Se kortet: Her flytter de unge tilbage til deres hjemkommune

Nogle kommuner får hver femte af sine unge tilbage igen, når de har stiftet familie. Andre ser langt færre af sine unge igen.

Brian Nørgaard bor i Langeskov på Fyn, øst for Odense og lige inden for Kerteminde Kommunes kommunegrænse.

Her er er han endt efter en rejse, der er typisk for mange danskere:

- Jeg er opvokset her og har haft en super barndom med foreningsliv og super skoler. Så bliver man ældre og begynder i gymnasiet og flytter til Odense, hvor der sker lidt mere. Jeg begyndte at arbejde i nattelivet, og det giver sig selv, at når man er ung, så sker der lidt mere i Odense. Men så får man kone og børn og begynder at tænke på, hvilke forhold ens børn skal vokse op under, fortæller han om grunden til, at han valgte at flytte tilbage til den kommune, hvor han er vokset op.

En ny undersøgelse viser, at hver syvende dansker tager samme rejse som Brian Nørgaard har taget. Undersøgelsen, der er foretaget af Momentum (Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev) afdækker, hvordan den årgang danskere, der blev født i 1983, har bevæget sig.

Fokus har været på unge, der boede i en bestemt kommune som 15-årig og siden har været væk fra denne kommune mindst to sammenhængende år. Og af dem er det altså hver syvende – eller helt præcis 14,3 procent, der igen bor i samme kommune, som de gjorde som 15-årige.

"Det handler om følelser"

Den drivkraft, der får folk som Brian Nørgaard til at vende hjem, handler om meget mere end praktiske overvejelser, siger en ekspert:

- Når man flytter og skal slå rødder og have de her børn, så er det ikke kun de praktiske ting som adgang til arbejde og indkøb, der er vigtige. Det er helt klart også ideen om det gode liv: "Hvad er det for et liv, jeg gerne vil give mine børn?"  Hvis man selv har haft en god barndom, så begynder man at tænke i de baner igen, siger Ph.D og Cand.mag ved Aalborg Universitet Mette Mechlenborg, der er forfatter til bogen ’Velkommen Hjem: Tendenser i dansk boligarkitektur’.

- Vi er alle sammen skrevet ind i en fortælling om "ude" og "hjemme" - altså at vi har en tendens til at vende tilbage til der, hvor vi kom fra, når vi selv får børn. Det handler altså rigtig meget om følelser, siger hun.

Der er imidlertid stor forskel på, hvor attraktive de forskellige kommuner er at vende tilbage til. På kortet nedenfor kan du se, hvor mange unge der vælger at flytte tilbage til netop din kommune:

Så mange af de unge flytter tilbage til hjemkommunen