Samfund

Boligejere tjener over 1000 kroner om dagen

Lejlighedsmarkedet sagtner farten lidt, men eksperter er stadig bekymrede over priserne i København og Aarhus.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at prisen på enfamiliehuse er steget 5,5 procent i løbet af første kvartal af 2018.

Det er meget mere, end man kan forvente, fortæller boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann til TV 2.

- Det er helt vilde prisstigninger, og i modsætning til tidligere er det husene, der har haft mest fart på og ikke ejerlejlighederne.   

Dem, som allerede er inde på boligmarkedet og ejer et gennemsnitligt hus, kan ifølge boligøkonomen derfor være aldeles godt tilfredse.

Gennemsnitshuset er blevet 102.000 kroner mere værd

I løbet af de første tre måneder, har den gennemsnitlige danske husejer kunne smile over, at vedkommende har tjent 1030 kroner om dagen alene ved at eje et hus. Lejlighedsejerne har kunnet se værdien på deres lejlighed stige med 900 kroner om dagen.  

Det viser beregninger, Nordea har foretaget på baggrund af tallene fra Danmarks Statistik og tidligere tal fra Realkreditrådets boligmarkedsstatistik.     

Når noget kan stige meget og hurtigt, er der altid risiko for at det kan falde brat.

Lise Nytoft Bergmann. 

"Kombinerer man de to statistikker, betyder det, at et hus på 140 kvadratmeter i dag kan sælges for 1.948.000 kroner, mens en lejlighed på 80 kvadratmeter kan sælges for 2.212.000 kroner. Det betyder, at en gennemsnitlig husejer har tjent 102.000 kroner på sine mursten i årets første kvartal, mens en gennemsnitlig lejlighedsejer har tjent 81.000 kroner," skriver Lise Nytoft Bergmann i sit nyhedsbrev.

Ingen udsigt til pris-eksplosion 

Danskernes jagt på boligmarkedet har det dog med at aftage i løbet af vintermånederne og tage til og toppe i løbet af foråret og forsommeren.

Et mere retvisende billede af udviklingen af første kvartal får man derfor ved at sæsonkorrigere i prisstigningerne.

Her er lander prisstigningen på 2,3 procent, og billedet viser således samme opadgående tendens, fortæller Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank:

- Tallene fra de første tre måneder viser, at prisstigningerne på enfamiliehuse er på deres højeste niveau siden første kvartal 2015.

Under det nuværende økonomiske opsving er huspriserne ellers generelt steget i et stille og roligt tempo, fortæller cheføkonomen.

Hun tilføjer dog, at hun ikke forventer, at huspriserne som helhed stikker af, men vil holde sig til en årlig stigning på omkring 3,4 procent.   

Ned i fart i salget af lejligheder

Husmarkedet har således overhalet markedet for ejerlejligheder, der ifølge Danmarks Statistik samlet set er steget 3,3 procent i første kvartal.

Korrigerer man efter sæsonudsving, er gennemsnitsprisen på ejerlejligheder dog kun steget 1,2 procent. Hvilket er på linje med de stigningstakter, man så i løbet af 2017.

Her steg lejligheder 1,7 procent i andet kvartal, 2,4 procent i tredje og én procent i fjerde.

Flere presses ud i provinsen

Det er de høje boligpriser i de større byer, især København og Aarhus, som gør, at flere danskere søger ud i omegnskommunerne. Sådan lyder det samstemmigt fra Lise Nytoft Bergmann og Signe Roed-Frederiksen.

De høje boligpriser i byerne skal dog også ses i sammenhæng med, at der fra første januar blev indført nye skærpede låneregler, der særligt rammer de dyreste områder.

Det betyder, at færre kan købe sig ind i boligmarkedet i storbyerne. Hvilket også vil sige, at boligejerne her skal vænne sig til, at det i år vil være sværere at få solgt sin bolig i forhold til de tidligere år.   

København vækker bekymring

Både Lise Nytoft Bergmann og Signe Roed-Frederiksen har et bekymret blik rettet mod særligt det københavnske ejerlejlighedsmarked, men også det aarhusianske.

- Priserne er steget ganske voldsomt, hvor vi har set tocifrede prisstigninger i en længere årrække. Men selvom priserne nu er på vej ned i gear, er det stadig en uholdbar situation, siger Lise Nytoft Bergmann.

Med til bekymringen hører, at jo højere lejlighedspriserne kommer op,  jo større er sandsynligheden for, at priserne vil falde igen, når renten stiger. Plus at det gør lejlighedsejerne ekstra sårbare, hvis og når en økonomisk nedtur rammer Danmark.

Brug friværdien med omtanke

1000 kroner om dagen er rigtig mange penge, men lektien fra især den sidste krise er, at det kan være en skidt ide at bruge friværdien til bare at forkæle sig selv.

- Når noget kan stige meget og hurtigt, er der altid risiko for at det kan falde brat. Derfor er det bedste råd til boligejerne, at de sagtens kan glæde sig over den øgede friværdi, men de skal lade være med at planlægge den kommende tids forbrug efter det, siger Lise Nytoft Bergmann.

Friværdien er en særlig del af boligejernes økonomi, som de skal bruge med stor omtanke, uddyber boligøkonomen.

- Det er noget som stiller én friere, hvis man engang i fremtiden vil realisere en stor drøm. Herudover er det også en rigtig god ide at have en friværdi til når man en gang går på pension, så man dermed kan slippe med en mindre gæld.