poulsen, der er sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, uddyber:

- De helt små børn er i meget stor vækst og har brug for alle næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Det er meget svært at sikre i en vegansk kost. Derfor kan vi ikke anbefale det, siger hun og fremhæver, at mangel på B12-vitamin - som kan være en udfordring i vegansk kost - kan påvirke barnets kognitive udvikling og evne til at tænke.

Alligevel giver det mening at udgive en pamflet - den hjælper ikke kun småbørnsforældre. Den hjælper også sundhedspersonale.

- Det har været vanskeligt for sundhedsplejersker og praktiserende læger at rådgive forældre, der gerne ville ernære deres børn vegansk de første to år. Derfor har vi lavet det her uddybende notat, siger Annette Poulsen.

Vegetarforening er glad

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening Rune Dragsdahl kalder den nye vejledning for et vigtigt skridt for de tusindvis af veganere og vegetarer, der anvender mælkeprodukter sjældent.

- De her mennesker er normalt rigtig gode til at sætte sig ind i ernæring, men det har stor betydning for forældrene at få at vide, hvilke konkrete ting man skal have fokus på.

Rune Dragsdahl peger på amning af barnet, indtil det er to år, som et af de vigtige punkter, der nu er nedfældet.

Emilie Magrane er ikke bekymret for, at hendes poder misser vigtige vitaminer.

- Jeg er ret sikker på, at de får alt, hvad de har brug for. Jeg kan se, at de trives, de har det godt, og de er glade, siger hun.

Cirka 100.000 personer, lever ifølge Dansk Vegetarisk Forening, helt vegetarisk. Det anslås, at 25.000 af dem lever vegansk. 

Veganere kan nu få hjælp til vegansk kost fra Sundhedsstyrelsen. Video: Carl-Emil Søe